Nieuwste artikelen:

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

Amerikaanse rechten organisatie eist dat de overheid gebruikersgegevens openbaar maakt die zijn gekocht via de Muslim Pro-app

⏱ Leestijd: 3 minuten

American Civil Liberties Union dient FOIA-verzoek in met betrekking tot registraties van acquisitie van locatiegegevens van mobiele telefoons.

De American Civil Liberties Union (ACLU) diende een Freedom of Information Act (FOIA) -verzoek in bij de Amerikaanse regering en eiste dat alle gegevens openbaar worden gemaakt met betrekking tot de verwerving van gebruikersgegevens door het leger van een aantal mobiele applicaties, waaronder een moslimgebeds-app die bijna 100 miljoen keer gedownload is wereldwijd.

Het verzoek, ingediend op donderdag, vraagt om alle contracten, overeenkomsten en communicatie tussen de overheid en bedrijven – inclusief Babel en X-Mode – waarvan werd onthuld dat ze gebruikersgegevens verkopen die te maken hebben met toegang tot locatiegegevens van mobiele telefoons.

In de aanvraag werd ook om informatie gevraagd over de “anonimisering of de-anonimisering van locatie-informatie over mobiele telefoons” tussen een verkoper en de overheid.

De Muslim-Pro app met wereldwijd bijna 100 miljoen downloads (shutterstock)

“Deze ontwikkelingen roepen ernstige bezorgdheid op over de omvang van de aankopen van de agentschappen, de discriminerende focus van de agentschappen op moslims, en het verkrijgen en gebruiken van locatie-informatie van mensen in de Verenigde Staten zonder gerechtvaardigde voorwaarden”, zei de ACLU in haar aanvraag.

Vice’s Motherboard onthulde vorige maand dat het Amerikaanse leger de locatiegegevens van miljoenen moslims over de hele wereld had gekocht via de applicatie Muslim Pro, die gebedstijden weergeeft op basis van de locatie van een gebruiker en de richting van de heilige stad Mekka, waarheen Moslims bidden.

Muslim Pro ontkende dat het zijn gegevens aan het leger verkocht, maar zei dat het de banden met al zijn datapartners verbrak, inclusief het bedrijf X-Mode, waarvan Motherboard zei dat het gebruikersgegevens aan het leger had verkocht.

X-Mode vertelde de technologiewebsite dat de gegevens door het Amerikaanse leger werden gebruikt voor een aantal doeleinden, waaronder “terrorismebestrijding, cyberbeveiliging en het voorspellen van toekomstige COVID-19-hotspots”.

Overtreding van de Amerikaanse grondwet

Vijfenveertig dagen na de aanslagen van 11 september 2001 keurde het Amerikaanse Congres met spoed de USA Patriot Act goed, die de weg vrijmaakte voor de regering om de persoonlijke gegevens van haar burgers te controleren, waaronder telefoongegevens, e-mailcorrespondentie en bankgegevens.

Het verscherpte toezicht op de burgerbevolking in de VS werd gedaan in naam van terrorismebestrijding. De ACLU meldde echter dat de overgrote meerderheid van de verkregen gegevens niet tot terroristische veroordelingen heeft geleid.

De rechtengroep zei dat de recente gegevens over mobiele telefoons die door de Amerikaanse regering zijn verkregen ongrondwettig zijn, zoals vermeld in een uitspraak van het Hooggerechtshof uit 2018 waarin werd gesteld dat wetshandhavingsinstanties dergelijke informatie niet kunnen verkrijgen zonder een huiszoekingsbevel uit te vaardigen.

Toch hebben overheidsfunctionarissen aangegeven dat deze uitspraak niet van toepassing is op gevallen als deze, waarin de overheid de gegevens uit commerciële databases haalt.

“In dit geval is de overheid net als ieder ander een commerciële koper”, vertelde Paul Rosenzweig, een voormalig DHS-functionaris, aan de Wall Street Journal. “De overheid koopt gewoon een widget.”

Rechtszaak tegen Muslim Pro

In de nasleep van de onthullingen, hebben veel gebruikers de islamitische Pro-toepassing uit protest gewist, en gaven aan dat ze waren geschokt door het nieuws. Velen zeiden dat ze zich verraden voelden, en zijn naar alternatieven gaan zoeken om op de hoogte te blijven van hun dagelijkse gebedstijden.

Muslim Pro is ook bedreigd met juridische stappen van zijn gebruikers, in het VK en Frankrijk .
Vorige maand stuurde een in Londen gevestigd echtpaar een brief naar het bedrijf van de applicatie, waarin ze beweerde dat het geen wettige basis heeft voor het verwerken van hun persoonlijke gegevens en dat het paar er niet mee instemde dat hun gegevens werden gedeeld met niet nader gespecificeerde derde partijen.
Hoewel Muslim Pro in zijn gegevensprivacyovereenkomst had opgenomen dat het gegevens deelt met bepaalde afnemers, vermeldde het nX-Mode niet als 1 van hun partners , het bedrijf dat gegevens verkocht aan het Amerikaanse leger.
“Het meest zorgwekkende is dat ze zeker niet hebben ingestemd met het verwerken van hun gegevens op een manier die risico’s inhoudt of de verdere doorgifte ervan aan een derde partij met ultieme links naar wetshandhavings- en / of veiligheidsinstanties zoals het Amerikaanse leger,” aldus een juridische brief van het paar gezien door Middle East Eye.

Laatste nieuws

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Saad Lamjarred proces: Vermeend verkrachtingsslachtoffer vertelt ‘nachtmerrie avond’ met Marokkaanse zanger

Een Parijse rechtbank hoort getuigenissen van 'Laura P.' en...

VK wordt geconfronteerd met rechtszaak over Saoedische wapenverkoop die bijdraagt aan misstanden in Jemen

Campagnegroep daagt Britse regering voor de rechter en beschuldigt...

Amerikaans Hooggerechtshof behandelt rechtszaak waarin YouTube wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan aanslagen in Parijs in 2015

Sociale mediabedrijven worden er al jaren van beschuldigd medeplichtig...

Hooggerechtshof VS laat rechtszaak WhatsApp tegen Israëlische spywaremaker toe

De in opspraak geraakte spywaremaker beweerde dat hij soevereine...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 9 + 1 =

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor "boks diensten aan het leger" ondanks het feit dat hij door het onderzoek naar de...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt uit naar de regering Netanyahu en zegt dat "de anarchist de heerser is geworden". Israëls voormalig...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en andere activisten van het maatschappelijk middenveld die in Tunesië gevangen zitten. Het Europees Parlement heeft de...