Jordaanse en Palestijnse leiders hopen dat Biden een tweestatenoplossing nieuw leven inblaast

De trouwe Amerikaanse bondgenoot koning Abdullah vertelt president Mahmoud Abbas dat Jordanië ‘met al zijn middelen achter de Palestijnen staat’

De Jordaanse koning Abdullah had zondag een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, waarbij beide leiders de hoge verwachtingen uitspraken dat de verkozen Amerikaanse president Joe Biden de vredesbesprekingen over een tweestatenoplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict nieuw leven zou inblazen.

In een paleisverklaring na een ontmoeting met Abbas in de Rode Zeehaven van Aqaba, zei de vorst, die de afgelopen maanden heeft gezegd dat het Israëlische beleid en het vredesplan voor het Midden-Oosten van de Amerikaanse president Donald Trump tot conflicten zou leiden, dat hij volledig achter de Palestijnse staat staat, aldus Reuters.

Palestijnse President Mahmoud Abbas (shuttesrstock)

“Zijne majesteit benadrukte dat Jordanië met al zijn middelen achter  de Palestijnen staat bij het bereiken van hun legitieme rechten om een ​​onafhankelijke staat op te richten”, aldus de vorst in de verklaring.

In zijn eerste gesprek met een Arabische leider sinds zijn verkiezing eerder deze maand, sprak Biden vorige week met koning Abdullah en vertelde hij de vorst dat hij hoopte mee te werken aan “ondersteuning van een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict”.

De regering-Trump heeft decennia van Amerikaans conflictbeleid teruggedraaid en afgezien van het onderschrijven van de tweestatenoplossing, de al lang bestaande internationale formule die voorziet in een Palestijnse staat naast Israël.

Diplomaten zeggen dat de vorst, een trouwe bondgenoot van de VS die een van de eerste Arabische leiders was die Biden feliciteerde, zag dat het beleid van Trump de eens zo cruciale rol van het koninkrijk in de Arabisch-Israëlische vredes-plan buitenspel zette met hun volledige steun van het rechtse beleid van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Het vredesplan van Trump werd ook gezien als een existentiële bedreiging voor Jordanië, met de ondergang van een Palestijnse staat door de annexatie van grote delen van de Westelijke Jordaanoever, waardoor het koninkrijk een alternatieve staat voor Palestijnen zou worden.

Hart van het conflict

Jordanië, dat de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, aan Israël heeft verloren tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog van 1967, vormt de kern van het conflict, met veel van zijn meer dan 7 miljoen burgers van Palestijnse afkomst.

In een ander gezamenlijk communiqué met Abbas zeiden beide leiders dat Israël “probeert nieuwe realiteiten op te leggen” door de bouw van nederzettingen in bezet Palestijns gebied te annexeren en te versnellen.

De regering-Trump had ook Jordanië en de Arabieren woedend gemaakt toen ze zei dat ze de nederzettingen van Israël op de Westelijke Jordaanoever niet langer beschouwden als “in strijd met het internationaal recht”.

Abbas, die drie jaar geleden het contact met de Trump-regering verbrak en beschuldigde van pro-Israëlische vooringenomenheid, zal maandag naar Caïro gaan om steun te zoeken voor een heropleving van vredesbesprekingen op basis van een tweestatenoplossing, zeiden diplomaten.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische rechtbank verbood joods gebed op al-Aqsa gebied

De beslissing vernietigd de uitspraak van de magistrates rechtbank die een straatverbod tegen drie Israëlische …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: