Rechtengroep roept Amerikaanse moslims op om ‘extra waakzaam’ te zijn in de nasleep van de oproer in het Capitool

Council on American-Islamic Relations zegt dat de dreiging van extreemrechts blank supremacistisch geweld hoog is en dat moslims een risico-vol doelwit kunnen zijn.

Een vooraanstaande moslim-Amerikaanse burgerrechten- en belangenbehartigingsgroep drong er bij moslims op aan “extra waakzaam” te blijven tot het einde van de inauguratie van de verkozen president Joe Biden, te midden van een dreiging van blank suprematisch geweld.

Amerikaanse president-elect Joe Biden (shutterstock)

De Council on American-Islamic Relations (CAIR) zei woensdag dat de dreiging die uitgaat van geweld en gewapende protesten in alle 50 hoofdsteden van de staat in de aanloop naar de inauguratiedag hoog is, en drong erop aan dat de veiligheid in gebedshuizen wordt verbeterd.

“Vanwege geloofwaardige bedreigingen van geweld in de komende week, dringen we er bij alle leden van de moslimgemeenschap op aan extra waakzaam te blijven en de gebouwen van hun staatshoofdstad en de omliggende gebieden te vermijden tot na de inauguratie van president Biden”, zei Huzaifa Shahbaz, CAIR’s onderzoeks- en belangenbehartigingscoördinator, in een verklaring.

“We moedigen geloofsleiders ook aan om de veiligheid van gebedshuizen te herzien en te verbeteren, vooral die in hoofdsteden van staten.”

Shahbaz drong er bij moskeeën en andere islamitische instellingen op aan maatregelen te nemen die worden beschreven in het boekje “Best Practices for Mosque and Community Safety” van CAIR.

Volgens een rapport van Yahoo News anticipeert de FBI op mogelijk geweld van aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump en heeft ze noodplannen opgesteld in het geval van grote ongeregeldheden.

Het rapport citeerde ook bewijzen van geloofwaardige bedreigingen in verband met geplande activiteiten op 17 januari bij staatsgebouwen in Michigan en Minnesota.

Leden van de extreemrechtse Boogaloo-beweging zeggen dat er op 17 januari een landelijke “gewapende mars” zal plaatsvinden op Capitol Hill in Washington DC en alle 50 hoofdsteden van de Amerikaanse staten.

Extreemrechtse organisaties die aanwezig waren bij de bestorming van het Capitol zoals “Proud Boys” en “Boogaloo” (shutterstock)

Vorige week bestormden boze Trump-aanhangers het US Capitol Building, marcheerden door werk-kamers terwijl ze schreeuwden en zwaaiden met Trump en Amerikaanse vlaggen, evenals met spandoeken in verband met extreemrechtse groepen.

De rel dwong een einde aan de beraadslagingen van het Congres over de erkenning van de overwinning van Joe Biden in het Electoral College.

Demonstranten vochten met Capitol Police en drongen vervolgens het gebouw binnen, niet lang na een enorme bijeenkomst bij het Witte Huis, waarin Trump ervan werd beschuldigd de menigte aan te zetten om op Capitol Hill te marcheren.

Veiligheidsfunctionarissen hebben  wetgevers ook  geïnformeerd over aanvullende bedreigingen voorafgaand aan de inauguratie van Biden op 20 januari.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: