Israëls Netanyahu maakte een geheime reis naar Saoedi-Arabië om de kroonprins te ontmoeten

De bijeenkomst zou het eerste officiële bezoek van een Israëlische leider aan het Koninkrijk markeren.

Volgens Israëlische media vloog de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het geheim naar Saoedi-Arabië om kroonprins Mohammed Bin Salman en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo te ontmoeten.

Bronnen vertelden Haaretz dat de bijeenkomst van de ene op de andere dag plaatsvond in de stad Neom en dat Mossad-chef Yossi Cohen ook aanwezig was.

Feitelijke heerser van Saoedi-Arabië , Mohammed bin Salman (shutterstock)

Op websites voor het volgen van vluchten werd opgemerkt dat de privéjet van Netanyahu, een die in het verleden werd gebruikt voor bezoeken aan de Russische president Vladimir Poetin, ongeveer twee uur aan de grond heeft gestaan en om 12.30 uur terugkeerde naar Israël.

Netanyahu’s kantoor weigerde haaretz te becommentariëren over het bezoek, dat de eerste officiële reis van een Israëlische leider naar Saoedi-Arabië zou markeren .

De ontmoeting maakt deel uit van Pompeo’s tournee door de Golfstaten, waar hij heeft aangedrongen op Amerikaanse bondgenoten om een ​​maximale drukbenadering te handhaven tegen de regionale rivaal Iran.

Bahrein en de VAE hebben normalisatieovereenkomsten met Israël gesloten, deels om een ​​verenigd front tegen Iran te creëren, en velen hebben gespeculeerd dat Saudi-Arabië spoedig zal volgen.

Mike Pompeo (shutterstock)

In een interview met Reuters afgelopen weekend zei de minister van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië, Prins Faisal bin Farhan Al Saud, dat hoewel het koninkrijk “de normalisatie met Israël lange tijd had gesteund”, er eerst “een permanente en volledige vredesovereenkomst” moest komen. tussen Israël en de Palestijnen.

Saudi-Arabië verwacht een minder hartelijke relatie met de aankomende Amerikaanse president Joe Biden dan met de huidige president Donald Trump, die een drijvende kracht is geweest bij het sluiten van normaliseringsovereenkomsten met Israël.

In 2019 verwees Biden naar Saoedi-Arabië als een “paria” -staat en waarschuwde hij dat hij het koninkrijk “de prijs zou laten betalen” voor de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in 2018 in Istanbul.

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken zei echter dat hij “er zeker van was dat een regering-Biden beleid zou blijven voeren dat in het belang is van de regionale stabiliteit.”

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Noorwegen verplicht het etiketteren van producten uit Israëlische nederzettingen

Israël reageert woedend op de aankondiging en zegt dat het de rol van Oslo als …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: