De president van Libanon moest zeggen dat hij het Covid-vaccin zal nemen vanwege de toename van complottheorieën

De woordvoerder van Michel Aoun liet weten dat de president een beslissing moest nemen over het krijgen van de prik, omdat gezondheidsfunctionarissen aandringen op een bewustmakingscampagne.

De Libanese Michel Aoun zei maandag dat hij het Covid-19-vaccin zou nemen, uren nadat zijn woordvoerder aan Middle East Eye had verteld dat de president niet had besloten of hij het wel of niet zou nemen.

De kwestie was een hot topic geworden in het land nadat de krant Al-Jumhurriah had gemeld dat Aoun zou weigeren het vaccin te nemen terwijl gezondheidsfunctionarissen desinformatie en complottheorieën over de pandemie proberen aan te pakken.

Kaart van Libanon (shutterstock)

“De president van de republiek, generaal Michel Aoun, zal het vaccin tegen corona krijgen, in tegenstelling tot wat vandaag in de media en sociale media werd gepubliceerd”, zei het twitteraccount van Aoun maandag.

Eerder vertelde zijn woordvoerder aan MEE: “De president heeft nog geen besluit genomen”, erop wijzend dat het vaccin sowieso pas in februari in Libanon zou worden uitgerold.

‘We hebben mensen nodig met morele, sociale, wetenschappelijke en zelfs religieuze autoriteit die naar voren stappen en het vaccin accepteren, om een ​​soort golf van acceptatie op gang te brengen’

– Firass Abiad, hoofd van het Rafic Hariri-ziekenhuis

Andere politieke functionarissen, waaronder de kandidaat-premier Saad Hariri en spreker Nabih Berri, hebben nog geen commentaar op de kwestie gegeven. 

Hezbollah secretaris-generaal Hassan Nasrallah zei in een interview op Al-Mayadeen televisie dat hij zou verwijzen naar het advies van zijn doktoren met betrekking tot het vaccin, maar “zeker niet” zou nemen wat hij “het Amerikaanse vaccin” noemde.

Dr. Firass Abiad, die aan het hoofd staat van het door de overheid gerunde Rafic Hariri University Hospital, vertelde MEE dat overheidsfunctionarissen het vaccin moesten versterken en desinformatie erover moesten tegengaan.

“We hebben mensen nodig met morele, sociale, wetenschappelijke en zelfs religieuze autoriteit die naar voren komen en het vaccin onderschrijven, om een ​​soort golf van acceptatie op gang te brengen”, zei hij.

“Helaas zien we tot nu toe dat veel van de sprekers sceptici zijn en dat [slechts] enkele individuele autoriteiten een weerwoord geven.”

‘Een persoonlijke keuze’

Libanon zal medio februari de eerste van verschillende zendingen van het vaccin ontvangen van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer , dat in totaal ongeveer 20 procent van de bevolking zou dekken.

Vorige maand zei minister van Volksgezondheid Hamad Hasan dat Libanon hoopte nog eens 20 procent van de bevolking te dekken via het Covax-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Aoun had maandag een ontmoeting met Hasan om de procedures af te ronden voorafgaand aan de ondertekening van het contract met Pfizer. Een adviseur van de minister van Volksgezondheid vertelde MEE dat de ondertekening van het contract voorlopig gepland stond voor dinsdag.

“Gevaccineerd worden zal een persoonlijke keuze zijn”, zegt Assem Araji, parlementslid voor de toekomstige beweging en hoofd van de volksgezondheidscommissie van het parlement. “We gaan natuurlijk een campagne voeren om mensen aan te moedigen zich te laten vaccineren.”

Op 27 december heeft Libanon ten minste 171.226 positieve gevallen geregistreerd en wordt het tijdens de feestdagen geconfronteerd met een stijging van ongeveer 2.000 nieuwe infecties per dag.

Het zal niet eenvoudig zijn om grip te krijgen op die cijfers. Uit een recent onderzoek door Arab Barometer is gebleken dat slechts 6 procent van de Libanezen hun regering vertrouwt.

Te midden van een verlammende economische crisis is de naleving van de maatregelen en beperkingen van Covid-19 niet verrassend laag, ondanks verzoeken van topfunctionarissen.

Vruchtbare grond voor samenzweringen

Ondertussen is een breed scala aan complottheorieën over het vaccin viraal gegaan, met name dat “microchips” zullen worden ingebracht om de bevolking  verder te controleren. Andere ongegronde beweringen omvatten beschuldigingen dat het vaccin iemands DNA zal veranderen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Hezbollah-chef zegt dat eerste Iraanse brandstofzending deze week aankomt

Hassan Nasrallah zei zei dat het eerste schip met Iraanse brandstof voor Libanon zondag is …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: