President Erdogan en de Saoedische koning komen overeen om problemen op te lossen door middel van dialoog

Tijdens een telefoongesprek kwamen de twee leiders overeen om communicatiekanalen open te houden om de bilaterale banden te verbeteren en problemen op te lossen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en koning Salman van Saoedi-Arabië kwamen vrijdag in een telefoongesprek overeen om de bilaterale banden te verbeteren en openstaande geschillen op te lossen door middel van dialoog, aldus het Turkse ministerie.

“President Erdogan en koning Salman kwamen overeen om kanalen van dialoog open te houden om de bilaterale banden te verbeteren en verdere problemen op te lossen”, zei het Turkse voorzitterschap in een verklaring , eraan toevoegend dat de twee leiders ook de G20-top bespraken.

President Erdogan, (shutterstock)

Het Saoedische staatspersbureau SPA meldde dat de koning Erdogan heeft gebeld om de inspanningen te coördineren in het kader van de G20-top, die op 21 en 22 november zal plaatsvinden.

De betrekkingen tussen Ankara en Riyadh  zijn al jaren gespannen  , en de moord op Middle East Eye-columnist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul in 2018 leidde tot sterk escalerende spanningen.
Al meer dan een jaar speculeerden sommige Saoedische en Turkse handelaren dat Saoedi-Arabië een informele boycot van invoer uit Turkije afdwong. Middle East Eye rapporteerde voor het eerst over het plan in 2019.
Vorige maand meldde de Financial Times dat de informele boycot de internationale modescène trof toen het Spaanse modemerk Mango hun Turkse leveranciers heroverwoog vanwege een embargo door de Saoedische autoriteiten.
Volgens de Istanbul Apparel Exporters ‘Association is Turkije een van de grootste textielproducenten in Europa en het Midden-Oosten, met het land dat in 2019 voor ongeveer $ 18 miljard aan kleding heeft geëxporteerd.
Terwijl Saoedische functionarissen hebben ontkend dat ze Turkse goederen hebben geblokkeerd, riep Ajlan al-Ajlan, het hoofd van de niet-gouvernementele Kamer van Koophandel in Riyad, in oktober de regering op om een ​​officiële boycot in te stellen als reactie op ‘de aanhoudende vijandigheid’ van de Turkse regering “tegen Saudi-Arabië.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: