New York Times zegt dat Caliphate-podcast waarschijnlijk is verzonnen door ‘oplichter’

De krant zegt dat de bekroonde 2018-serie niet voldeed aan de normen voor nauwkeurigheid nadat het hoofdrolspeler in Canada werd gearresteerd op grond van het hoaxer van  terrorisme.

De New York Times gaf vrijdag toe dat haar bekroonde kalifaatpodcast, grotendeels gebaseerd op de schijnbare bekentenissen van een zelfbenoemde beul van de Islamitische Staat (IS), niet voldeed aan de normen voor nauwkeurigheid en waarschijnlijk werd verzonnen door een “oplichter”.

De Amerikaanse krant lanceerde in september een recensie van de serie 2018 nadat Shehroze Chaudhry, een Canadese man die prominent aanwezig was in verschillende afleveringen waarin hij beschrijft hoe hij in 2014 gijzelaars neerschoot en getuige was van andere wreedheden in Syrië, werd gearresteerd in Toronto en beschuldigd van het plegen van een hoax over terrorisme.

De recensie concludeerde dat de serie, gepresenteerd door buitenlandse correspondent Rukmini Callimachi, “te veel geloof had gehecht aan [Chaudhry’s] valse of overdreven verslagen”.

Het zei dat het controleren van de feiten over Chaudhry’s verslag van de tijd die hij beweerde in Syrië te hebben doorgebracht “niet voldoende rigoureus” was en dat journalisten “te goedgelovig” waren in hun berichtgeving.

“Ik denk dat deze man, zo denken we nu, een oplichter was, die het meeste, zo niet alles verzon wat hij ons vertelde”, zei Dean Baquet, de hoofdredacteur van de New York Times in een audio-interview met zijn eigen krant. 

“Wanneer The New York Times diepgaande, ambitieuze journalistiek doet in welk formaat dan ook, houden we dat op de hogere niveaus van de redactiekamer enorm onder de loep”, aldus Baquet.

“Dat hebben we in dit geval niet gedaan. En ik denk dat ik of iemand anders een onderzoek had moeten doen, want het was een groot, ambitieus stuk journalistiek. Maar ik  en evenmin 1 van mijn gewaardeerde collega’s met diepgaande ervaring in het onderzoeken van onderzoeksrapporten hebben dit onderzocht. “

Gevierde serie

Kalifaat werd op grote schaal bejubeld op het moment van de release en won een Peabody radio / podcast-prijs en een Pulitzer Prize-nominatie voor Callimachi.

Maar gezinsondersteunende groepen en campagnevoerders voor de repatriëring van Canadezen die in kampen en gevangenissen in het noordoosten van Syrië worden vastgehouden, samen met andere buitenlanders die worden verdacht van banden met IS, denken dat de serie mogelijk heeft bijgedragen aan de weigering van de Canadese regering om haar burgers te repatriëren.

Alexandra Bain, directeur van Families Against Violent Extremism (FAVE), vertelde Middle East Eye dat verschillende geplande repatriëringen op het laatste moment waren geannuleerd door de Canadese regering nadat politici van de oppositie in het parlement hadden gevraagd hoe Chaudhry, die in de serie bekend staat als Abu Hazayfah, had kunnen terugkeren naar Canada zonder te worden vastgehouden.

Sally Lane, de moeder van de Brits-Canadese gedetineerde Jack Letts, vertelde MEE dat de Canadese regering aanvankelijk met gezinnen werkte aan repatriëringen.

Maar er was een “volledige verandering van de zee” geweest na het debat in het parlement naar aanleiding van de uitzending van het kalifaat, zei ze.

“Canada was onze grote hoop geweest. De Canadezen waren proactief geweest en bespraken exitroutes met de Koerden via Turkije. Maar ze gingen van positief zijn naar zeggen dat we niets kunnen doen. “

In een Twitter-gesprek met Lane, in december 2019, leek Callimachi te erkennen dat de beleidswijziging van Canada gedeeltelijk was beïnvloed door de reactie op de podcast. Hij schreef: “Canada was aan het verhuizen om gedetineerden terug te halen totdat mijn podcast verscheen”.

In een interview met het Canadese CBC-netwerk na de vrijlating van het kalifaat, ontkende Chaudhry dat hij iemand had vermoord, maar beweerde hij dat hij naar Syrië was gereisd.

“Je kunt me door een polygraaf leiden en het zal bewijzen dat ik niemand heb vermoord”, zei hij.

“Ik was kinderachtig. Ik beschreef wat ik zag en eigenlijk was ik dichtbij genoeg om te denken dat ik het was.”

Een advocaat van Chaudhry vertelde de New York Times dat zijn cliënt zou pleiten niet schuldig te zijn aan de hoax-aanklacht.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israël probeert de banden met het hele Midden-Oosten te normaliseren, zegt Lapid

Israëlische minister van Buitenlandse Zaken beweert dat bezoek aan de VAE het begin is van …

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: