Egyptische blogger Shadi Abu Zaid veroordeeld tot zes maanden wegens satirische video

De rechtbank veroordeelde de Egyptische satiricus een maand nadat hij inmiddels meer dan twee jaar in de gevangenis had zat.

Een maand nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten , werd de Egyptische satiricus en blogger Shadi Abu Zaid veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf wegens het beledigen van overheidsfunctionarissen, bevestigde het Comité ter Bescherming van Journalisten (CJP) maandag.

Een Egyptisch hof van beroep sprak vorige maand het vonnis uit aan Abu Zaid, maar het nieuws werd pas vorige week openbaar toen zijn zus in een Facebook-bericht onthulde dat hij was teruggekeerd naar de gevangenis.

“Het is schokkend dat de Egyptische autoriteiten blogger Shadi Abu Zaid opnieuw heeft opgesloten ,nadat hij  vorige maand eindelijk werd vrijgelaten na meer dan twee jaar in voorarrest te hebben gezeten”, zei Sherif Mansour, programmacoördinator voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, in een verklaring.

Abdel Fattah El Sisi (shutterstock)

“Autoriteiten moeten Abu Zaid onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten en ervoor zorgen dat journalisten vrij kunnen werken.”

Abu Zaid, een komiek die deel uitmaakte van een nu verboden satirische show met een beroemde scherpzinnige pop genaamd Abla Fahita, werd voor het eerst gearresteerd in mei 2018. Hij bracht meer dan twee jaar door in voorlopige hechtenis wegens onder meer ‘lidmaatschap van een verboden groep “en het “verspreiden van vals nieuws”.

Zijn meest recente vonnis komt voort uit een video uit 2016 waarin hij opgeblazen condooms als ballonnen aan de veiligheidstroepen overhandigde, ter gelegenheid van de politiedag, die samenviel met de verjaardag van de opstand in 2011 op 25 januari.

Abu Zaid’s advocaat, Nasser Amin, vertelde CPJ dat de rechtszaak over de video begon toen hij in de gevangenis zat vanwege andere aanklachten, waardoor hij de meeste van zijn hoorzittingen miste en zijn recht op beroep verloor.

“De Egyptische autoriteiten moeten blogger Shadi Abu Zaid onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten, en stoppen met het opsluiten van persleden voor hun werk”, zei CPJ in een verklaring.

De zus van Abu Zaid, Roula Abu Zaid, kondigde zaterdag zijn tweede arrestatie publiekelijk aan in een voorzichtig bericht op sociale media en zei dat de familie nog steeds juridische procedures volgt.

‘Het gaat goed met Shadi, godzijdank, lichamelijk en geestelijk’, zei ze. “Ik schrijf dit nieuws niet om u ongerust te maken, maar om [de situatie] duidelijk te maken aan alle mensen die zijn verdwijning van sociale media hebben opgemerkt en hebben geprobeerd contact op te nemen met Shadi.”

Sinds de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi aan de macht is gekomen na een staatsgreep in 2013, is hij begonnen aan een compromisloze repressiecampagne, waarbij hij vrijwel alle vormen van afwijkende meningen strafbaar stelt en de politieke oppositie van welke ideologie dan ook aanpakt.

Volgens rechtengroeperingen heeft de Egyptische regering meer dan 60.000 dissidenten gevangengezet , beschuldigingen die Cairo ontkent.

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Egyptische inlichtingenofficier beraamt een coup tegen de Ennahda-partij

Bronnen melden aan Middle East Eye dat kolonel Ali Mohammed Al-Farran(een hoog geplaatste Egyptische functionaris)die …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: