Gaza sluit moskeeën en scholen na viruspieken

Na het voorkomen van een grote uitbraak tot augustus, toen het aantal gevallen begon te stijgen, is het dodental in Gaza de afgelopen maand inmiddels verviervoudigd.
Scholen en moskeeën zullen dit weekend sluiten in de belegerde Gazastrook, omdat de Palestijnse enclave gedeeltelijk wordt afgesloten in een poging om de toenemende Covid-19-gevallen in te dammen, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken van Gaza.
Palestijnse vrouw wordt getest op Covid-19 (shutterstock)
Woordvoerder Eyad al-Bozom van het ministerie vertelde donderdag aan verslaggevers dat tijdens de lockdown sommige bedrijven open mogen blijven tot het moment dat de avondklok ingaat.
Bozom heeft niet gespecificeerd hoe lang de lockdown naar verwachting zal duren of welk soort bedrijven operationeel zou mogen blijven, maar over de hele wereld mogen markten, apotheken en restaurants die afhaalmaaltijden aanbieden, over het algemeen open blijven tijdens de Lockdowns vanwege het coronavirus.
Virusgevallen in Gaza zijn de afgelopen maand meer dan verdrievoudigd en schommelen rond de 900 nieuwe gevallen per dag. Inmiddels is het dodental in die tijd verviervoudigd tot 122. In totaal zijn er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ongeveer 23.000 besmettingen in de enclave gemeld .
De bezette Gaza-strook (shutterstock)
Het officiële Palestijnse persbureau Wafa meldde dat er donderdag ten minste 827 nieuwe gevallen in Gaza zijn gedocumenteerd.

Overbelast gezondheidssysteem onder blokkade

Gezondheidsorganisaties hebben gewaarschuwd dat de pandemie gemakkelijk uit de hand zou kunnen lopen en het worstelende gezondheidssysteem van het Palestijnse grondgebied te zwaar zou kunnen belasten.

De WHO leverde zondag 15 ventilatoren aan ziekenhuizen in Gaza na een waarschuwing van lokale gezondheidsfunctionarissen dat ziekenhuizen een breekpunt hadden bereikt en bijna geen ventilatoren meer hadden.

Ondanks de toename van het aantal gevallen werd donderdag de grensovergang bij Rafah tussen Gaza en Egypte voor een periode van drie dagen geopend. Volgens het Gisha Legal Center for Freedom of Movement is de opening de vierde keer sinds maart dat de inwoners van Gaza de Strip mogen verlaten en de zesde keer dat inwoners vanuit Egypte mogen binnenkomen .

De overbevolking onder de twee miljoen inwoners van Gaza en de blokkade die werd opgelegd door Israël en Egypte hebben lange tijd tot bezorgdheid geleid over de mogelijke impact van het virus, maar het gebied was tot aan augustus nog een grote uitbraak ontsnapt.

De lokale gezondheidsleider van de WHO, Abdelnaser Soboh, waarschuwde vorige week dat een vijfde van de tests positief terugkeert, met veel gevallen van mensen ouder dan 60 jaar.

Dinsdag testten Hamas-leider Yahya Sinwar en minstens één andere hoge functionaris positief op het virus, een maand nadat de oude Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat was overleden aan complicaties in verband met het coronavirus. 

Op 15 november legden de autoriteiten een aantal beperkingen op, waaronder het verbieden van verkeer in de zwaarst getroffen gebieden, het eisen van winkels dat ze sluiten om 17.00 uur en het verbieden van huisbezoeken van meer dan 15 mensen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Premier Bennet dringt er op aan dat burgers wapens gaan dragen en zegt:”dit is het moment’

De Israëlische premier riep vrijwilligers op om leger en politie te versterken en kondigden ook …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: