Saoedische aanklager eist 20 jaar gevangenisstraf voor vrouwenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul

De speciale rechtbank voor terrorisme zegt dat het vonnis en mogelijke veroordeling in de zaak van Hathloul al op maandag verwacht kunnen worden.

De officier van justitie van Saoedi-Arabië eist de maximale gevangenisstraf van – 20 jaar achter de tralies – voor vrouwenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul, bevestigde haar zus Lina.

Hathloul, 31, wordt berecht door de beruchte rechtbank voor terrorisme van het koninkrijk. Tijdens een hoorzitting op woensdag zei de rechter dat een vonnis en mogelijke straf voor de zaak van Hathloul maandag al bekend zou kunnen worden gemaakt, meldde de Guardian , op basis van een kopie van de aanklacht van de aanklager, verstrekt door de zus van de activist.  

‘Ze zeggen dat ze een terrorist is – in werkelijkheid is ze een humanitaire, een activist en een vrouw die gewoon een betere, eerlijkere wereld wil’

– Lina al-Hathloul, zus van Loujain al-Hathloul

Later op woensdag werd het ingewikkelder, toen de ouders van Hathloul, die optreden als haar juridische team, donderdagochtend via sms naar de rechtbank van Riyadh werden gedagvaard, zei Lina op Twitter .

Hathloul’s zaak werd overgedragen aan de terrorisme-rechterbank eind vorige maand; het blijft onduidelijk of de dagvaarding van haar ouders voor de strafrechter een volgende  overdracht inhoudt. 

Kroonprins Mohammed Bin Salman (shutterstock)

“Mijn zus moet worden vrijgelaten … Het enige wat ze heeft gedaan, is vragen om behandeld te worden met de waardigheid en vrijheid die hun grondrecht zou moeten zijn. Daarvoor vragen de Saoedische autoriteiten nu de maximale straf die volgens de wet 20 jaar in de gevangenis is, ‘zei Lina woensdag tegen de Guardian.

‘Het enige wat ze hebben zijn een hoop tweets’

De vrouwenrechtenactiviste werd in mei 2018 samen met minstens een dozijn andere vrouwelijke activisten gearresteerd, slechts enkele weken voordat het decennialange verbod op vrouwelijke chauffeurs werd opgeheven. 

Zij en andere gevangengenomen activisten worden aangeklaagd op grond van de anti-cybercriminaliteitswet van het land, met de aantijgingen tegen haar die door VN-experts worden omschreven als ” onecht “.

De beschuldigingen omvatten beschuldigingen dat de activisten, waaronder Hathloul, “communiceerden met mensen en entiteiten die vijandig stonden tegenover de koning”, “samenwerkten met journalisten en media-instellingen die vijandig stonden tegenover de koning”, “financiële steun verleenden aan buitenlandse tegenstanders” en “personen rekruteerden voor informatie. schadelijk voor de veiligheid van het koninkrijk “.

“Ze zeggen dat ze een terrorist is – in werkelijkheid is ze een humanitair activist en een vrouw die gewoon een betere, eerlijkere wereld wil”, zei Lina.

Tijdens een hoorzitting op maandag citeerde een Saoedische officier van justitie tweets die door Hathloul waren gepost over een campagne om vrouwen te laten rijden en het voogdijstelsel van het koninkrijk als bewijs tegen de gevangengenomen mensenrechten-activiste.

Kroonprins Mohammed bin Salman, die zichzelf heeft gepresenteerd als een hervormer, maar bekend staat wegens zijn brute optreden tegen dissidenten en onafhankelijke Saoedi’s, beweerde eerder dat er video’s waren van Hathloul waaruit bleek dat ze als spion werkte.

Toch merkte Hathlouls broer Walid maandag op dat dergelijk bewijs niet werd gepresenteerd. 

“Er zijn geen bewijzen geleverd die verband houden met het verstrekken van informatie aan buitenlandse vijandige mensen, het rekruteren van mensen in gevoelige posities”, zei Walid op Twitter. 

“Het enige wat ze hebben zijn een hoop tweets die ze niet leuk vonden.”

VN-experts hebben Saoedi-Arabië opgeroepen de gevangengenomen vrouwenrechtenactivisten vrij te laten. 

Toen Hathloul vorige maand voor de rechtbank verscheen, zei haar familie dat ze er ziek uitzag. Hathlouls familie en rechtengroepen hebben beweerd dat ze tijdens haar detentie te maken heeft gehad met seksuele intimidatie en marteling. Saoedische autoriteiten ontkennen de beschuldigingen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staakt-het-vuren Jemen eindigt zonder verlenging nu VN-gezant aandringt op kalmte

De wapenstilstand van zes maanden in Jemen is sinds april tweemaal verlengd en heeft het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: