Nieuwste artikelen:

Hulpverleners zeggen dat Amerikaanse plannen om de Houthi’s in Jemen op de zwarte lijst te zetten, onschuldige levens kunnen kosten

Leestijd: 4 minuten

Meer dan een dozijn humanitaire hulpverleners verlieten deze week Jemen in het kader van plannen van de regering-Trump om de rebellen aan te wijzen als een buitenlandse terroristische organisatie.

Humanitaire organisaties zeggen dat de mogelijke aanwijzing van de Jemenitische Houthi’s als een buitenlandse terroristische organisatie door de Verenigde Staten zou kunnen voorkomen dat levensreddende hulp de afgelegen gebieden van het door oorlog verscheurde land bereikt.

Washington ziet de groep, die Noord-Jemen en de meest bevolkte gebieden controleert, als een Iraanse proxy-troepenmacht.

Eerder deze week begon de regering van president Donald Trump met het voorbereiden van plannen om de groep op de zwarte lijst te zetten als onderdeel van de inspanningen om de zesjarige oorlog van het land te beëindigen en extra druk uit te oefenen op Teheran.

Kaart van Jemen (shutterstock)

De optie om de groep aan te wijzen als een buitenlandse terroristische organisatie is sinds 2016 meerdere keren naar voren gekomen, en eindigde uiteindelijk met het feit dat de regering dit niet deed uit angst dat dit het door de VN geleide vredesproces zou schaden. Toch zijn de zorgen onder humanitaire organisaties toegenomen dat er een besluit nabij is, vertelden bronnen aan Reuters.

Twee afzonderlijke bronnen vertelden het persbureau dat een dozijn Amerikaanse hulpverleners deze week het land hebben verlaten. Anderen zeiden dat er vorige week een informeel bericht naar hulpverleners was gestuurd, vooruitlopend op mogelijke veiligheidsproblemen in door Houthi gecontroleerde gebieden.

Buitenlands beleid meldde donderdag dat de VN deze week een WhatsApp-bericht naar hulporganisaties heeft gestuurd, waarin wordt gewaarschuwd dat de aanwijzing zal plaatsvinden en dat arbeiders worden aangemoedigd “het noorden van Jemen te verlaten omdat de implicaties onbekend zijn”.

“Hoewel het waarschijnlijk niet te hard van stapel zal lopen, bijvoorbeeld door mogelijke ontvoeringen, kan het wel gaan leiden tot bewegingsbeperking. Een lijst van degenen die Sanaa willen verlaten naar Aden of Addis op de woensdagvlucht, zal worden opgenomen”, aldus het WhatsApp-bericht. ‘

VN-woordvoerder Stephane Dujarric weigerde commentaar te geven op de mogelijke aanwijzing, maar zei dat er enkele “basisrotaties van personeel waren geweest.

“Het toenemende risico op hongersnood in Jemen onderstreept de noodzaak voor ons om toegang te blijven hebben, om primaire humanitaire hulp te kunnen blijven verlenen en alle mensen die het nodig hebben te bereiken”, zei Dujarric.

Hulporganisaties vrezen dat de aanwijzing hun werk crimineel zou maken, aangezien de Houthi’s de de facto autoriteit in Noord-Jemen zijn en humanitaire groepen via hen moeten gaan om hulpprogramma’s uit te voeren en ook samenwerken met de Houthi-ministeries en lokale financiële systemen.

De Trump-regering stopte in maart $ 73 miljoen aan hulp uit vrees dat de Houthi-beweging de controle over de fondsen zou grijpen. 

‘Hulpdonoren ontmoedigen’

Jan Egeland, hoofd van de Noorse Vluchtelingenraad, zei dat als de Amerikaanse regering de Houthi’s op de zwarte lijst zou zetten, ze ook een ‘algemene vergunning’ zou moeten afgeven waarmee hulpgroepen met de rebellengroep kunnen samenwerken en de broodnodige hulp aan de Jemenitische bevolking kunnen verlenen.

“We moeten in staat zijn om met alle partijen toegang te krijgen tot alle conflicten voor onze hulp en bescherming van burgers”, zei hij.

Hulpverleners maken zich ook zorgen dat een aanwijzing rampzalige gevolgen zou hebben voor de toegang van Jemenieten tot financiële systemen en geldovermakingen uit het buitenland, en ook de invoer bemoeilijken en de goederenprijzen nog verder verhogen.

‘De VS moeten het voortouw nemen bij het aanmoedigen van bijdragen aan de internationale humanitaire respons in Jemen, en niet door de donoren van hulp te ontmoedigen met de dreiging van aanvullende schadelijke sancties’

– Brief aan Pompeo van Amerikaanse congresleden

Acht leden van het Congres stuurden donderdag een brief aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo waarin ze hem aanspoorden de aanwijzing te heroverwegen. 

Mike Pompeo (shutterstock)

“De hoofden van de belangrijkste humanitaire hulporganisaties – Oxfam Amerika, Save the Children, Mercy Corps, CARE USA en International Rescue Committee – waarschuwden dat ‘een aanduiding van Ansar Allah nog meer leed zou kunnen veroorzaken, gezien het aantal mensen dat onder zijn jurisdictie valt, zijn controle over staatsinstellingen, en de toch al beangstigende niveaus van voedselonzekerheid en humanitaire nood in heel Jemen ‘, “aldus de brief.

“De VS moeten het voortouw nemen bij het aanmoedigen van bijdragen aan de internationale humanitaire respons in Jemen, en niet door de donoren van hulp te ontmoedigen met de dreiging van aanvullende schadelijke sancties”, voegde hij eraan toe.

De VN omschrijft Jemen, dat al arm was vóór het begin van het conflict, als de grootste humanitaire crisis ter wereld, met 80 procent van de bevolking die afhankelijk is van hulp.

In de afgelopen maanden is de nare humanitaire situatie verergerd door de coronavirus-pandemie, een verslechterende gezondheidsinfrastructuur,economische achteruitgang, overstromingen, escalerend gewapend conflict en een ernstig tekort aan hulpfinanciering.

Laatste nieuws

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Republicans hebben een wetsvoorstel ingediend dat gericht is tegen solidariteitskampen voor Gaza op Amerikaanse universiteiten

Het wetsvoorstel beoogt dat universiteiten die federale fondsen ontvangen,...

Het Congres streeft ernaar de Israëlische ‘anti-tunnel’ verdedigingscapaciteiten te verdiepen

Een wijziging van de NDAA-congreswet zou een extra $30...

De dreiging van Biden om wapenleveranties aan Israël in te houden verhult verdeeldheid over het lot van Hamas.

Gefrustreerd door Israëls weigering om akkoord te gaan met...

Honderden gearresteerd na politie-inval in Gaza-solidariteitskampen in New York City

De hardhandige aanpak van pro-Palestina-demonstranten in NYC lijkt averechts...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

5 × 10 =

Vele grote nieuwsorganisaties vragen Israël om vrije toegang tot Gaza.

Meer dan 60 media- en maatschappelijke organisaties hebben een brief ondertekend waarin zij Israël oproepen om journalisten onafhankelijke toegang tot de belegerde Gazastrook te...

De VAE heeft een student gedeporteerd die een Palestijnse keffiyeh droeg tijdens zijn afstudeerceremonie.

NYU Abu Dhabi heeft naar verluidt het dragen van 'culturele kleding' verboden tijdens de afstudeerceremonie in mei. The UAE heeft een student gedeporteerd die tijdens...

Waarom worden Britse moslimkiezers beschuldigd van ‘sectarische’ politiek?

Verschillende commentatoren trokken hun wenkbrauwen op bij het feit dat Britse moslims stemmen op basis van de kwestie Gaza, maar analisten zeggen dat de...