Leden van het Amerikaanse Congres eisen dat Facebook stappen onderneemt om anti-moslimvooroordelen ‘uit te roeien’

Wetgevers stellen een lijst met eisen voor Facebook op, waaronder het opzetten van een werkgroep die zich richt op anti-moslim onverdraagzaamheid en haatgroepen.

Een groep van 30 democratische leden van het Congres stuurde dinsdag een brief naar Facebook waarin ze de socialemediagigant bekritiseerde omdat hij anti-moslimsentimenten op zijn platform liet verspreiden, en eiste dat het concrete stappen onderneemt om “anti-moslim onverdraagzaamheid uit te roeien” op zijn website.

Congreslid Debbie Dingell (shutterstock)

 

Congreslid, die de inspanning leidde, zei dat terwijl het sociale-mediabedrijf zijn succes viert, het platform ook is gebruikt om haat tegen moslims te verspreiden, wat in sommige gevallen tot geweld en zelfs de dood heeft geleid, zoals ook bij de schietpartijen in Christchurch in Nieuw-Zeeland of zoals in Myanmar, waar Facebook werd gebruikt om aan te zetten tot geweld tegen Rohingya-moslims.

‘Tot dusver lijkt Facebook de wil te missen die nodig is om haat en geweld tegen moslims effectief aan te pakken’

– Brief aan Facebook van 30 leden van het Congres

“Facebook kan het succes van zijn platform niet ten toon spreiden terwijl het zijn rol negeert bij het indammen van de gevaarlijke, dodelijke inhoud die gericht is op moslims”, zei het congreslid in een verklaring.

De brief , ondertekend door leden van het Congres, waaronder Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib, Mark Pocan en Pramila Jayapal, zegt dat Facebook is gebruikt door milities en extremistische groeperingen om evenementen te organiseren die aanzetten tot geweld.

“In veel van deze gevallen worden pagina’s, evenementen en andere inhoud aan Facebook gerapporteerd, maar ze krijgen vervolgens te maken met vertraagde responstijden of worden totaal genegeerd”, zei hij.

“De trage reactie van het platform op deze waarschuwingen onderstreept een patroon van nalatigheid bij het reageren op of het verwijderen van inhoud die geweld tegen deze kwetsbare gemeenschappen promoot en het mogelijk maakt dat anti-mosliminhoud op een gevaarlijke manier op Facebook verspreidt.”

Aanzetten tot geweld tegen moslims

In de brief wordt een lijst met eisen voor Facebook opgesteld, waaronder de oprichting van een werkgroep die zich richt op anti-moslim-onverdraagzaamheid en haatgroepen en zich ertoe verbinden om door een derde partij de rol van Facebook bij het mogelijk maken van “anti-moslimgeweld, genocide en internering” te beoordelen.

Het roept het bedrijf ook op om personeel op te leiden over burgerrechtenkwesties en hoe haatinhoud jegens moslims kan worden vastgesteld.

“Tot dusver leek Facebook niet de wil te hebben die nodig is om haat en geweld tegen moslims effectief aan te pakken”, aldus de brief.

“We vragen je nu om prioriteit te geven aan de uitroeiing van anti-mosliminhoud en het organiseren op het platform door onmiddellijk de volgende maatregelen te implementeren.”

Het gebruik van Facebook om moslims te targeten, te discrimineren en aan te zetten tot geweld is in tal van delen van de wereld gedocumenteerd.

In 2018 verschenen rapporten waaruit bleek dat de militaire topfunctionarissen van Myanmar het sociale mediaplatform hadden gebruikt om aan te zetten tot “etnische zuivering” tegen de Rohingya-moslimbevolking. Facebook gaf in november 2018 toe dat het niet had kunnen voorkomen dat zijn platform werd gebruikt om aan te zetten tot geweld in Myanmar.

In 2019 had de schutter die 51 moslimaanbidders in Nieuw-Zeeland had vermoord, zijn massaschietpartij 17 minuten lang op Facebook Live uitgezonden voordat het werd tegengehouden door het platform.

In India, de grootste markt van Facebook, wordt het bedrijf ervan beschuldigd partij te kiezen voor de regerende partij van het land, de Bharatiya Janata-partij, en te hebben voorkomen dat berichten van partijleden worden verwijderd die hebben opgeroepen tot geweld tegen de moslimbevolking van het land.

Een onafhankelijke burgerrechtenaudit van het sociale mediabedrijf, die in juli werd gepubliceerd, toonde aan dat ondanks het feit dat er beleid was dat haatzaaiende uitlatingen tegen religieuze groeperingen niet toestond, incidenten van haatzaaiende uitlatingen op Facebook bleven voortduren.

Vorige maand stuurde een groep Amerikaanse senatoren een brief waarin ze Facebook ook veroordeelden vanwege het mogelijk maken van anti-moslimhaat, en een lijst met vragen aan de socialemediagigantshutt

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: