VS opent consulaat in betwiste Westelijke Sahara, zegt Pompeo

De aankondiging komt slechts een paar weken nadat Donald Trump de soevereiniteit van Marokko over het betwiste gebied heeft erkend.

De Verenigde Staten zijn begonnen met het opzetten van een consulaat in de Westelijke Sahara, slechts enkele weken nadat Donald Trump de claim van Marokko op het betwiste gebied formeel had erkend.

Mike Pompeo (shutterstock)

Staatssecretaris Mike Pompeo  zei  donderdag in een verklaring dat de VS “een virtuele aanwezigheidspost voor de Westelijke Sahara hebben ingehuldigd, met de nadruk op het bevorderen van economische en sociale ontwikkeling, die binnenkort zal worden gevolgd door een volledig functionerend consulaat”.

Een “virtuele aanwezigheidspost” stelt Amerikaanse consulaire ambtenaren en personeel in staat om diplomatieke opdrachten op afstand uit te voeren zonder een fysieke locatie in een aangewezen stad of regio te bemannen.

De aankondiging komt slechts enkele weken nadat de regering-Trump ermee instemde om de claim van Marokko op de Westelijke Sahara te erkennen als onderdeel van een door de VS bemiddelde deal waarbij Marokko en Israël overeenkwamen om formele diplomatieke betrekkingen aan te gaan.

Na de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan is Marokko het vierde land dat in het kader van een door de VS bemiddelde overeenkomst de afgelopen maanden een normalisatiedeal met Israël heeft ondertekend.

De eerste rechtstreekse commerciële vlucht van Israël naar Marokko vond deze week plaats, met een gezamenlijke VS-Israëlische delegatie die Tel Aviv verliet en dinsdag in Rabat landde.

Jared Kushner, Trumps schoonzoon en  adviseur, leidde de delegatie samen met de Israëlische nationale veiligheidsadviseur Meir Ben Shabbat.

‘Historisch keerpunt’

In een verklaring eerder deze maand zei de Marokkaanse koning Mohammed VI dat Washington’s erkenning van de claim van het land op de regio een ‘historisch keerpunt’ was en beschreef de normaliseringsovereenkomst met Israël, die door de Palestijnen werd veroordeeld, als een ‘veelbelovende ontwikkeling voor vrede in het Midden-Oosten”.

Marokkaanse troepen en het Polisario-front, een onafhankelijkheidsbeweging in de Westelijke Sahara, vechten al decennia om het grondgebied – een uitgestrekt gebied dat grenst aan Marokko, Mauritanië en Algerije en dat enorme reserves aan minerale hulpbronnen bevat .

Kaart van de Westelijke Sahara (shutterstock)

Marokko maakte aanspraak op het grondgebied nadat de koloniale overheersing van Spanje in 1975 eindigde, terwijl het Polisario-front dit als een belediging van zijn eigen soevereiniteit zag.

Washington’s erkenning van de claim van Marokko op het gebied lokte veroordeling uit van het Polisario Front, dat het afkeurde als “een flagrante schending van het Handvest van de Verenigde Naties en de resoluties van internationale legitimiteit”.

Pompeo zei dat de VS een Marokkaans voorstel blijft steunen om beperkte autonomie te verlenen aan Sahrawi onder overkoepelende Marokkaanse controle.

“De Verenigde Staten kijken uit naar dit grotere plaatje en we zullen politieke onderhandelingen blijven steunen om de problemen tussen Marokko en de Polisario op te lossen in het kader van het autonomieplan van Marokko”, zei Pompeo in de verklaring van donderdag.

De VAE, Bahrein en Egypte hebben onlangs plannen aangekondigd om diplomatieke missies te openen in de Westelijke Sahara.

Ongeveer 15 Afrikaanse staten hebben ook consulaten geopend in de Westelijke Sahara. Zambia en Eswatini openden die van hen in oktober.

Hoewel de Westelijke Sahara een dunbevolkt woestijngebied is, heeft het rijke viswateren, fosfaatafzettingen en de enige werkende landroute van Marokko naar de rest van Afrika, aangezien de grens met Algerije gesloten is.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staakt-het-vuren Jemen eindigt zonder verlenging nu VN-gezant aandringt op kalmte

De wapenstilstand van zes maanden in Jemen is sinds april tweemaal verlengd en heeft het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: