Netanyahu nodigt de Marokkaanse koning Mohammed VI uit om Israël te bezoeken

Marokko is het vierde Arabische land dat de banden met Israël normaliseert in ruil voor verschillende vormen van politieke steun.

Premier Benjamin Netanyahu en de Marokkaanse koning Mohammed VI hielden vrijdag een telefoongesprek, waarin de Israëlische premier de vorst uitnodigde voor een bezoek, aldus het kantoor van Netanyahu.

Het telefoontje komt drie dagen nadat een Israëlische delegatie in Rabat een door de VS geïnitieerde normalisatieovereenkomst met Marokko heeft ondertekend.

“De leiders feliciteerden elkaar met het hernieuwen van de banden tussen de landen, de ondertekening van de gezamenlijke verklaring met de VS en de overeenkomsten tussen de twee landen”, aldus een verklaring van het kantoor van Netanyahu.

De Israëlische premier Netanyahu (shutterstock)

“Bovendien werden de processen en mechanismen om de overeenkomsten uit te voeren bepaald”, voegde hij eraan toe.

Dinsdag werden vier bilaterale overeenkomsten ondertekend tussen Israël en Marokko, gericht op directe luchtverbindingen, waterbeheer, het verbinden van financiële systemen en een visumvrijstellingsregeling voor diplomaten. Israël en Marokko zullen ook diplomatieke kantoren heropenen.

Marokko en Israël knoopten in 1993 voorzichtig banden met elkaar aan nadat een Israëlisch-Palestijnse vredesovereenkomst was bereikt. Maar Rabat heeft de betrekkingen met Tel Aviv opgeschort na het uitbreken van een Palestijnse opstand in 2000.

Hoewel Marokko geen officiële betrekkingen heeft met Israël, meldde Amnesty International eerder dit jaar  dat Israëlische spyware door de Marokkaanse autoriteiten werd gebruikt om Marokkaanse activisten aan te vallen.

Jarenlang hebben de Palestijnen gezegd dat normalisatie met Israël een al lang bestaande pan-Arabische positie zou verzwakken dat alleen een Israëlische terugtrekking uit bezette gebieden en aanvaarding van de Palestijnse staat de normale betrekkingen met de Arabische landen mogelijk zou maken.

Zowel de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) als Hamas, die de Gazastrook controleert, hebben de deal veroordeeld, net zoals ze deden met de eerdere normalisatie-akkoorden met de VAE, Bahrein en Soedan.

Het bezoek van dinsdag was het laatste in een reeks controversiële normalisatieovereenkomsten die door Washington waren gesloten.

Als onderdeel van de deal van Rabat hebben de VS ermee ingestemd de Marokkaanse soevereiniteit te erkennen over de gehele Westelijke Sahara, een omstreden gebied dat in 1975 werd geannexeerd na het einde van de Spaanse koloniale overheersing.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Nieuwe Israëlische inslagen sluiten vliegveld Aleppo

Israël is naar verluidt begonnen zich te richten op de infrastructuur in Syrië, nu het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: