De minister van Qatar roept de Golfstaten op om met Iran te praten

Kort nadat Saudi-Arabië en zijn bondgenoten de blokkade van Doha hebben opgeheven, roept minister van Buitenlandse Zaken Mohammed bin Abdulrahman Al Thani op tot dialoog met Teheran.

Qatar heeft de Arabische Golfstaten opgeroepen om gesprekken te voeren met Iran, zei de minister van Buitenlandse Zaken in een interview dat dinsdag werd uitgezonden, nadat Doha zich na een driejarige blokkade had verzoend met zijn buren.

Minister van Buitenlandse Zaken Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, die eerder had opgeroepen tot een dialoog met Iran, vertelde Bloomberg TV dat hij “hoopte dat dit zou gebeuren en we geloven  dat dit nog steeds moet gebeuren”.

GCC golfstaten (shutterstock)

“Dit is ook een wens die wordt gedeeld door andere landen van de Gulf Cooperation Council (GCC)”, zei hij.

Het komt enkele weken nadat Saudi-Arabië, Bahrein,de VAE en Egypte de banden met Qatar herstelde nadat ze in juni 2017 waren verbroken, waarbij ze een land- en luchtblokkade oplegden, deels vanwege beschuldigingen dat Qatar te nauwe banden met Iran had. Doha ontkende de beschuldigingen.

Qatar heeft ook nauwe betrekkingen met Washington en herbergt een grote Amerikaanse militaire basis. Het heeft eerder bemiddeld tussen de VS en Iran, wat suggereert dat de tussenkomst van Sheikh Mohammed kan worden getimed als een signaal naar de komende regering van verkozen president Joe Biden, die woensdag zal aantreden.

De huidige bewoner van het Witte Huis, president Donald Trump, heeft een beleid gevoerd van “maximale druk” op Iran en trok de Verenigde Staten in 2018 uit een multilaterale nucleaire deal.

“We willen de prestatie, we willen de deal zien gebeuren”, zei Thani over mogelijke gesprekken tussen Washington en Teheran.

Saudi-Arabië heeft niet publiekelijk aangegeven bereid te zijn met Iran in zee te gaan.

In plaats daarvan stond Riyad erop dat de toenadering van deze maand tot Qatar betekende dat de Golffamilie beter in staat zou zijn om “de dreigingen van het nucleaire en ballistische rakettenprogramma van het Iraanse regime” te bestrijden.

“Qatar zal de onderhandelingen begeleiden, indien de belanghebbenden daarom vragen, en zal iedereen steunen die daarvoor kiezen”, voegde de minister eraan toe.

Thani voegde eraan toe dat zijn regering de lopende besprekingen tussen Iran en Zuid-Korea steunde om de vrijlating van een olietanker die eerder deze maand in beslag was genomen door de Islamitische Revolutionaire Garde, veilig te stellen.

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Nieuwe pers secretaris van het Witte Huis bekritiseerd vanwege eerdere opmerkingen over Israël

Voormalige Amerikaanse gezant in Israël bekritiseert Karine Jean-Pierre vanwege haar opmerking uit 2019 dat AIPAC …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: