Brits-Iraanse academicus krijgt gevangenisstraf van negen jaar in Iran

Kameel Ahmadi, een gerenommeerd expert op het gebied van genitale verminking van vrouwen, werd volgens zijn advocaat veroordeeld op beschuldiging van ‘samenwerking met een vijandige regering’.

Een rechtbank in Iran heeft een gevangenisstraf van negen jaar opgelegd aan de Brits-Iraanse antropoloog Kameel Ahmadi, nadat die hem had veroordeeld voor het uitvoeren van “subversief” onderzoek, zei het semi-officiële persbureau Tasnim zondag, volgens Reuters.

Ahmadi kreeg ook een boete van 600.000 euro ($ 727.000) – het bedrag dat de Iraanse autoriteiten zeiden dat hij voor zijn onderzoek ontving van instellingen die ervan werden beschuldigd de Iraanse islamitische regering omver te willen werpen, meldde Tasnim.

President Rohani van Iran (shutterstock)

Er was geen onmiddellijke officiële bevestiging van de straf, die ook werd gemeld door andere Iraanse persbureaus en mensenrechten-organisaties.

“Ahmadi werd beschuldigd van het verwerven van illegale eigendommen door zijn medewerking bij de uitvoering van projecten van subversieve instellingen in het land”, zei Tasnim.

Volgens de krant Guardian zei Amir Raesian, Ahmadi’s advocaat: “[Op] zaterdag werd mijn cliënt Kameel Ahmadi, een onderzoeker en antropoloog, veroordeeld … door afdeling 15 van de revolutionaire rechtbank in Teheran op beschuldiging van ‘samenwerking met een vijandige regering’. ‘. We zullen tegen deze uitspraak in beroep gaan en we hopen nog steeds op vrijspraak. “

‘Juridisch proces vol gebreken’

In een verklaring die via vrienden in het VK werd vrijgegeven, zei Ahmadi: “In het najaar van 2019 werd ik, in strijd met alle wettelijke beperkingen en hoop op een eerlijk proces, 100 dagen vastgehouden en buitengerechtelijk verhoord zonder toegang tot een advocaat.

“Het vonnis dat nu is uitgesproken, werd uitgevaardigd na twee niet-deskundige hoorzittingen in een juridische procedure vol gebreken.

“De juridische focus van de beschuldiging gaat terug op mijn onderzoek naar de meest schadelijke tradities over kinderen in achtergestelde minderheidsgebieden van Iran, maar de belangrijkste bedoeling van mijn aanklagers was om mijn onderzoek te koppelen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties voor 2030.

“Mijn doel is nu om in beroep te gaan tegen dit vonnis en hoop op een eerlijk proces voor het hof van beroep.”

‘Ik keerde in 2005 terug naar Iran om FGM in mijn thuisland te studeren en ik was meteen geschokt toen ik ontdekte dat het zelfs de naaste leden van mijn eigen familie overkwam’

– Kameel Ahmadi

Ahmadi, een etnische Koerd, wordt internationaal erkend voor zijn werk op het gebied van vrouwelijke genitale verminking (VGV), evenals kindhuwelijken en “blanke huwelijken”, dat is wanneer jonge Iraanse paren illegaal samenwonen.

In 2015   onthulde Ahmadi’s onderzoek naar FGM dat het proces in ten minste vier Iraanse provincies werd beoefend en veel vaker voorkwam dan gedacht.

“Ik keerde in 2005 terug naar Iran om FGM te studeren in mijn thuisland en ik was meteen geschokt toen ik ontdekte dat het zelfs de naaste leden van mijn eigen familie en verwanten overkwam”, vertelde hij destijds aan de krant Guardian.

Ahmadi werd in augustus 2019 vastgezet, maar volgens mensenrechtenorganisaties drie maanden later op borgtocht vrijgelaten.

Na zijn arrestatie vertelde zijn vrouw het in New York gevestigde Centrum voor Mensenrechten in Iran dat zijn werk onafhankelijk was en gepubliceerd met goedkeuring van de regering.

Rechtenactivisten hebben Iran ervan beschuldigd tientallen personen met dubbele nationaliteit te hebben gearresteerd om te proberen concessies te krijgen van andere landen – een aanklacht die de Islamitische republiek regelmatig heeft afgewezen. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

De VS sanctioneren staatsburgers en bedrijven wegens inmenging in de verkiezingen van 2020

Iraanse staatsburgers en bedrijven die banden hebben met de Revolutionairde garde hebben geprobeerd het vertrouwen …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: