Negen van de tien Syrische vluchtelingen in Libanon leven in extreme armoede, zegt de VN

In vergelijking met 55 procent vorig jaar, is het deel van de Syrische vluchtelingen dat worstelt om te overleven toegenomen te midden van ‘gecombineerde crises’ in Libanon.

Negen van de tien Syrische vluchtelingenfamilies in Libanon leven in extreme armoede te midden van een ‘opeenvolgende crises’ in het land, zegt een rapport van de Verenigde Naties, waarin de verslechterende humanitaire situatie, stijgende voedselprijzen en de Covid-19-pandemie worden benadrukt.

In een vrijdag gepubliceerd rapport waarschuwden de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR), het Wereldvoedselprogramma en het Kinderfonds (Unicef) dat 89 procent van de Syrische vluchtelingenfamilies in Libanon moeite heeft om in hun meest elementaire behoeften te voorzien, vergeleken met 55 procent het jaar ervoor.

‘De bevindingen van de enquête van dit jaar zijn een dramatische indicatie van hoe moeilijk het voor hen is geworden om een dag door te komen’

– Mireille Girard, UNHCR-vertegenwoordiger in Libanon

De sterke stijging weerspiegelt de “verergerde crises waarmee Syrische vluchtelingen in Libanon worden geconfronteerd”, aldus de verklaring.

Het land maakt momenteel de ergste economische crisis in decennia door, met een  sterk dalende valuta , wijdverbreide ontslagen , stijgende prijzen en toenemende armoede . Een enorme dodelijke explosie in augustus verwoestte een groot deel van de hoofdstad Beiroet.

Syrische vrouwen in Libanon die hun land zijn ontvlucht (shutterstock)

“De economische neergang, de steile inflatie, Covid-19 en uiteindelijk de explosie in Beiroet hebben kwetsbare gemeenschappen in Libanon – inclusief Syrische vluchtelingen – aan de rand van de afgrond gebracht”, aldus het VN-rapport op vrijdag.

Libanon biedt onderdak aan ongeveer 1,5 miljoen Syriërs, van wie tweederde als vluchteling is geregistreerd. Aangezien Libanon ongeveer zes miljoen inwoners telt, is de instroom sinds 2011 aanzienlijk. Ondertussen heeft 74 procent van de Syriërs in Libanon geen legale status .

‘Jarenlang verslechterd’

Volgens het rapport van vrijdag leven Syrische vluchtelingen nu van minder dan 309.000 Libanees pond per persoon per maand. Terwijl de officiële wisselkoers van Libanon dat bedrag omzet naar $ 205, is de huidige marktconversie in werkelijkheid ongeveer $ 38.

“De situatie van Syrische vluchtelingen in Libanon verslechtert al jaren, maar de bevindingen van de enquête van dit jaar zijn een dramatische indicatie van hoe moeilijk het voor hen is geworden om de dag door te komen”, zei Mireille Girard, UNHCR-vertegenwoordiger in Libanon.

“De belangrijkste bevindingen worden bekendgemaakt in een tijd waarin Syrische vluchtelingen hun zwaarste winter ooit doormaken in Libanon, waarbij ze de weerselementen trotseren met heel weinig om warm en veilig te blijven,” zei Girard.

De resultaten van de enquête gaven aan dat het gemiddelde bedrag van de schulden die door huishoudens zijn opgebouwd dit jaar met 18 procent is gestegen, waarbij 93 procent van de vluchtelingengezinnen aangeeft dat de belangrijkste reden voor het aangaan van schulden het kopen van voedsel was, gevolgd door huur en medicijnen.

Volgens het rapport zijn de voedselprijzen in Libanon sinds oktober 2019 bijna verdrievoudigd.

De helft van de ondervraagde gezinnen leed aan voedselonzekerheid, tegen 28 procent het jaar ervoor. Onderzoekers ontdekten ook dat huishoudens met inadequate voeding waren verdubbeld tot 49 procent van 25 procent in 2019, terwijl huishoudens die hun toevlucht nemen tot “schadelijke mechanismen voor het omgaan met voedsel”, zoals het verminderen van het aantal maaltijden per dag of het verminderen van voedselporties, ook toeneemt.

De agentschappen waarschuwden dat andere “coping-strategieën” het vroege huwelijk van kinderen omvatten, hen van school halen en naar werk sturen.

Vorige maand stak een Syrische vluchteling zichzelf in Beiroet in brand om te protesteren tegen de omstandigheden die hij en zijn gezin in het land hebben doorstaan. Een woordvoerder van de interne veiligheidstroepen van Libanon zei dat het incident plaatsvond omdat de man, die het overleefde, geen medische behandeling voor zijn zieke dochter kon betalen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israël probeert de banden met het hele Midden-Oosten te normaliseren, zegt Lapid

Israëlische minister van Buitenlandse Zaken beweert dat bezoek aan de VAE het begin is van …

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: