Saoedische kroonprins omarmt de Emir van Qatari tijdens begin van de GCC-top

Riyadh stemde ermee in om zijn luchtruim en landgrens met Qatar te heropenen voorafgaand aan de top in al-Ula.

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman omhelsde dinsdag een in masker geklede Qatari Emir Sheikh Hamid bin Al Thani voorafgaand aan een top van de Gulf Cooperation Council (GCC) op dinsdag die een einde zal maken aan de blokkade van Riyad op Qatar, die drieënhalf jaar geleden werd ingesteld.

In 2017 hebben Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte de diplomatieke, handels- en reisbanden met Qatar verbroken vanwege beweringen dat Doha terrorisme steunde, een aanklacht die het land stellig ontkent.

Mohammed Bin Salman tijdens een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk (shutterstock)

Maar Riyadh kondigde maandag plannen aan om zijn luchtruim, zee- en landgrens met Qatar te heropenen op basis van een deal die volgens een Amerikaanse functionaris zal worden bereikt tussen de landen.

De Koeweitse minister van Buitenlandse Zaken Ahmad Nasser al-Mohammed al-Sabah kondigde maandag de doorbraak aan, voorafgaand aan de top van dinsdag, waar naar verwachting een bredere oplossing voor de crisis zal worden bereikt.

Sabah ging niet in op de vraag of de voorlopige overeenkomst tussen Qatar en Saoedi-Arabië zich zou uitstrekken tot de andere blokkerende landen – de VAE, Bahrein en Egypte. 

Andere GCC-leden die naar verwachting de top in de Saoedische stad al-Ula zullen bijwonen, zijn onder meer Bahrein, Koeweit, Oman en de VAE.  

De Saoedische kroonprins – algemeen bekend onder zijn initialen MBS – verwelkomde maandag de doorbraak in de impasse en zei dat de aanpak van het koninkrijk was gebaseerd op het versterken van “de uiteindelijke belangen van de lidstaten van de Samenwerkingsraad van de Golf en de Arabische landen”.

“[De] kroonprins herhaalde dat de komende GCC-top een top zal zijn om de gelederen te sluiten en de standpunten te verenigen en om de mars van het goede en de welvaart te versterken”, zei het officiële persbureau SPA in een verklaring.

Diplomaten en analisten zeggen dat Saoedi-Arabië aandrong op een deal in de hoop dat het de verkozen Amerikaanse president Joe Biden zou zien dat Riyadh openstaat voor dialoog. 

“Ondanks de vermeende toenadering tussen de Golfpartijen, is het benoemenswaardig dat dit schijnbaar wordt beïnvloed door de wens om de druk van een aankomende Biden-regering te voorkomen, meer dan een oprechte toewijding aan conflictoplossing”, zei Emadeddin Badi, een senior adviseur van ‘the Atlantic Council’, tegen Reuters.

“Als zodanig is het zeer onwaarschijnlijk dat dit de situatie binnen de GCC of de geopolitieke dynamiek buiten de Golf significant zal beïnvloeden.”

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry zal deelnemen aan de top, vertelde een officiële bron aan Reuters. 

Zowel de VAE als Egypte hebben een geschil met Qatar over Libië en de Moslimbroederschap.

De blokkerende landen intensiveerden het harde optreden tegen de vrijheid van meningsuiting thuis tijdens de crisis, waarbij dissidenten vaak werden beschuldigd van samenzwering met Qatar.

In 2017 zette Egypte met name de dochter  van de in Doha gevestigde imam Yousef al-Qaradawi en haar echtgenoot gevangen  zonder formele aanklachten tegen hen in te dienen. Het echtpaar zit vandaag de dag  nog steeds vast.

In Saoedi-Arabië werd de beroemde islamitische geleerde Salman al-Odah in 2017 gearresteerd nadat hij een tweet had gestuurd waarin werd   gebeden voor eenheid tussen Golfleiders voor het “welzijn van hun volk”. Ook hij blijft in de gevangenis, ondanks langdurige campagnes waarin wordt opgeroepen tot zijn vrijlating.

De 13 eisen van de Saoedi’s voor het beëindigen van de blokkade omvatten het stopzetten van de financiering voor een aantal mediaorganisaties, waaronder Middle East Eye, waarvan Riyadh zei dat Qatar deze steunde.

MEE weerlegde de bewering destijds, net als de Qataris. De Saoedi’s hebben geen verdere pogingen ondernomen om deze eis door te drukken.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Yusuf al-Qaradawi: Hamas- en Qatar-functionarissen wonen begrafenis van islamitische geestelijke in Doha bij

De Turkse president Erdogan betuigt zijn medeleven terwijl duizenden afscheid nemen van de religieuze geleerde …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: