Verdachte al-Qaeda-schutters vermoorden vijf separatisten uit Zuid-Jemen

Indien bevestigd, markeren de aanvallen de grootste operatie van de militante groep in maanden.

Verdachte al-Qaeda-schutters hebben maandag vijf Zuid-Jemenitische separatisten in de provincie Abyan vermoord tijdens de grootste aanslag van de terreurgroep in de regio sinds maanden, zei een veiligheidsfunctionaris.

Kaart van Jemen (shutterstock)

De vijf leden van de separatistische troepen , die wordt gedomineerd door de Southern Transitional Council (STC), werden bij zonsopgang vermoord aan de rand van de stad Lawdar, vertelde de functionaris aan AFP.

“Het waren gewapende mannen van Al-Qaeda die de aanval lanceerden en erin slaagden te ontsnappen”, meldde een anonieme bron.

Een medicus in Lawdar bevestigde het dodental, terwijl al-Qaeda nog geen uitspraken over de aanval heeft gedaan.

Indien bevestigd, zou de aanval de grootste van de groep in maanden zijn.

Al-Qaeda op het Arabische schiereiland bloeit op te midden van de chaos van de burgeroorlog in Jemen tussen een internationaal erkende regering die wordt gesteund door een door Saudi geleide coalitie en de door Iran gesteunde Houthi-rebellen.

De Verenigde Staten, die AQAP als de gevaarlijkste tak van de terreurgroep beschouwen, hebben de afgelopen twee decennia een campagne van drone-aanvallen tegen hun leiders uitgevoerd.

De aanval van maandag was de grootste in Zuid-Jemen sinds augustus, toen Al-Qaeda een tandarts in Al-Bayda vermoordde die beschuldigd werd van het begeleiden van Amerikaanse drone-aanvallen op zijn militanten en later die maand het medisch centrum waar hij werkte opblies.

De strijdkrachten van de veiligheidskoepel speelden een doorslaggevende rol in de strijd tegen al-Qaeda en de Islamitische Staat, die werden gedwongen zich terug te trekken uit zuidelijke stedelijke.

De separatistische STC wil dat het zuiden zich afscheidt van de rest van het land, ook al is het bondgenoot van de centrale regering in de strijd tegen hun gemeenschappelijke vijand, de Houthi’s, in de burgeroorlog.

De regering en de rebellen zijn verwikkeld in een vijf jaar oude oorlog waarbij tienduizenden mensen om het leven zijn gekomen, wat heeft geleid tot wat de VN de ergste humanitaire crisis ter wereld noemt.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Wetgevers vragen om meer toezicht op de hulp van de VS aan Golfstaten, verwijzend naar schade voor burgers in Jemen

Republikeinse en Democratische senatoren noemen het onvermogen van Washington om vast te stellen of noodhulp …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: