Irak stelt $ 2 miljard veilig van een Chinees bedrijf in een vooruitbetaalde oliedeal

Irak’s olie-inkomsten daalden vorig jaar met de helft als gevolg van een pandemie-gerelateerde wereldwijde olieprijscrash.

Irak heeft een financiële injectie van $ 2 miljard gekregen van een Chinese staatsoliemaatschappij die dit bedrag vooruit betaalt. Dit komt Irak goed uit omdat het blijft wankelen door de ineenstorting van de energieprijzen na het uitbreken van de Corona-pandemie.

SOMO, dat toezicht houdt op de export van aardolie in Irak, koos voor een Chinees bedrijf na het ontvangen van verschillende biedingen van verschillende oliemaatschappijen, meldde het officiële Iraqi News Agency, daarbij verwijzend naar een interview met het hoofd van SOMO, Alaa Al-Yasiri.

Irak had “2 miljard dollar tegen nul ,en met een premie boven op de prijs” gekregen via het contract, zei al-Yasiri zaterdag, eraan toevoegend dat “er hevige concurrentie was tussen twee Europese en Chinese bedrijven, en het Chinese bedrijf won”. 

Kaart met China en Irak. (Shutterstock)

Bloomberg meldde dat ZhenHua Oil Co., een dochteronderneming van het staatsbedrijf China North Industries Group Corp (Norinco), de deal had gesloten. 

Dit is de eerste keer dat Irak een vooruitbetaling aanbiedt voor ruwe olie, waarbij olie effectief wordt gebruikt als onderpand voor een lening. Het is ook het nieuwste voorbeeld van China dat leningen verstrekt aan olieproducenten in de problemen via door de staat gecontroleerde handelsmaatschappijen en banken.

SOMO bood aan om gedurende vijf jaar ongeveer 130.000 vaten ruwe olie per dag te leveren, volgens een brief die het handelaren in november stuurde. Het wilde vooruitbetaling voor een jaar levering, wat volgens Bloomberg tegen de huidige prijzen meer dan $ 2 miljard zou opleveren. 

De deal komt na een jaar waarin Irak, de op een na grootste exporteur van Opec, zijn olie-inkomsten met de helft zag dalen tijdens een pandemie-gerelateerde wereldwijde olieprijscrash. De International Monetary voorspelde dat de economie in 2020 met 11% zou krimpen.

Hoewel Bagdad misschien op korte termijn verlichting heeft gekregen van de fiscale crisis, komt de deal neer op ongeveer de helft van de $ 4 miljard per maand die de regering verwacht te besteden aan salarissen en pensioenen van werknemers. Het land is voor meer dan 90 procent van zijn inkomen afhankelijk van olie.

Het olie-hongerige China onderhoudt nauwe economische banden met Irak, dat het grootste deel van zijn ruwe olie naar Azië en de Stille Oceaan exporteert. In 2019 bedroeg de Iraakse olie-export naar de regio 2,5 miljard van de 4 miljard vaten die het dat jaar exporteerde.

In 2019 sloten Peking en Bagdad een “olie voor infrastructuur” -overeenkomst, waarbij in theorie 100.000 vaten ruwe olie per dag worden geruild voor werk van Chinese bedrijven in Irak.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Raketten afgevuurd op de Amerikaanse ambassade in Bagdad en verworden Irakese vrouw en kinderen

Een aanval binnen de groene zone van de hoofdstad markeert een zeldzaam incident waarbij Irakezen …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: