Marokko zegt dat Bahrein een consulaat zal openen in de Westelijke Sahara

Meer dan dozijn Afrikaanse landen hebben consulaten geopend in de Westelijke Sahara terwijl Rabat steun verzamelt voor zijn controle over het gebied dat door Polisario wordt betwist.

Bahrein zal een consulaat openen in de door Marokko gecontroleerde Westelijke Sahara, zei het koninklijk paleis van Marokko donderdag, en sluit zich aan bij andere Arabische staten om Rabat te steunen nadat de Polisario-onafhankelijkheidsbeweging van het betwiste gebied zei dat het zijn gewapende strijd had hervat.

Het consulaat zal in Laayoune zijn, de grootste stad in de Westelijke Sahara, en de beslissing om het te openen kwam na een telefoontje tussen koning Mohammed VI en de Bahreinse koning Hamad bin Isa al-Khalifa.

Koning Mohammed VI van Marokko (shutterstock)

De onafhankelijkheidsbeweging van het Polisario Front streeft naar zelfbeschikking voor de Westelijke Sahara, een uitgestrekte woestijnregio die Marokko sinds 1975 bezet en claimt onder zijn zuidelijke provincies.

De VAE was de eerste Arabische staat die eerder deze maand een diplomatieke missie in Laayoune opende, en Marokko zei dat Jordanië dit voorbeeld zou volgen.

De koning van Bahrein Hamad bin Isa Al Khalifa (shutterstock)

Haïti zal de eerste niet-Arabische en niet-Afrikaanse staat zijn die een consulaat opent, dat zal zijn in Dakhla in het zuiden van de Westelijke Sahara, zei het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Meer dan een dozijn Afrikaanse landen hebben nu consulaten geopend in de Westelijke Sahara, terwijl Rabat steun blijft verzamelen voor zijn controle over het gebied – nadat Marokko in 2017, na 33 jaar, weer lid werd van de Afrikaanse Unie.

Staakt-het-vuren voorbij

De Westelijke Sahara, een voormalige Spaanse kolonie, heeft naar verluidt aanzienlijke oliereserves en minerale hulpbronnen op zee.

De door Algerije gesteunde Polisario heeft Marokko herhaaldelijk beschuldigd van het exploiteren van de natuurlijke hulpbronnen van de regio, terwijl de helft van de inheemse bevolking in kampen en in ballingschap leeft, in afwachting van een door de VN beloofd referendum om te stemmen over de onafhankelijkheid van de regio.

In september 1991 tekenden de twee partijen – Marokko en de Polisario – een staakt-het-vuren-akkoord dat drie decennia heeft geduurd, tot eerder deze maand het Marokkaanse leger een militaire operatie lanceerde in een bufferzone van de Westelijke Sahara.

Rabat heeft gezegd dat autonomie het meeste kan bieden als politieke oplossing voor het geschil. De Polisario en buurland Algerije verwerpen dit en zeggen dat ze een referendum willen, met onafhankelijkheid voor de Westelijke Sahara als een van de opties. 

Het Polisario Front schat de inheemse bevolking van de Westelijke Sahara op maar liefst 500.000 en roept al lang op hun recht op een referendum.

Frankrijk, een voorstander van het Marokkaanse voorstel van autonomie en de belangrijkste economische partner van het koninkrijk, heeft opgeroepen tot hervatting van de vredesbesprekingen, maar heeft geen serieuze druk uitgeoefend.

Na de militaire operatie van Marokko zei de onafhankelijkheidsbeweging op 13 november dat het het door de VN bemiddelde staakt-het-vuren had verlaten en de oorlog had verklaard.

“De oorlog is begonnen, de Marokkaanse zijde heeft het staakt-het-vuren opgeheven”, zei senior Polisario-functionaris Mohamed Salem Ould Salek eerder deze maand.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Marokkaanse autoriteiten verhinderen protest tegen normalisatie met Israël in Rabat

Zware politie-aanwezigheid, ondersteund door waterkanonnen en anti-oproerkrachten die worden ingezet in de hoofdstraat die naar …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: