Nieuwste artikelen:

VN-experts bekritiseren Israël voor het doden van Palestijns kind

Leestijd: 3 minuten

Deskundigen van de Verenigde Naties veroordeelden het Israëlische leger voor het doden van een Palestijns kind tijdens een protest op de bezette Westelijke Jordaanoever eerder deze maand, en noemden het neerschieten van de 15-jarige Ali Abu Aliya een “ernstige schending van het internationaal recht”.

In een verklaring die donderdag werd vrijgegeven door het VN-Mensenrechtenbureau, riepen de experts de Israëlische regering op om een “onafhankelijk, onpartijdig, snel en transparant civiel onderzoek” in te stellen naar de dood van de jongen.

Palestijns kinderen verzetten zich tegen de bezetting door het gooien van stenen (shutterstock)

“De moord op Ali Ayman Abu Aliya door de Israëlische strijdkrachten – onder omstandigheden waarin er geen dreiging met de dood of ernstig letsel voor de Israëlische veiligheidstroepen bestond – is een ernstige schending van het internationaal recht”, zeiden ze. “Opzettelijk dodelijk geweld is alleen gerechtvaardigd wanneer het beveiligingspersoneel wordt geconfronteerd met een onmiddellijke dreiging van dodelijk geweld of ernstig letsel.”

Israëlische soldaten schoten de Palestijnse Abu Aliya in de maag tijdens een protest bij zijn dorp al-Mughayir op de Westelijke Jordaanoever op 4 december. Hij bezweek later aan zijn verwondingen.

Het Israëlische leger heeft gezegd dat het een onderzoek heeft geopend naar het incident, maar ontkende dat er scherpe munitie werd gebruikt tegen de demonstranten, die het omschreef als ” relschoppers “.

In de VN-verklaring van donderdag werd opgemerkt dat het protest in al-Mughayir gericht was tegen een “buitenpost voor illegale nederzettingen”. Hoewel het erkende dat kinderen met stenen gooiden, benadrukte het dat ze geen onmiddellijk gevaar vormden voor de Israëlische strijdkrachten en weerlegde het de bewering dat geen scherpe munitie werd gebruikt.

“Abu Aliya werd in de buik geraakt met een kogel van een 0.22 Ruger Precision Rifle, afgevuurd door een Israëlische soldaat vanaf een geschatte afstand van 100-150 meter. Hij stierf later die dag in het ziekenhuis”, aldus de verklaring.

“De mensenrechtenexperts zijn niet op de hoogte van enige bewering dat de Israëlische veiligheidstroepen in gevaar waren op enig punt van overlijden of ernstig letsel.”

De VN-experts – Agnes Callamard, speciaal rapporteur voor buitengerechtelijke executies, en Michael Lynk, speciaal rapporteur voor mensenrechten in het Palestijnse gebied – onderstreepten ook de bredere kwestie van mishandeling van Palestijnse kinderen.

Wreedheden tegen kinderen

Abu Aliya was het zesde Palestijnse kind dat in 2020 door Israëlische troepen op de Westelijke Jordaanoever werd vermoord, terwijl het afgelopen jaar meer dan 1.000 Palestijnse minderjarigen gewond zijn geraakt, aldus het VN-rechtenbureau.

Israëlische wreedheden tegen kinderen roepen “diepe bezorgdheid” op over de mensenrechtenverplichtingen van Israël, zoals de bezettingsmacht in de Palestijnse gebieden, zeiden Callamard en Lynk. Ze onderstreepten ook dat Israëlische onderzoeken naar dodelijk gebruik van geweld tegen Palestijnen “zelden resulteren in passende verantwoording”.

“Dit lage niveau van wettelijke aansprakelijkheid voor de moord op zoveel kinderen door Israëlische veiligheidstroepen is een land onwaardig dat verkondigt dat het volgens de rechtsstaat leeft”, aldus de experts.

De moord op Abu Aliya veroorzaakte verontwaardiging onder Palestijnse verdedigers van de rechten, die zeiden dat het incident een weerspiegeling was van het misbruik dat de Palestijnen ondergaan door Israëlische troepen.

Unicef , de wetgevers van de Europese Unie en de VS hebben ook hun bezorgdheid geuit over de moord.

Eerder deze maand hekelde het Amerikaanse congreslid Betty McCollum het neerschieten van het Palestijnse kind en noemde het een manifestatie van de bezetting op de Westelijke Jordaanoever.

“De dood van een 15-jarige Palestijnse jongen gisteren op de Westelijke Jordaanoever door een Israëlische soldaat die het kind in de buik schoot, is een groteske door de staat gesponsorde moord”, vertelde McCollum aan MEE in een verklaring de dag nadat Abu Aliya werd vermoord.

“Dit zinloze incident moet worden veroordeeld als een direct gevolg van de permanente militaire bezetting van Palestina door Israël.”

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Ghassan Abu Sittah beschuldigt Duitsland van ‘medeplichtigheid aan genocide’ nadat hem de toegang geweigerd werd.

De Brits-Palestijnse chirurg spreekt met MEE nadat hem een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

− 2 = 6

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...