Turkije waarschuwt ‘misdadiger Haftar’ voor het aanvallen van zijn troepen in Libië

De minister van Defensie zegt dat de troepen van de generaal tijdens een bezoek aan Tripoli ‘legitieme doelwitten’ zullen zijn onder deze omstandigheden.

De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar waarschuwde zondag dat de strijdkrachten van Khalifa Haftar en hun aanhangers in Oost-Libië als “legitieme doelen” zouden worden beschouwd als ze zouden proberen Turkse troepen in de regio aan te vallen.

Kaart van Lybië met omringende landen in de zuidelijke Sahara (shutterstock)

Turkije is de belangrijkste buitenlandse financier van de internationaal erkende regering van nationale overeenstemming (GNA) van Libië, gevestigd in Tripoli, die al jaren strijdt tegen het Libische Nationale Leger (LNA) van Haftar. De LNA wordt gesteund door Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte.

In oktober ondertekenden de GNA en de LNA een staakt-het-vuren-overeenkomst, en de Verenigde Naties hebben een politieke dialoog gevoerd die gericht is op verkiezingen volgend jaar als oplossing voor het conflict.

Rusland riep woensdag op tot intensivering van de internationale inspanningen voor een vredesregeling in Libië, meldde Reuters.

Tijdens een bezoek aan Turkse troepen in Tripoli zei Akar dat Haftar onlangs was begonnen met het oproepen van aanvallen op Turkse troepen.

De minister riep alle partijen op om in plaats daarvan politieke besprekingen te steunen.

“Deze oorlogsmisdadiger Haftar en zijn donateurs moeten weten dat in het geval van een aanval op Turkse troepen, de troepen van de moordenaar Haftar overal als legitieme doelen zullen worden beschouwd”, zei Akar.

‘Ze zouden dit in hun hoofd moeten prenten. Als ze zoiets doen, kunnen ze nergens meer heen.

De minister riep alle partijen op om in plaats daarvan politieke besprekingen te steunen.

“Deze oorlogsmisdadiger Haftar en zijn donateurs moeten weten dat in het geval van een aanval op Turkse troepen, de troepen van de moordenaar Haftar overal als legitieme doelen zullen worden beschouwd”, zei Akar.

‘Ze zouden dit in hun hoofd moeten snappen. Als ze zoiets doen, kunnen ze nergens meer heen.

“Iedereen zou moeten bijdragen om hier tot een politieke oplossing te komen. Elke andere zet dan deze is verkeerd.”

Turks schip doorzocht

Turkije heeft militair personeel en uitrusting naar de GNA gestuurd om het tij van de oorlog in Libië te helpen keren, terwijl het in gesprek is met Moskou voor een oplossing voor het conflict tussen de GNA en LNA.

Beide partijen zijn gestopt met het terugtrekken van troepen uit de frontlinie, zoals geëist door de wapenstilstand.

Een panel van VN-experts heeft de buitenlandse aanhangers van beide partijen genoemd als het overtreden van een wapenembargo tegen Libië.

Vorige maand hebben Turkije en Duitsland een aanvaring gehad  tijdens de zoektocht naar een Turks vrachtschip door een militaire missie van de Europese Unie in de Middellandse Zee die gericht was op de handhaving van het Libische wapenembargo,  die Ankara illegaal noemde.

Deze maand onderschepte de LNA ook een Turks schip dat onder Jamaicaanse vlag op weg was naar de haven van Misrata, wat aanleiding gaf tot een boze berisping vanuit Ankara. Het schip werd later vrijgelaten.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Khalifa Haftar komt niet opdagen voor Amerikaanse depositie in rechtszaak vanwege oorlogsmisdaden

Advokaten van de eisers die Haftar aanklagen , zeggen dat ze een verstekvonnis zullen aanvragen …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: