Abbas kondigt de eerste Palestijnse verkiezingen in meer dan 15 jaar aan

Volgens het ambt van president Mahmoud Abbas worden er op 22 mei parlementsverkiezingen gehouden, gevolgd door de presidentsverkiezingen op 31 juli.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft aangekondigd dat de eerste parlements- en presidentsverkiezingen in 15 jaar later dit jaar zullen plaatsvinden in een poging om langdurige interne verdeeldheid te verhelpen.

Volgens een decreet dat vrijdag door het kantoor van Abbas is uitgevaardigd, houdt de Palestijnse Autoriteit, die een beperkt zelfbestuur heeft in de bezette Westelijke Jordaanoever, op 22 mei parlementsverkiezingen en op 31 juli een presidentsverkiezing.

Kaart van Israël en Palestina (shutterstock)

“De president droeg de verkiezingscommissie en alle staatsapparaten op om in alle steden van het vaderland een democratisch verkiezingsproces op gang te brengen”, aldus het decreet, verwijzend naar de bezette Westelijke Jordaanoever, Gaza en bezet Oost-Jeruzalem.

De verklaring zei dat Abbas peilingen verwachtte “in alle gouvernementen van Palestina, inclusief Oost-Jeruzalem”, die na de oorlog van 1967 door Israël werd geannexeerd, maar als bezet gebied wordt beschouwd.

De laatste parlementsverkiezingen voor Palestijnen vonden plaats in 2006 en resulteerden in een verrassende overwinning voor Hamas, waardoor de politieke kloof groter werd die leidde tot intern geweld tussen Hamas en de Fatah-beweging onder leiding van Abbas. Toen de gevechten voorbij waren, bleef Hamas de leiding over de Gazastrook, waarbij Fatah grotendeels werd verdreven vanuit de kustenclave, terwijl Fatah de dominante kracht op de Westelijke Jordaanoever was, waardoor een politieke kloof ontstond die tot een lange vertraging heeft geleid bij het uitzetten van nieuwe verkiezingen.

Meer dan twee miljoen Palestijnen zitten verpakt in de Gazastrook, een gebied zo groot als de Amerikaanse stad Detroit. Onder blokkade door Israël sinds de verkiezingsoverwinning van Hamas, wordt de Strip  beschreven als “de grootste openluchtgevangenis ter wereld”.

Israël trok zijn troepen in 2005 terug, maar houdt, onder verwijzing naar bezorgdheid over de veiligheid, een strikte controle over de land- en zeegrenzen van Gaza, waardoor zijn economie tot een ineenstorting heeft geleid.

Hamas was verheugd over de aankondiging van nieuwe verkiezingen en zei in een verklaring dat het het resultaat was van maanden werk “om alle obstakels op te lossen zodat we deze dag kunnen bereiken”.

Een verenigd front vormen

Israël verbiedt alle PA-activiteiten in Oost-Jeruzalem, en er was geen aanwijzing dat het een Palestijnse stemming zou toestaan ​​in Jeruzalem, dat het beschouwt als zijn “onverdeelde hoofdstad”.

Palestijnse facties hebben de afgelopen maanden de verzoeningspogingen hervat in een poging om een ​​verenigd front tegen Israël te vormen sinds het vorig jaar overeenkomsten bereikte om de betrekkingen met vier Arabische landen te normaliseren.

Die akkoorden maakten de Palestijnen ontzet en lieten hen steeds meer geïsoleerd achter in een regio waar de loyaliteit verschoof van een eensgezind standpunt tussen de Arabische landen dat normalisatie alleen zou komen met concessies voor Palestijnen.

Verkiezingen kunnen een groot risico vormen voor Abbas ‘Fatah-partij, en ook voor Hamas, aangezien beide de afgelopen jaren te maken hebben gehad met protesten over hun onvermogen om zich met elkaar te verzoenen, de Palestijnse aspiraties voor een eigen staat te bevorderen of te voorzien in de basisbehoeften van degenen in de gebieden die ze besturen

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Hamasleider Haniyeh bezoekt Rusland met delegatie op hoog niveau

Een hoge Hamas delegatie arriveert in Moskou voor besprekingen met de Russische minister van Buitenlandse …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: