Hoorzitting van Netanyahu uitgesteld vanwege Corona-lockdown

De procureur-generaal maakt ook bekend dat hij voornemens is strafrechtelijke vervolging in te dienen wegens belastingdelicten tegen minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri.

Een geplande rechtszaak volgende week tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in zijn langverwachte proces wegens corruptie is voor onbepaalde tijd uitgesteld vanwege aangescherpte Covid-19 maatregelen , zo maakten rechters vrijdag bekend.

Netanyahu’s proces wegens omkoping, fraude en het breken van vertrouwen begon afgelopen mei, waarbij de premier werd vrijgesteld van daaropvolgende hoorzittingen, omdat zijn advocaten pleitten voor meer tijd om het bewijs van vervolging te herzien.

De Israëlische premier Netanyahu (shutterstock)

De Israëlische premier zou woensdag voor de rechtbank verschijnen voor de presentatie van zijn formele reactie op de beschuldigingen.

Maar in een verklaring op vrijdag oordeelde de districtsrechtbank van Jeruzalem dat “gezien het grote aantal deelnemers aan de hoorzitting tijdens de lockdown , de hoorzitting van 13 januari 2021 hierbij wordt geannuleerd.

“Een nieuwe datum zal worden aangekondigd.”

Los daarvan kondigde procureur-generaal Avichai Mandelblit vrijdag aan dat hij van plan was om in afwachting van een hoorzitting strafrechtelijke aanklachten in te dienen tegen minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri, de leider van de ultraorthodoxe Shas-partij, wegens belastingdelicten.

Deri, die enkele decennia geleden werd aangeklaagd en veroordeeld voor omkoping, werd aanvankelijk verdacht van dezelfde aanklacht toen het huidige onderzoek vijf jaar geleden begon.

Mandelblit moest echter de beschuldigen verlagen naar mindere vergrijpen nl: het tweemaal niet aangeven van inkomstenbelasting aan de autoriteiten en andere belastingmisdrijven die naar verluidt zijn gepleegd tijdens de verkoop van appartementen in Jeruzalem aan zijn broer, Shlomo.

Deri werd ook verdacht van omkoping, fraude en vertrouwensbreuk vanwege de vermeende omleiding van honderdduizenden sjekels in staatsfondsen naar ngo’s die door leden van zijn naaste familie werden beheerd, maar die aanklachten werden ingetrokken.

Honderden getuigen

Het uitstel van de hoorzitting van Netanyahu komt slechts twee dagen nadat dezelfde jury van rechters een verzoek van de advocaten van de premier om de hoorzitting van volgende week uit te stellen, had afgewezen.

Israël legde vorige maand zijn derde nationale lockdown op sinds het begin van de pandemie, maar verscherpte de beperkingen vrijdag verder nadat de dagelijkse metingen hoog bleef.

In een memo van donderdag van de gerechtelijke administratie staat dat rechters de hoorzittingen waar mogelijk moeten uitstellen tot het einde van de lockdown, die momenteel is gepland tot 21 januari.

Netanyahu, de langstzittende premier in de Israëlische geschiedenis, zegt dat de aanklachten tegen hem – ingediend door Mandelblit, die hij heeft benoemd – deel uitmaken van een heksenjacht om hem uit zijn ambt te verdrijven. 

De Aanklager heeft meer dan 300 getuigen verzameld om haar beschuldigingen te steunen, meldde AFP.

Een van de aanklachten tegen Netanyahu, de eerste premier in de Israëlische geschiedenis die tijdens zijn ambtsperiode werd aangeklaagd, is dat hij ongepaste geschenken accepteerde en probeerde illegaal gunsten te verhandelen met mediamagnaten in ruil voor positieve berichtgeving.

Vorige maand beval de rechtbank de Aanklager om het aanklachtformulier tegen Netanyahu te wijzigen om onderscheid te maken tussen hem en familieleden die erin worden genoemd, die niet terecht staan.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Hamasleider Haniyeh bezoekt Rusland met delegatie op hoog niveau

Een hoge Hamas delegatie arriveert in Moskou voor besprekingen met de Russische minister van Buitenlandse …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: