Iran zegt dat een nucleaire wetenschapper is gedood door een machinegeweer met ‘kunstmatige intelligentie

ِEen Iraanse functionaris zei dat het satellietgestuurde wapen ‘inzoomde’ op het gezicht van Mohsen Fakhrizadeh voordat het 13 schoten afvuurde.

Een satellietgestuurd machinegeweer met “kunstmatige intelligentie” werd vorige week gebruikt bij de moord op een topwetenschapper in kernwapens in Iran, vertelde de plaatsvervangend commandant van de Revolutionaire Garde zondag aan de lokale media.

Mohsen Fakhrizadeh reed op 27 november op een snelweg buiten de Iraanse hoofdstad Teheran met een groep van 11 bewakers, waarna het machinegeweer “inzoomde” op zijn gezicht en 13 kogels afvuurde, zei vice-admiraal Ali Fadavi.

Het machinegeweer was op een Nissan-pick-up gemonteerd en “concentreerde zich alleen op het gezicht van martelaar Fakhrizadeh op een manier dat zijn vrouw, ondanks dat ze slechts 25 centimeter van hem verwijderd was, niet werd geraakt”, aldus persbureau Mehr.

Anti-Iran demonstratie in Amerika (shutterstock)

Het werd “online gestuurd” via een satelliet en gebruikte een “geavanceerde camera en kunstmatige intelligentie” om het doelwit te treffen, voegde hij eraan toe.

Fadavi zei dat het hoofd van de beveiliging van Fakhrizadeh vier kogels opving “terwijl hij zichzelf op de wetenschapper wierp” en dat er verder  “geen terroristen ter plaatse waren”.

Sinds de aanval zijn er verschillende versies verschenen over de dood van de wetenschapper, waarbij het ministerie van Defensie aanvankelijk zei dat hij in een vuurgevecht was beland met zijn lijfwachten, terwijl persbureau Fars beweerde dat “een op afstand bestuurbaar automatisch machinegeweer” hem had gedood, zonder enige bronvermelding.

Van op afstand bestuurde wapens – van aanvalsgeweren tot lichte machinegeweren – is ook bekend dat ze de afgelopen jaren in het Midden-Oosten zijn verspreid.

Volgens de Iraanse minister van Defensie, Amir Hatami, was Fakhrizadeh een van zijn plaatsvervangers en stond hij aan het hoofd van de organisatie van Defensie en Onderzoek en Innovatie van het ministerie, met de nadruk op het gebied van “nucleaire verdediging”.

Excuus voor oorlog

De Iraanse autoriteiten hebben aartsvijand Israël en de verbannen oppositiegroep de People’s Mujahedeen of Iran (MEK) de schuld gegeven van de moord.

Door de staat gerunde Press TV had eerder gezegd dat er “made in Israel” -wapens ter plaatse waren gevonden.

Hoewel Israël geen commentaar heeft gegeven op de moord op Fakhrizadeh, vertelde een hoge functionaris van de regering-Trump aan de Amerikaanse media dat Mossad, de externe inlichtingendienst van Israël, achter de operatie zat.

Iran (shutterstock)

Ayatollah Ali Khamenei, de opperste leider van Iran, heeft gezworen wraak te nemen. Ondertussen zei de voormalige luchtmachtcommandant van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) Hossein Dehghan na de moord dat “we als donder zullen toeslaan op de moordenaars van deze onderdrukte martelaar en dat ze spijt zullen krijgen van hun actie”.

Iran heeft verschillende bondgenoten in Jemen, Syrië, Libanon, de belegerde Gazastrook en Irak.

De moord op Fakhrizadeh en recente aanvallen op door Iran gesteunde groepen worden door analisten gezien als een poging van Israël om een ​​militaire reactie van Iran uit te lokken, en een excuus voor oorlog te geven en daardoor de aanstaande regering van de Amerikaanse president-elect Joe Biden geen andere optie meer te laten – dan de stop van de nucleaire-deal die Trump in 2018 stopte, in stand te houden.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische rechtbank verbood joods gebed op al-Aqsa gebied

De beslissing vernietigd de uitspraak van de magistrates rechtbank die een straatverbod tegen drie Israëlische …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: