Activisten en voormalige presidentskandidaat op terreurlijst gezet In Egypte

“Abdelmoneim Aboul Fotouh, Alaa Abdel Fattah en Muhammad al-Qassas onder degenen die zijn aangeklaagd door de rechtbank van Caïro.

Spraakmakende activisten en een voormalige presidentskandidaat zijn onder de 28 personen die een Egyptische rechtbank maandag op een staatsterreurlijst heeft geplaatst, een betiteling die extreme beperkingen oplegt voor vijf jaar.

Abdelmoneim Aboul Fotouh, die zich kandidaat stelde voor het presidentschap in 2012, en Alaa Abdel Fattah, een linkse activist die al jaren in en uit detentie zit, zijn twee van de meest prominente figuren die naar verluidt door de rechtbank van Caïro zijn genoemd.

Aboul Fotouh werd in 2018 gearresteerd voorafgaand aan de laatste presidentsverkiezingen en is eerder op een terreurlijst geplaatst.

De 69-jarige zit al bijna twee jaar in voorlopige hechtenis en wordt beschuldigd van “het leiden en financieren van een terroristische groepering”.

Dr Mohammed Morsi,(shutterstock)

De familie van de politicus heeft de autoriteiten er herhaaldelijk van beschuldigd hem te onderwerpen aan een “langzame dood”, vanwege medische nalatigheid en de zware omstandigheden van zijn eenzame opsluiting in de beruchte Tora-gevangenis.

Human Rights Watch uitte eerder bezorgdheid over de detentie van de politicus en de verslechterende gezondheid.

Abdel Fattah was  een van de leidende stemmen tijdens de opstand van 2011 die leidde tot de afzetting van de toenmalige president Hosni Mubarak.

De 39-jarige werd voor het eerst gevangen gezet wegens beschuldiging van protesteren zonder toestemming in 2013 en kreeg in maart 2019 voorwaardelijk vrijgelaten. Later dat jaar werd hij opnieuw gearresteerd vanaf het politiebureau waarin hij moest slapen als onderdeel van zijn voorwaardelijke vrijlating.

 

De benamingen omvatten ook Ahmed Abu Baraka, een lid van de Moslimbroederschap en voormalig parlementslid die in 2013 door veiligheidstroepen werd gearresteerd. 

Zijn arrestatie vond plaats na het  bloedbad van Rabaa , toen honderden Egyptenaren die protesteerden tegen de militaire staatsgreep van 2013, die uiteindelijk Abdel Fattah el-Sisi aan de macht bracht, werden afgeslacht door veiligheidstroepen.

Maandag werd ook een aantal andere activisten en politieke figuren aangewezen, waaronder Mohammed al-Qassas, een activist en het plaatsvervangend hoofd van de Egyptische oppositiepartij Misr al-Qawia (Egypt Strong), die in 2018 werd gearresteerd. 

Amnesty International  noemde zijn gedwongen verdwijning een brutale aanval op het recht op vrijheid van meningsuiting en vereniging in Egypte.

Mohammed al-Baqer, die ook op de lijst staat, is een advocaat die eerder dit jaar 45 dagen heeft vastgezeten in afwachting van een onderzoek naar beschuldigingen van “het verspreiden van vals nieuws dat de nationale veiligheid van het land zou beïnvloeden”.

Terreur lijst

De regering van Sisi begon de terreurlijst in 2015 te gebruiken.

Hoewel er terroristen en militanten tot de genoemde personen behoren, zijn de overgrote meerderheid van de mensen die op de lijst zijn geplaatst vreedzame activisten, politici en mensenrechtenadvocaten, of gewoon mensen die met hen verwant zijn.

Het proces van plaatsing op de lijst is zowel snel als ondoorzichtig. Officieren van justitie stellen aanvullingen voor, een rechtbank heeft vervolgens zeven dagen de tijd om over die suggestie te beslissen, en de betrokkene heeft vervolgens 60 dagen om in beroep te gaan nadat de beslissing is gepubliceerd.

Vanaf dat moment kan de nieuw aangewezen terreurdreiging een reisverbod krijgen, hun paspoorten geconfisqueerd of geannuleerd zien worden en hun financiële tegoeden bevroren.

Vaag geformuleerd en open voor interpretatie, autoriteiten snel begonnen met het aanwijzen van activisten en politici van de oppositie als terroristen, tot grote schrik van de mensenrechten organisaties.

Overtredingen die niet door de wet worden gedefinieerd, zijn onder meer: ​​“Inbreuk op de openbare orde; de veiligheid, belangen of zekerheid van de samenleving in gevaar brengen; belemmerende bepalingen van de grondwet en de wet; of schade toebrengen aan de nationale eenheid, sociale vrede of nationale veiligheid. ” 

In plaats van de daadwerkelijke strijd tegen het terrorismeEgyptische overheid vooral bezig om tegenstanders uit de weg te ruimen.

 

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Egyptische inlichtingenofficier beraamt een coup tegen de Ennahda-partij

Bronnen melden aan Middle East Eye dat kolonel Ali Mohammed Al-Farran(een hoog geplaatste Egyptische functionaris)die …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: