Duitsland en Finland repatriëren 23 burgers uit Syrië

De Europese landen zeggen dat ze kinderen hebben teruggebracht om hun rechten te kunnen waarborgen.

Duitsland en Finland hebben 23 van hun vrouwelijke en kinderenburgers uit Syrië gerepatrieerd. Dit maakten ze allebei zondag bekend en noemden hen humanitaire gevallen.

Syrische kinderen in een vluchtelingenkamp (shutterstock)

“Ik ben erg opgelucht dat we gisteren nog 12 kinderen en drie moeders hebben kunnen repatriëren uit kampen in het noordoosten van Syrië”, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas in een verklaring.

Maas zei dat de repatriëringen “humanitaire gevallen waren, voornamelijk wezen en kinderen die ziek waren – gevallen waarin een repatriëring bijzonder noodzakelijk en urgent werd geacht”.

Een aantal van de gerepatrieerde onderdanen werd onderzocht omdat ze naar verluidt tot de Islamitische Staat behoorden. Maas zei dat het wettelijk niet mogelijk is om kinderen te repatriëren zonder hun moeder.

Het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het zes kinderen en twee volwassen moeders naar huis had gebracht, omdat het de enige manier was om de kinderen te beschermen die werden vastgehouden in het al-Hol-kamp in het noordoosten van Syrië, waar door Koerdische geleide troepen verdachte voormalige IS-leden hebben vastgehouden.

“Volgens de grondwet zijn de Finse overheidsinstanties verplicht om de fundamentele rechten van de Finse kinderen die in de kampen zijn geïnterneerd, voor zover dit mogelijk is, te beschermen”, zei hij.

Volgens Helsinki worden nog steeds meer dan 9.000 buitenlandse vrouwen en kinderen, waarvan tweederde kinderen, vastgehouden in de kampen al-Hol en Roj in het noordoosten van Syrië, waar vermoedelijke IS-familieleden en sympathisanten ondergebracht worden.

Veel Europese landen hebben zich verzet tegen de repatriëring van hun onderdanen uit de kampen vanwege de veiligheidsrisico’s, aldus de krant.

‘Vrouwen van jihadisten’

Volgens berichten in de Duitse media zijn de drie gerepatrieerde Duitse vrouwen tussen de 21 en 38 jaar oud en de kinderen tussen de twee en 12 jaar.

De drie vrouwen waren “echtgenotes van jihadisten” van de Islamitische Staatsgroep en “verkeren in een zeer slechte gezondheid”, vertelde een woordvoerder van het bureau voor buitenlandse betrekkingen van de Koerdische regering, Kamal Akif, aan AFP.

Een van de Duitse vrouwen werd bij aankomst in Frankfurt aangehouden, aldus een verklaring van het parket van de antiterreur.

Een van de vrouwen, geïdentificeerd als Leonora M, 21 jaar oud, zou niet alleen behoren tot IS, maar wordt tevens  ervan verdacht een jonge Yazidi-vrouw als slaaf te hebben gebruikt.

Demonstratie tegen het misbruik van Yezidi’s in Washington (shutterstock)

Haar man was een lid van de “geheime diensten” van de IS-groep, zei het parket.

De in Londen gevestigde groep Rights and Security International omschreef de kampen in een rapport in november als  “gewelddadig, onhygiënisch en onmenselijk” .

Het zei dat de omstandigheden in de kampen hadden geleid tot de vermijdbare dood van honderden baby’s en baby’s, terwijl gedetineerden te maken hadden gekregen met ‘onmenselijke en vernederende behandeling’ door bewakers van de Syrian Democratic Forces (SDF), de door Koerdische geleide coalitie die de kampen leidt. .

De SDF is begonnen met de voorbereidingen om zijn eigen processen te houden , gefrustreerd door de onwil van Europa en de Verenigde Staten om hun eigen burgers te repatriëren, maar heeft gezegd dat het ook geen steun heeft gekregen bij het verzamelen van bewijsmateriaal.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Rusland hekelt de bezetting van de Golanhoogten nadat Israël steun betuigd aan Oekraïne

De Russische VN-Garant spreekt zijn bezorgdheid uit over de plannen van Israël om hun nederzettingen …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: