Nieuwste artikelen:

Tunesië: Oppositieleider Rached Ghannouchi begint hongerstaking

Ghannouchi zit sinds april van dit jaar gevangen en...

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

Amerikaanse senatoren en activisten dringen aan om wapenhandel met de VAE te stoppen

Leestijd: 6 minuten

Wetgevers in Washington dienen een resolutie in tegen een wapenpakket van $ 23 miljard voor Abu Dhabi, inclusief bewapende drones en F-35-jets.

De oppositie in Washington neemt toe tegen een enorme wapendeal met de Verenigde Arabische Emiraten die nieuwe wapensystemen zou introduceren in de Golfregio, waaronder geavanceerde gewapende drones, F-35-jets en $ 10 miljard aan munitie.

Het voorgestelde pakket, goedgekeurd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in november nadat Abu Dhabi had ingestemd met het formaliseren van de diplomatieke betrekkingen met Israël, wordt geconfronteerd met oppositie van Amerikaanse wetgevers en mensenrechten organisaties.

Bob Menendez (shutterstock)

Dinsdagavond, introduceerden de belangrijkste democratische senatoren Bob Menendez en Chris Murphy, vergezeld van de Republikein Rand Paul, wetgeving om de deal van 23 miljard dollar te blokkeren.

“De Emirati’s zijn een belangrijke veiligheidspartner, maar hun recente gedrag geeft aan dat deze wapens mogelijk in strijd zijn met de Amerikaanse en internationale wetgeving”, zei Murphy in een verklaring.

“De VAE hebben eerdere wapenverkoopovereenkomsten geschonden, waardoor Amerikaanse wapens in de armen van gevaarlijke milities zijn beland, en ze hebben het internationaal recht in Libië en Jemen niet nageleefd.”

Chris Murphy (shutterstock)

Voor de verkoop van wapens is geen goedkeuring van het congres vereist nadat ze zijn goedgekeurd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar wetgevers kunnen ze blokkeren door wetgeving aan te nemen.

Eerder deze week schreef een coalitie van bijna 30 belangengroepen een brief waarin het Congres werd aangespoord de verkoop af te keuren.

“De geplande wapenverkoop aan de VAE, een partij in de conflicten in Jemen en Libië, zou de aanhoudende schade aan de burgerbevolking aanwakkeren en deze humanitaire crises verergeren”, aldus de groepen .

“Levering van de wapens zou de nationale veiligheidsbelangen van de VS ondermijnen door instabiliteit, gewelddadige conflicten en radicalisering in het Midden-Oosten en Noord-Afrika aan te wakkeren en zou ook een signaal van straffeloosheid afgeven voor het recente gedrag van de VAE, waaronder waarschijnlijke schendingen van het internationaal recht.”

De brief is ondertekend door prominente groepen, waaronder het Center for International Policy, Project on Middle East Democracy (POMED), Democracy for the Arab World Now (DAWN) en Win Without War.

Wat is QME?

De departementale goedkeuring van de verkoop kwam met de beslissing van de VAE om een normalisatieovereenkomst te ondertekenen met de Israëlische regering, die Abu Dhabi hielp om een Amerikaans beleid te omzeilen dat vereist dat Israëls militaire superioriteit in de regio gehandhaafd blijft.

De VAE en Israël zijn nooit in oorlog geweest en hebben jarenlang onofficiële banden onderhouden, maar het normalisatieakkoord stelde de regering van Trump in staat de verkoop te rechtvaardigen ondanks wetten die voorschrijven dat Washington de zogenaamde Qualitative Military Edge (QME) van Israël moet beschermen.

“De historische overeenkomst van de VAE om de betrekkingen met Israël te normaliseren onder de Abraham-akkoorden biedt een unieke kans om het strategische landschap van de regio positief te transformeren”, zei minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in de verklaring waarin hij de verkoop goedkeurde op 10 november.

` Onze tegenstanders, vooral die in Iran, weten dit en zullen nergens voor terugdeinzen om dit gedeelde succes te verstoren. De voorgestelde verkoop zal de VAE nog capabeler en interoperabeler maken met Amerikaanse partners op een manier die volledig in overeenstemming is met Amerika’s jarenlange toewijding om Israëls kwalitatieve Military Edge. ”

Maar afgezien van de kwestie van QME, beweren mensenrechtenverdedigers dat de rol van Abu Dhabi in regionale conflicten – met name in Jemen en Libië – en de staat van dienst op het gebied van de mensenrechten in het thuisland zou moeten diskwalificeren voor het aanschaffen van geavanceerde wapens.

Elias Yousif, waarnemend directeur van de Security Assistance Monitor bij het Centrum voor Internationaal Beleid, zei dat de verkoop een “ongelukkige goedkeuring” is van de Amerikaanse regering voor de regionale interventies van Abu Dhabi.

Terwijl de meest recente krantenkoppen de zoektocht van de VAE naar F-35-jets vermelden, zei Yousif dat de munitie en drones “verontrustender” zijn.

“Deze drones en munitie vormen onmiddellijk een reële bedreiging voor de burgers en voor de vrede in de regio”, zei Yousif tegen MEE, “vooral als je bedenkt dat veel van die munitie dezelfde soorten munitie zijn die in Jemen zijn gevonden. , en de drones zouden het vermogen van de VAE om vijandelijkheden in Libië uit te voeren aanzienlijk kunnen vergroten. ”

Dinsdag beschuldigde het Pentagon de VAE van het financieren en ondersteunen van Russische huurlingen die vechten tegen de door de VN erkende regering in Libië. Abu Dhabi steunt troepen die loyaal zijn aan de Oost-Libische commandant Khalifa Haftar in weerwil van een internationaal wapenembargo tegen het Noord-Afrikaanse land.

De VAE is ook een belangrijke partner in een door Saudi geleide coalitie die is beschuldigd van oorlogsmisdaden in Jemen, een conflict dat meer dan 100.000 mensen heeft gedood en de natie op de rand van hongersnood heeft gebracht in wat de VN de ergste humanitaire hulp ter wereld noemt.

‘Waardig bericht’

Yousif prees de poging om de deal in het Congres te blokkeren, maar merkte op dat de vertrekkende president Donald Trump waarschijnlijk een veto zou uitspreken tegen een wetsvoorstel tegen de verkoop.

Vorig jaar gaf de Amerikaanse regering een noodverklaring af om de wapenverkoop aan Saoedi-Arabië en de VAE af te ronden zonder goedkeuring van het Congres. Toen het Congres wetgeving aannam om de deal te stoppen, oefende Trump zijn vetorecht uit tegen de maatregel.

‘Het lijkt een beetje paradoxaal om vrede met wapens te kopen’

-Elias Yousif, Monitor beveiligingsondersteuning

Het Congres heeft een tweederde meerderheid nodig in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat om een presidentieel veto ongedaan te maken.

“Maar ik denk wel dat het bericht dat het aan de aanstaande Biden-regering afgeeft, en naar de Golf, een duidelijke boodschap is”, zei Yousif. 

“Ik zal ook aanbevelen dat het Congres de mogelijkheid heeft – net als de president – om in te grijpen in de verkoop tot aan het punt van levering. ”

De nieuw verkozen president Joe Biden wordt op 20 januari beëdigd.

In een interview met MEE eerder deze week berispte Congreslid Ro Khanna, een leidende stem in Washington tegen de oorlog in Jemen, de verkoop.

“Ik maak me zorgen, vooral gezien de grote rol van de VAE in de oorlog in Jemen. Ik denk niet dat vrede kan worden bereikt op basis van de overdracht en verkoop van wapens”, zei Khanna tegen MEE.

“Hoewel ik blij ben dat de VAE Israël heeft erkend, betekent dat niet dat we hun wapens gaan leveren die kunnen leiden tot een wapenwedloop, en dat ze meer kans kunnen geven om wreedheden te plegen zoals in Jemen.”

Yousif herhaalde de verklaring van Khanna. “Het lijkt een beetje paradoxaal om vrede met wapens te kopen. Ik weet niet zeker hoeveel je ‘vrede’ kunt vieren als het wordt gestaafd door geweld in de regio mogelijk te maken”, zei hij.

Eerder deze week riep Human Rights Watch (HRW) op tot een wapenembargo van de VS tegen Abu Dhabi in een verklaring waarin ook de normalisatieovereenkomst van de VAE met Israël werd afgewezen als rechtvaardiging voor de wapenovereenkomst.

“Door door te gaan met het verkopen van wapens aan de VAE, negeren de Amerikaanse autoriteiten het overweldigende bewijs van luchtaanvallen en andere aanvallen door de Saoedische en door de VAE geleide coalitie in Jemen die op onrechtmatige wijze burgers hebben gedood”, aldus Sarah Holewinski, directeur van Washington bij HRW. 

“De wens van Amerikaanse functionarissen om de VAE te belonen voor het erkennen van Israël mag niet leiden tot medeplichtigheid aan onwettige sterfgevallen in Libië en Jemen.”

Laatste nieuws

Tunesië: Oppositieleider Rached Ghannouchi begint hongerstaking

Ghannouchi zit sinds april van dit jaar gevangen en...

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Amerikaanse stad treft schikking met moslimmannen over islamofoob-incident bij politie

Volgens de rechtszaak en camerabeelden is een politieagent uit...

Woede over toelating Israël tot visumontheffingsprogramma VS

Aankondiging leidt tot verontwaardiging en scepsis van Palestijnse Amerikanen,...

Nieuw wetsvoorstel sancties richt zich op bondgenoten VS die regering Assad normaliseren

Wetsvoorstel eist dat Buitenlandse Zaken alle ontmoetingen op hoog...

Egypte: VS neemt bondgenoot op in lijst van landen die kindsoldaten gebruiken

In een nieuw rapport staat dat het Egyptische leger...

Normalisatie van Israël: Is Indonesië de volgende?

De trend naar normalisatie leek momentum te verliezen aan...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

58 + = 61

Israël: Politie gebruikt Pegasus-spionagesoftware om massale schietpartij op Palestijnse burgers te onderzoeken

Procureur-generaal staat politie toe het beruchte programma te gebruiken om mensen af te luisteren, maar niet om gegevens te extraheren. De Israëlische politie zal Pegasus-spionagesoftware...

Turkije: Belgisch koppel beschuldigd van ‘smokkel’ van historische artefacten

Het koppel, dat op vakantie was in Turkije, mag het land niet verlaten nadat er drie stenen van historische waarde in hun koffer werden...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan om het maatschappelijk middenveld en deskundigen in te schakelen na controversiële verwoestingen van de Dodenstad. Het...