Nieuwste artikelen:

Israël: Ziekenhuis ontslaat arts voor het geven van snoep aan gewonde Palestijnse minderjarige

Rechtengroep noemt het ontslag een 'racistische, nationalistische en populistische...

WK 2022: VS-team vervormt Iraanse vlag in aanloop naar voetbalclash

Iranese voetbalorganisatie zegt klacht in te dienen bij Fifa...

WK 2022: Identiteitsvragen werpen schaduw over Duits voetbal

Duitsers van Turkse afkomst, de grootste minderheidsgroep van het...

De Israëlische Knesset passeert de eerste hindernis op weg naar een vierde verkiezing

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als het wetsvoorstel tot ontbinding van de Knesset wordt aangenomen, zal Israël hierdoor afgaan op een vierde verkiezingen in maart 2021.

Israël staat op het punt af te stevenen op een vierde parlementsverkiezing sinds april 2019, na een voorlopige lezing van een wetsvoorstel tot ontbinding van de Knesset, die woensdag een eerste stemming heeft doorstaan, met 61 stemmen voor en 54 tegen.

Als het wetsvoorstel niet slaagt , kunnen parlementsleden pas over zes maanden een soortgelijk voorstel indienen, en dat kan enkel met goedkeuring van de spreker van de Knesset, Yariv Levin, die lid is van de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu. 

Bennie Gantz van de Blauw Witte Partij (shutterstock)

Maar als het wordt aangenomen, zal dit Israël op het spoor zetten voor verkiezingen in maart 2021.

De laatste keer dat Israël naar de stembus ging was in maart 2020, en er was tot april een politieke coalitie nodig tussen Netanyahu’s Likud en de huidige Blauw-witte partij van minister van Defensie Benny Gantz om overeenstemming te bereiken over de vorming van een regering van nationale eenheid, met plannen om de rol van de premier tussen Netanyahu en Gantz na 18 maanden over te geven.

Waarom een vierde verkiezing?

Nu de eenheidsregering al op een rotsachtige ondergrond staat sinds haar oprichting, heeft Israël de afgelopen weken een politieke impasse bereikt over een aantal kwesties, waaronder de begroting voor 2021, naar verluidt 426 miljard sjekel ($ 129,5 miljard), volgens Reuters .

De begroting zal 40 tot 50 hervormingen omvatten om de economie te helpen herstellenna zwaar getroffen te zijn door twee lockdowns en strenge beperkingen sinds maart als gevolg van de Covid-19-pandemie .

Gantz had gehoopt een deal te bereiken met Netanyahu over de begroting voor 2021, maar deze hoop werd vorige week te niet gedaan.

“Netanyahu heeft toegezegd om in augustus een begroting goed te keuren, en hield zich natuurlijk niet aan zijn woord. Hij beloofde dat het in december zou gebeuren en doet het niet. Gelooft iemand hem nog?” Zei Gantz dinsdag.

De spanning tussen Netanyahu en Gantz verergerde nadat Gantz had aangekondigd dat zijn partij een ontbinding van de Knesset zou steunen en dat hij een regeringscommissie aan het opzetten was om de rol van het kantoor van de premier te onderzoeken bij het kopen van maritieme activa in een corruptiezaak die bekend staat als Case 3000, waarin Netanyahu is verwikkeld.

Israël heeft vanwege de politieke strijd geen budget voor 2020 vastgesteld en werkt met hetzelfde budget als 2019, dat in 2018 werd goedgekeurd.

Zelfs als de ontbindingswet mislukt, zou Israël in maart alsnog naar een vierde verkiezing kunnen gaan als de regering de begroting voor 2021 niet goedkeurt.

Wie stemt er voor?

De Likud-partij van Netanyahu is tegen de ontbinding van de Knesset. De Likud heeft 36 zetels en heeft een politieke alliantie gesmeed met ultra-Orthdox-partijen zoals Shas en United Torah Judaism, wat betekent dat het politieke blok van Netanyahu in de Knesset 59 zetels telt – hoewel schijnbaar niet alle parlementsleden van deze coalitie hebben gestemd tegen het wetsvoorstel. .

Yesh Atid, die 13 zetels heeft in de Knesset, was degene die het voorstel op woensdag naar voren bracht.

“Israël heeft een regering nodig die voor het publiek werkt. Een efficiënte regering die zich richt op het leven zelf, op de echte problemen van echte mensen, op kleine bedrijven, op werklozen, op gezondheidszorg”, zegt Yair Lapid, het hoofd van de partij. , zei dinsdag. “Geen regering die zich richt op kleine politiek en corrupte deals en persconferenties.”

Lapid verwees naar de corruptiezaken van Netanyahu, waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze de pogingen van de premier motiveren om aan de macht te blijven. De Israëlische premier wordt momenteel beschuldigd van een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar als hij schuldig wordt bevonden. Zijn proces staat op het punt om in januari getuigen te horen.

Lapid bevestigde ook dat Gantz – waarvan de Blauwe en Witte Partij heeft 33 zetels – zouden stemmen in het voordeel van het wetsvoorstel, zei dat hij had gebeld Gantz vroeg hem “œom het verleden achter ons te laten “, aldus de Jerusalem Post. De linker-leunt De partijen Labour-Gesher en Meretz, die slechts drie zetels hebben, zouden ook voor het wetsvoorstel stemmen.

De extreemrechtse Yamina-partij, die zes zetels heeft in de Knesset en wordt geleid door Naftali Bennett, zou naar verwachting voor het wetsvoorstel stemmen, aangezien deze zou profiteren van een vierde verkiezing.

Volgens een peiling van Channel 13 zou Yamina, als er verkiezingen doorgaan, 23 zetels kunnen winnen, terwijl Likud er 27 zou veiligstellen, wat betekent dat het blok van Netanyahu kleiner zou worden en zijn vermogen om politiek te manoeuvreren binnen de Knesset zou verliezen.

De Arabische Gezamenlijke Lijst – een alliantie van partijen die Palestijnse burgers van Israël vertegenwoordigen en die vijftien zetels heeft – is inmiddels verdeeld over de kwestie. Er vond een breuk plaats binnen de coalitie nadat een van haar leiders, parlementslid Mansour Abbas , die de Zuidelijke Afdeling in de Negev leidt, Netanyahu dinsdag in een Facebook-bericht onderschreef.

Abbas schreef dat de Gezamenlijke Lijst zou stemmen in overeenstemming met het belang van “onze Arabische gemeenschap, niet volgens de ambitie van zionistisch links, of Lapid, of Gantz, of Netanyahu of Naftali Bennett”.

‘Wat heb ik met links te maken?’ VoegdeAbbas toe. “In het buitenlands beleid ben ik er natuurlijk, en we steunen de tweestatenoplossing. Maar in religieuze zaken ben ik rechts. Ik heb veel gemeen met de sja’s en het verenigde Thora-jodendom, meer dan met Meretz en Blauw en wit.”

Laatste nieuws

Israël: Ziekenhuis ontslaat arts voor het geven van snoep aan gewonde Palestijnse minderjarige

Rechtengroep noemt het ontslag een 'racistische, nationalistische en populistische...

WK 2022: VS-team vervormt Iraanse vlag in aanloop naar voetbalclash

Iranese voetbalorganisatie zegt klacht in te dienen bij Fifa...

WK 2022: Identiteitsvragen werpen schaduw over Duits voetbal

Duitsers van Turkse afkomst, de grootste minderheidsgroep van het...

WK Qatar: Marokko verslaat België in zinderende overwinning

De Atlas Leeuwen komen dichter bij kwalificatie na een...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Ben & Jerry’s klaagt Unilever aan om de verkoop Israëlische afdeling te blokkeren

De ijsmaker klaagt het moederbedrijf aan vanwege de controle...

Israël en Saoedi-Arabië onderhandelen over directe vluchten voor Hajj-pelgrims

Het geluid komt nadat een hoge Amerikaanse functionaris vorige...

Israël houdt de VS in het ongewisse over zijn geheime aanvallen in Iran

Amerikaanse functionarissen letten nauwgezet op escalatie mogelijkheden tusssen de...

Israël organiseert nieuwe verkiezingen terwijl de coalitie het parlement probeert te ontbinden

Minister van Buitenlandse zaken Yair Lapid wordt interim premier...

Noorwegen verplicht het etiketteren van producten uit Israëlische nederzettingen

Israël reageert woedend op de aankondiging en zegt dat...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

WK 2022: VS-team vervormt Iraanse vlag in aanloop naar voetbalclash

Iranese voetbalorganisatie zegt klacht in te dienen bij Fifa over 'onethische en illegale' weglating.   De Iraanse voetbalbond zal een klacht indienen bij de Fifa tegen...

WK 2022: Identiteitsvragen werpen schaduw over Duits voetbal

Duitsers van Turkse afkomst, de grootste minderheidsgroep van het land, worstelen met identiteit op sportgebied. Sezgin Aksakal is een vaste waarde op de voetbaltraining van...

WK Qatar: Marokko verslaat België in zinderende overwinning

De Atlas Leeuwen komen dichter bij kwalificatie na een indrukwekkende overwinning op halve finalisten van het WK in Rusland 2018. Marokko heeft zondag een tweede...