Rechtbank in Quebec verlaagt straf voor moskeeschutters

Alexandre Bissonnette komt over 25 jaar in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating in plaats van 40 jaar, nadat de rechtbank oordeelde dat zijn oorspronkelijke straf ‘wreed en ongebruikelijk’ was.

De man die drie jaar geleden zes gelovigen doodschoot in een moskee in Quebec, heeft een vermindering van zijn straf gekregen en komt over 25 jaar in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating, nadat het Hof van Beroep van Quebec zei dat de schutter een ‘wrede en ongebruikelijke straf had gekregen “.

In een uitspraak op donderdag zei het hof van beroep dat de oorspronkelijke straf voor Alexandre Bissonnette, twee levenslange gevangenisstraffen zonder de mogelijkheid van 40 jaar voorwaardelijke vrijlating, in strijd was met het Handvest van Rechten en Vrijheden van het land en geen bescherming bood tegen wrede en ongebruikelijke straffen.

Vrouw huilt tijdens het horen van de namen van de slachtoffers van de aanslag in de moskee in Quebec (Shutterstock)

“Deze onzin kan niet overleven en vormt op zichzelf een wrede en ongebruikelijke straf, vernederend vanwege de absurde aard”, schreven de rechters over het idee om twee opeenvolgende levenslange gevangenisstraffen op te leggen.

Bissonnette, 31, pleitte vorig jaar schuldig aan zes moorden en zes pogingen tot moord na de schietpartij in het Quebec Islamic Cultural Center op 29 januari 2017.

Hij opende het vuur in een volle kamer in de moskee van Quebec City kort na het avondgebed, waarbij hij zes moslimmannen doodde: Aboubaker Thabti; Abdelkrim Hassane; Khaled Belkacemi; Mamadou Tanou Barry; Ibrahima Barry; en Azzedine Soufiane.

Negentien anderen raakten gewond bij de aanval.

De schietpartij op de moskee veroorzaakte schokgolven door het hele land. De families van de slachtoffers en islamitische belangenorganisaties hebben gezegd dat geen enkele straf de pijn van de aanval kan verzachten.

Aanklagers hadden Bissonnette oorspronkelijk opgeroepen om 150 jaar gevangenisstraf te krijgen, zes gevangenisstraffen van 25 jaar voor elke persoon die hij vermoordde. Rechter van het Superior Court Francois Huot schikte 40 jaar zonder voorwaardelijke vrijlating.

Boufeldja Benabdallah, een van de oprichters van het Quebec Islamic Cultural Center waar de aanslag plaatsvond, vertelde CBC dat de strafvermindering een verkeerde boodschap is als het gaat om het voorkomen van toekomstige aanslagen.

“We hadden graag een definitief vonnis gehad om te voorkomen dat er andere aanslagen zouden plaatsvinden”, zei Benabdallah tegen het persbureau.

“We denken niet alleen aan onszelf, maar aan de hele samenleving in Quebec.”

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staakt-het-vuren Jemen eindigt zonder verlenging nu VN-gezant aandringt op kalmte

De wapenstilstand van zes maanden in Jemen is sinds april tweemaal verlengd en heeft het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: