Egyptische functionarissen worden berecht wegens marteling en moord op Giulio Regeni

Na zijn verdwijning in Caïro werd het lichaam van de 28-jarige doctoraatsonderzoeker ontdekt langs de snelweg Caïro-Alexandrië.

Egyptische veiligheidsfunctionarissen zullen waarschijnlijk in Italië worden berecht vanwege de moord op student Giulio Regeni, meldde The Times maandag.

Demonstraties in Turijn na de verdwijning van Giulio Regeni (Shutterstock)

Regeni, een 28-jarige doctoraatsonderzoeker aan de universiteit van Cambridge, verdween in januari 2016 in Caïro en zijn lichaam werd later in februari ontdekt langs de snelweg Caïro-Alexandrië.

Zijn moord blijft onopgelost, maar de aanklagers van Rome zeiden vorig jaar dat hij in de weken voorafgaand aan zijn dood verstrikt was geraakt in een ‘spinnenweb’ dat door de Egyptische veiligheidsdiensten was gesponnen .

Regeni’s lichaam vertoonde uitgebreide sporen van marteling en de Egyptische veiligheidsdiensten zijn verdachte van de moord vanwege Regeni’s onderzoek naar vakbondsorganisatie.

Een Italiaanse onderzoeksbron vertelde The Times dat Rome wil dat vijf verdachten terechtstaan, waaronder majoor Magdy Ibrquaim Abdelaal Sharif, ambtenaar van de Egyptische nationale veiligheidsdienst.

“Het is zeer waarschijnlijk dat Sharif voor de rechter komt”, zei de bron.

Vanwege de herhaalde belemmeringen van de Egyptische regering en ontkenningen dat haar functionarissen achter de moord zaten, zullen de functionarissen waarschijnlijk bij verstek worden berecht.

De Italiaanse onderzoekers hebben getuigenverklaringen en telefoongegevens van de Egyptische regering gebruikt om de moord op Regeni te koppelen aan de functionarissen.

“Ander verzameld bewijs dat nog niet is onthuld, zal tijdens het proces naar buiten komen”, vertelde de bron aan het Britse dagblad, en het onderzoek zal naar verwachting op 4 december worden afgerond.

‘Calling card’ van Egyptische veiligheidsdiensten

Het proces zal waarschijnlijk meer details onthullen over de gruwelijke dood van Regeni, met zijn lichaam zo zwaar verminkt door marteling dat zijn moeder haar zoon alleen aan het puntje van zijn neus kon identificeren.

Hij had voor zijn dood een gebroken nek, pols, tenen, vingers en tanden opgelopen, terwijl initialen in zijn ernstig verbrande en gekneusde huid waren gegraveerd.

Volgens The Times zou de laatste daad van verminking een “visitekaartje” zijn van de Egyptische veiligheidsdiensten.

Cairo beweert dat hij werd vermoord door een “criminele bende”, een theorie die door Italiaanse onderzoekers als belachelijk werd afgewezen.

De Egyptische autoriteiten hebben ook nagelaten de Italianen de contactgegevens te verstrekken die onderzoekers nodig hebben om bewijs tegen hen aan hen te sturen, voorafgaand aan een proces.

Abdelfattah El Sisi (shutterstock)

‘Officieel kan het proces alleen doorgaan als de beschuldigde hiervan op de hoogte is, maar als we de rechter kunnen bewijzen dat de communicatie tussen Italië en Egypte, evenals de berichtgeving in het nieuws, Sharif meerdere keren heeft geciteerd, kan de rechter beslissen dat het ontbreken van een reactie een tactiek is , en kan  het proces toch doorgang vinden ”, vertelde de bron aan het Britse dagblad.

Het proces zal waarschijnlijk ook een licht werpen op de naar schatting 60.000 politieke gevangenen die gevangen zitten na een militaire staatsgreep onder leiding van de huidige president Abdel Fattah el-Sisi.

Vorige week zette Caïro drie mensenrechtenwerkers van de Egyptische mensenrechten-groep ‘Initiative for Personal Rights’ vast, wat internationale verontwaardiging veroorzaakte.

Veel van de arrestanten zijn onder meer critici van de regering en werknemers uit het maatschappelijk middenveld die steeds meer het doelwit zijn geworden sinds een controversiële ngo-wet in 2017 door Sisi werd geratificeerd. De wet werd door activisten uit het maatschappelijk middenveld bekritiseerd als “de ergste in de geschiedenis”. EIPR was een van de doelwitten van het harde optreden van de regering van Sisi tegen rechtenorganisaties.

In 2016 kreeg de oprichter Hossam Bahgat een reisverbod en werden zijn financiële activa bevroren. In februari werd Patrick George Zaky, een onderzoeker voor EIPR, vastgehouden , gemarteld en later beschuldigd van “oproepen tot protesten zonder toestemming”, “het verspreiden van vals nieuws” en “aanzetten tot geweld en terrorisme”.

Sisi heeft de kritiek van de Amerikaanse regering op de verschrikkelijke staat van dienst op het gebied van de mensenrechten onder Donald Trump grotendeels vermeden. Maar Antony Blinken, de nieuwe staatssecretaris van Biden, reageerde vrijdag op de arrestaties door te tweeten : “Ontmoeting met buitenlandse diplomaten is geen misdaad. Vreedzaam pleiten voor mensenrechten eveneens niet.”

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Egyptische inlichtingenofficier beraamt een coup tegen de Ennahda-partij

Bronnen melden aan Middle East Eye dat kolonel Ali Mohammed Al-Farran(een hoog geplaatste Egyptische functionaris)die …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: