Iran wijst $ 150.000 toe aan elke familie van slachtoffers van vliegtuigcrashe in Oekraïne

Kiev beschrijft de manier waarop Iran met de situatie omgaat als ‘onaanvaardbaar’ en zegt dat over het bedrag van de compensatie moet worden onderhandeld.

Het Iraanse kabinet heeft woensdag 150.000 dollar uitgetrokken voor de families van elk van de 176 slachtoffers van een Oekraïens vliegtuig dat in januari in het Iraanse luchtruim was neergeschoten, meldde het officiële persbureau IRNA.

Kaart van Iran en Ukraine (shutterstock)

Oekraïne beschreef de manier waarop Iran met de situatie omging als “onaanvaardbaar”, en zei dat over het bedrag van de compensatie moet worden onderhandeld en riep op dat de verantwoordelijken voor de rechter worden gebracht.

Volgens het IRNA-rapport zei een Iraanse regeringsverklaring: “Het kabinet keurde de verstrekking van $ 150.000 of het equivalent in euro’s zo snel mogelijk goed aan de families en overlevenden van elk van de slachtoffers van de Oekraïense vliegtuigcrash.”

De Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde heeft gezegd dat het per ongeluk vlucht 752 van Ukraine International Airlines had neergeschoten kort nadat het was opgestegen vanuit Teheran op weg naar Kiev, waarbij het werd aangezien voor een raket toen de spanningen met de Verenigde Staten hoog waren.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de compensatie moet worden vastgesteld door middel van gesprekken, rekening houdend met de internationale maatstaven, nadat de oorzaken van de tragedie zijn exact worden vastgesteld en de verantwoordelijken voor de rechter moeten worden gebracht.

“De Oekraïense zijde verwacht van Iran een  technisch rapport over de omstandigheden van het neerhalen van vliegtuigen”, zei de woordvoerder van het ministerie Oleh Nikolenko, eraan toevoegend dat Iran eerdere overeenkomsten nog moest uitvoeren, zonder daar verdere details te geven.

“Deze situatie is vooral onaanvaardbaar, aangezien we het hebben over het lot van onschuldige mensen”, zei Nikolenko.

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Francois-Philippe Champagne voegde in een verklaring per e-mail toe dat “onderhandelingen over herstelbetalingen” de beste manier zijn om “Iran verantwoordelijk te houden voor zijn daden”.

Canada heeft een rol gespeeld omdat het het thuisland was van veel van de slachtoffers in het neergestorte vliegtuig.

‘We willen de waarheid’

De Iraanse minister van Transport Mohammad Eslami vertelde de staatstelevisie dat het eindrapport over de crash was verzonden naar de landen die aan het onderzoek deelnamen, meldde Reuters.

Saeed Khatibzadeh, een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat er binnen een maand een aanklacht zou worden uitgesproken tegen “degenen wier nalatigheid het ongeval veroorzaakte”, meldde het semi-officiële persbureau Fars. 

Iraanse functionarissen hebben gezegd dat de zaak werd behandeld door een militaire rechtbank.

In een voorlopig rapport in juli gaf de Iraanse burgerluchtvaartorganisatie de schuld aan een slecht uitgelijnd radarsysteem en een gebrek aan communicatie tussen de luchtverdedigingsoperator en zijn commandanten voor het neerhalen van het vliegtuig.

Volgens de regels van de Verenigde Naties behoudt Iran de algehele controle over het luchtonderzoek, terwijl de Verenigde Staten en Oekraïne zijn geaccrediteerd als de landen waar de jet respectievelijk werd gebouwd en geëxploiteerd.

Een woordvoerder van de Amerikaanse National Transportation Safety Board (NTSB) bevestigde per e-mail aan Reuters dat het het conceptrapport uit Iran heeft ontvangen.

Kathy Fox, voorzitter van de Transportation Safety Board of Canada, zei dat haar bureau geen toegang zou hebben tot het rapport totdat het was afgerond.

Habib Haghjoo, een in Iran geboren Canadees die zijn dochter en kleindochter bij de crash verloor, zei dat hij het nieuws uit Teheran niet vertrouwde en benadrukte dat het rapport zijn prioriteit was.

“Zij willen het afronden”, zei hij over Iran. “Wij willen de waarheid.”

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

iran heropend de scholen ondanks bezorgdheid over het Corona virus

De scholen waren zeven maanden lang gesloten in het land in het Midden-Oosten dat het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: