‘Stop met het vertrappelen van de democratie’: wereldleiders veroordelen de bestorming van het Amerikaanse Capitool

Leiders uit ondermeer Turkije, het VK, en Venezuela riepen op tot vrede en stabiliteit in de Verenigde Staten na de ‘onaanvaardbare aanval op de democratie’ van Trump-aanhangers.

Wereldleiders veroordeelden de “schandalige” scènes in Washington van woensdag, waar pro-Trump relschoppers het gebouw van het Amerikaanse Capitool bestormden,waardoor wetgevers de congrescertificering van de verkiezingsoverwinning van president-elect Joe Biden in 2020 moesten stopzetten.

Het geweld brak uit nadat president Donald Trump zijn aanhangers in de buurt van het Witte Huis had verteld “de strijd niet op te geven” en zijn valse bewering herhaalde dat hij de verkiezingen van november had gewonnen.

President Trump in ‘The Oval Office’ (shutterstock)

“We zullen nooit opgeven. We zullen nooit toegeven,” zei Trump.

‘Het zal nooit gebeuren. Je geeft niet toe als er sprake is van diefstal. Ons land heeft er genoeg van. We pikken het niet meer.’

Terwijl de aanhangers van Trump zich verzamelden buiten het Capitool, brak een woedende menigte zich los en drong het gebouw binnen ,in een poging de telling van de verkiezingsstemmen van het Congres te onderbreken om de overwinning van Biden te bevestigen.

Wetshandhavers trokken hun vuurwapens in de hoofd vergaderzaal van het Capitol en leken ze te richten  op demonstranten buiten de deur die naar de kamer leidde.

CNN meldde dat één persoon tijdens de schermutselingen werd doodgeschoten. De troepen van de Nationale Garde werden later ingezet en er werd een stadsbrede avondklok ingesteld.

‘De vijanden van de democratie’

NAVO-bondgenoot Turkije, dat vaak op gespannen voet stond met de regering-Trump, uitte zijn bezorgdheid over het incident en drong er bij alle partijen op aan “gematigdheid en gezond verstand” te gebruiken.

“Turkije volgt de zorgwekkende ontwikkelingen in de VS, waaronder pogingen om het Capitool te bestormen”, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. “Wij geloven dat de VS deze binnenlandse crisis rustig zullen overwinnen.”

De Turkse parlementsvoorzitter Mustafa Sentop zei op Twitter: “We volgen de gebeurtenissen in de VS met bezorgdheid en nodigen de partijen uit tot kalmte. We geloven dat problemen altijd binnen de wet en de democratie zullen worden opgelost.”

‘Trump en zijn aanhangers moeten  de beslissing van Amerikaanse kiezers accepteren en stoppen met het vertrappelen van de democratie’

– Heiko Maas, Duitse minister van Buitenlandse Zaken

 

Venezuela, dat onderworpen is aan slopende Amerikaanse sancties, veroordeelde het incident met minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza tweeten: “Venezuela uit zijn bezorgdheid over de gewelddadige gebeurtenissen die plaatsvinden in  Washington, en veroordeelt de politieke polarisatie en hoopt dat de Het Amerikaanse volk spoedig een nieuwe weg zal openen naar stabiliteit en sociale rechtvaardigheid. ”

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas koos voor Trump als schuldige en gaf het geweld de schuld van zijn opruiende retoriek. “De vijanden van de democratie zullen in de wolken zijn met deze vreselijke beelden uit Washington DC” , schreef hij woensdag.

“Trump en zijn aanhangers moeten eindelijk de beslissing van Amerikaanse kiezers accepteren en de democratie niet vertrappen.”

De Noorse premier Erna Solberg hield de Amerikaanse president ook persoonlijk verantwoordelijk en zei : “Wat we nu vanuit Washington zien, is een volstrekt onaanvaardbare aanval op de democratie in de Verenigde Staten. President Trump is verantwoordelijk voor het stoppen hiervan. Verbazingwekkend dat dit mogelijk is in de Verenigde Staten. “

De Britse premier Boris Johnson, die een goede relatie heeft met de president, riep op tot een einde aan de “schandelijke scènes in het Amerikaanse Congres”.

“De Verenigde Staten staan ​​voor democratie over de hele wereld en het is nu van cruciaal belang dat er een vreedzame en ordelijke machtsoverdracht plaatsvindt”, schreef hij op Twitter.

De Canadese premier Justin Trudeau zei ondertussen dat hij de situatie nauwlettend in de gaten hield.

“Het is duidelijk dat we ons zorgen maken en we volgen de situatie van minuut tot minuut”, vertelde Trudeau aan het radiostation News 1130 in Vancouver. “Ik denk dat de Amerikaanse democratische instellingen sterk zijn, en hopelijk zal alles binnenkort weer normaal worden.”

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie, beschreef het als “een ongeziene aanval op de democratie van de VS, haar instellingen en de rechtsstaat.”shutt

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS: Rashida Tlaib roept op tot onderzoek naar de moord op Abu Akleh, scheldt collega’s uit die Israël steunen

In een seminar op dinsdag zei Tlaib dat het “niets minder dan schandalig was dat …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: