Trump stelt het Congres op de hoogte van wapenverkopen aan Saoedi-Arabië

De deal omvat de verkoop van 7.500 nauwkeurig geleide raketten aan het koninkrijk, ter waarde van $ 478 miljoen, meldt Bloomberg.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het Congres laten weten dat het vorderingen maakt met de verkoop van 7.500 precisiegeleide raketten aan Saoedi-Arabië, ter waarde van $ 478 miljoen, meldde Bloomberg News woensdag.

Technologie bedrijf Raytheon op een wapenbeurs (shutterstock)

Het nieuwsbericht meldde dat het ministerie van Buitenlandse Zaken een vergunning zal verlenen aan wapenfabrikant Raytheon om de raketten rechtstreeks aan de Saoedische regering te verkopen, en de deal zal worden afgerond voordat president Donald Trump op 20 januari zijn ambt verlaat.

De wapens die naar afwachting onderdeel van de verkoop zullen zijn, zijn onder meer Raytheons Paveway IV “slimme bom”, die technologie bevat die aanvallen onder alle weersomstandigheden mogelijk maakt.

Vorig jaar keurde de regering-Trump een wapenverkoop van $ 8,1 miljard aan Saoedi-Arabië en de VAE goed, waarbij een “noodverordening” werd uitgeroepen om het Congres te omzeilen en de verkoop te doen.

De verkoop van de wapens werd zwaar bekritiseerd door mensenrechten organisaties, die zeiden dat ze door Riyadh werden gebruikt in de oorlog in Jemen, een land dat wordt geconfronteerd met wat de Verenigde Naties omschrijven als de ergste humanitaire crisis ter wereld.

Een onderzoek door de New York Times  wees uit dat veel Amerikaanse functionarissen vreesden dat ze tijdens reizen naar het buitenland zouden kunnen worden gearresteerd en beschuldigd van oorlogsmisdaden vanwege de verkoop.

De kennisgeving aan het Congres, die dinsdag laat is verzonden, komt slechts een maand voordat verkozen president Joe Biden aantreedt. Biden heeft gezworen de relatie van Washington met Saoedi-Arabië opnieuw te beoordelen.

De gepensioneerde viersterrengeneraal Lloyd Austin, Biden’s keuze als secretaris van defensie, maakt sinds 2016 deel uit van het bestuur van Raytheon.

De regering-Trump heeft onlangs ook een wapenverkoop aan de Verenigde Arabische Emiraten goedgekeurd , waaronder geavanceerde moord-drones, F-35-jets en $ 10 miljard aan munitie.

Die verkoop werd ook bekritiseerd door rechtengroepen vanwege de acties van Abu Dhabi in Libië en Jemen, waarbij Human Rights Watch (HRW) opriep tot een wapenembargo van de VS tegen de VAE  in een verklaring  waarin ook de normalisatieovereenkomst van het Golfland met Israël werd verworpen als een rechtvaardiging voor de wapenovereenkomst.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: