ICC laat onderzoek naar vermeende Britse oorlogsmisdaden in Irak vallen

Toch zegt de aanklager van het ICC dat er een ‘redelijke basis’ is om aan te nemen dat Britse troepen misbruik hebben gemaakt van hun macht, waaronder opzettelijke moord en verkrachting, in Irak.

Ondanks een “redelijke basis” voor beschuldigingen van oorlogsmisdaden tegen Britse soldaten in Irak, liet een aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) een voorlopig onderzoek vallen, daarbij verwijzend naar de eigen inspanningen van het VK om het gedrag van zijn troepen in de oorlog te onderzoeken.

In een woensdag vrijgegeven verklaring erkende officier van justitie Fatou Bensouda het feit dat het onderzoek niet heeft geleid tot vervolging van verdachten, maar benadrukte dat de uitkomst van het onderzoek niet betekent dat er geen oorlogsmisdaden hebben plaatsgevonden.

kaart van Irak (shutterstock)

“Er is een redelijke basis om aan te nemen dat leden van de Britse strijdkrachten de oorlogsmisdaden hebben begaan van opzettelijk doden, martelen, onmenselijke / wrede behandeling, aanranding van persoonlijke waardigheid en verkrachting en / of andere vormen van seksueel geweld”, zei Bensouda.

“Het Bureau [van de Aanklager] heeft een beperkt aantal incidenten geïdentificeerd om tot deze vaststelling te komen, die, hoewel niet uitputtend, lijken te corresponderen met de ernstigste beschuldigingen van geweld tegen personen in Britse hechtenis.”

In een begeleidend rapport beschrijft de aanklager de vermeende incidenten die tussen 2003 en 2009 door Britse strijdkrachten zijn gepleegd tegen “burgers of hors de combat” in detentiecentra in Irak. 

Het rapport speculeerde dat het Iraq Historic Allegations Team (IHAT) en later de Service Police Legacy Investigations (SPLI) – die interne Britse onderzoeken leidde – geen aanklachten tegen soldaten hadden ingediend vanwege een gebrek aan bewijs of omdat ze geen vertrouwen hadden in het veiligstellen van veroordelingen .

Het rapport rechtvaardigt de beslissing van het ICC om het onderzoek te staken door te benadrukken dat de rechtbank alleen kan optreden als het land van herkomst van de verdachten aantoonbaar niet in staat of bereid is om vermeende wreedheden te onderzoeken.

“Zoals het Hof heeft benadrukt, is het ICC geen mensenrechtenorgaan dat moet beslissen of in binnenlandse procedures de vereisten van de mensenrechtenwetgeving of de nationale wetgeving zijn geschonden”, luidde het. 

‘Het heeft eerder de taak te bepalen of het zijn eigen bevoegdheid in een strafzaak moet uitoefenen in plaats van de primaire taak die aan een staat toebehoort. 

“Om dit te doen, moet het Hof zich ervan vergewissen dat er geen relevante procedure is gestart, of, indien dat wel het geval is, dat die procedure niet echt was, hetzij omdat de staat geen echte procedure kan voeren, hetzij omdat de staat niet bereid is dit te doen, in de zin dat het stappen heeft ondernomen om daders te beschermen tegen strafrecht. “

‘Lelijke dubbele standaard’

Het kantoor van Bensouda had eerder onderzocht of het eigen onderzoek van het VK echt was. 

“Het Bureau zal proberen na te gaan of de aantijgingen van een gebrek aan echtheid kunnen worden gestaafd, zodat het zo snel mogelijk tot een definitieve beslissing kan komen met betrekking tot het vooronderzoek”, aldus een rapport in augustus.

Het VK was de belangrijkste partner van de VS bij de invasie van Irak die Saddam Hoessein in 2003 omver wierp.

Zowel Amerikaanse als Britse troepen zijn beschuldigd van misbruik tijdens het conflict, waarbij honderdduizenden Irakezen zijn omgekomen.

Eerder dit jaar legde Washington sancties op aan topfunctionarissen van het ICC, waaronder Bensouda, die onderzoek deden naar Amerikaanse misstanden in Afghanistan en Israëlische oorlogsmisdaden tegen Palestijnen. 

Woensdag uitte Human Rights Watch zijn teleurstelling over het besluit van het ICC om de zaak te beëindigen. 

“De Britse regering heeft herhaaldelijk weinig belangstelling getoond voor het onderzoeken en vervolgen van wreedheden die in het buitenland door Britse troepen zijn begaan”, zegt Clive Baldwin, juridisch adviseur bij HRW. 

“De beslissing van de aanklager om haar Britse onderzoek af te sluiten zal ongetwijfeld de perceptie van een lelijke dubbele standaard in justitie aanwakkeren: een benadering van machtige staten en een heel andere voor degenen met minder macht.”

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: