Saoedische diplomaat belachelijk gemaakt omdat hij beweert dat Riyadh zich niet ‘bezighoudt met liquidaties’

Adel al-Jubeir onder vuur nadat critici wijzen op de moord op en het verdwijnen van Jamal Khashoggi in 2018.

Een hoog geplaatste Saoedische diplomaat is onder vuur komen te liggen omdat hij op Twitter beweert dat het koninkrijk zich niet “bezighoudt met liquidaties” als reactie op beschuldigingen die suggereren dat Riyadh een hand had in de moord op een Iraanse topwetenschapper vorige week.

Adel al-Jubeir, die als minister van Buitenlandse Zaken van het koninkrijk dient, werd belachelijk gemaakt nadat hij Riyadh had verdedigd tegen beschuldigingen van betrokkenheid bij de moord op de Iraanse wetenschapper  Mohsen Fakhrizadeh  door te zeggen dat Saudi-Arabië geen mensen liquideert, “in tegenstelling tot Iran”.

Netanyahu (shutterstock)

Critici herinnerden de Saoedische diplomaat snel aan de moord op journalist Jamal Khashoggi door toedoen van Saoedische regeringsagenten bij het consulaat van het koninkrijk in Istanbul, twee jaar geleden.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif stelde maandag in een bericht op Instagram  dat een vermeende geheime ontmoeting in Saoedi-Arabië tussen kroonprins Mohammed bin Salman en Netanyahu een rol heeft gespeeld in  de moord op Fakhrizadeh.

“De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif is wanhopig bezig om het koninkrijk de schuld te geven van al het negatieve dat in Iran gebeurt”, antwoordde Jubeir. ‘Zal hij ons de schuld geven van de volgende aardbeving of overstroming?’

“Het is niet het beleid van Saudi-Arabië om aan liquidaties  deel te nemen; in tegenstelling tot Iran, dat dit al doet sinds de Khomeini-revolutie in 1979”, vervolgde hij.

Jamal Khashoggi vermoord

De reacties over de moord op en het verdwijnen van Khashoggi in oktober 2018 volgden onmiddellijk op de post van Jubeir.

Khashoggi, een 59-jarige journalist die schreef voor de Washington Post en Middle East Eye, was op bezoek bij het consulaat van het koninkrijk om documenten te krijgen die nodig zijn om zijn huwelijk met de Turkse verloofde Hatice Cengiz te voltrekken, die een vooraanstaand pleitbezorger is geworden van de oproep richting Saoedi-Arabië  om verantwoording af te leggen voor zijn moord.

In reactie op de tweet van Jubeir plaatste de Iraanse VN-missiewoordvoerder Alireza Miryousefi een screenshot van een Guardian-artikel met de titel “De Saoedische kroonprins wilde achter Jamal Khashoggi ‘met een kogel’ gaan”.

Een commentator vroeg of Khashoggi ” stierf in zijn slaap “, terwijl anderen afbeeldingen en gifs van de vermoorde journalist, duistere grappen en links naar kritische nieuwsartikelen plaatsten op social-media.

Sunjeev Bery, uitvoerend directeur van de belangenorganisatie Freedom Forward, vergeleek de bewering van Jubeir met iets dat je zou kunnen vinden op een satire-website en vroeg in een tweet “Wordt dit account beheerd door @TheOnion?”.

Saudi-Arabië ontkende aanvankelijk de moord op Khashoggi en stond erop dat hij de diplomatieke post van Riyadh levend had verlaten. Maar weken na de moord erkenden ambtenaren dat de journalist was vermoord. Toch beweren ze dat de moord een malafide operatie was die plaatsvond zonder goedkeuring of medeweten van topfunctionarissen.

Saudi-Arabië ontkende aanvankelijk de moord op Khashoggi en stond erop dat hij de diplomatieke post van Riyadh levend had verlaten. Maar weken na de moord erkenden ambtenaren dat de journalist was vermoord. Toch beweren ze dat de moord een malafide operatie was die plaatsvond zonder goedkeuring of medeweten van topfunctionarissen.

De moord op Fakhrizadeh op vrijdag heeft de spanningen in de hele regio doen toenemen, waarbij Iraanse functionarissen hebben gezworen om de vermoorde wetenschapper te wreken.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moord, maar Iraanse functionarissen hebben de Verenigde Staten en Israël de schuld gegeven, een veelvuldige beschuldiging van de Islamitische Republiek, die in de afgelopen 10 jaar vijf van haar beste nucleaire wetenschappers  vermoord hebben zien worden.

Zowel de VS als Israël hebben geweigerd commentaar te geven op de moord op de wetenschapper.

Een andere hoge Iraanse functionaris zei Teheran vermoedde dat de  Mojahedin e-Khalq (MEK) , een overzeese oppositiegroep, medeplichtig was – met Israël – aan de moord op Fakhrizadeh. Ook de groep heeft de beschuldiging afgewezen.

Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten hebben de moord allemaal formeel veroordeeld, maar Saoedi-Arabië, dat zich de laatste tijd steeds meer bezighoudt met oplopende retoriek tegen Iran, weigert dit te doen.

Gevraagd in een interview met de Russische omroep RT op dinsdag om commentaar te geven op de moord, zei Riyadh’s VN-gezant op dezelfde manier dat het koninkrijk “het beleid van liquideren  helemaal niet ondersteunde”.

Eerder op woensdag eiste Teheran dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de moord op Fakhrizadeh veroordeelde en actie ondernam tegen de verantwoordelijken, maar diplomaten zeggen dat er waarschijnlijk geen gehoor zal worden gegeven aan de oproep.

Het orgaan met 15 leden zou op zijn minst de moord op vrijdag achter gesloten deuren kunnen bespreken als een lid om een ​​dergelijke bijeenkomst vraagt, of het kan – bij consensus – een verklaring over de kwestie overeenkomen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: