Nieuwste artikelen:

Erdogans populariteit stijgt naar het hoogste punt in twee jaar na verhoging van de uitgaven

Turkse president plukt vruchten van populistische uitgaven, maar heeft...

Israël’s Ben-Gvir beveelt sluiting van door Palestijnse gevangenen gerunde bakkerijen

De uiterst rechtse minister van veiligheid zegt dat Palestijnse...

Saoedi-Arabië overtreft India als snelst groeiende grote economie ter wereld

De niet-oliesector van het Koninkrijk trekt aan, maar IMF-prognose...

De Sahrawi zijn de patstelling moe en steunen de militaire actie van Polisario tegen Marokko

⏱ Leestijd: 6 minuten

Het uitblijven van een snelle oplossing voor de recente opleving van de spanningen in de Westelijke Sahara riskeert een groter regionaal conflict.

Sahrawi hebben de stap van de Polisario Front-onafhankelijkheidsbeweging geprezen om het Marokkaanse leger het hoofd te bieden, omdat ze genoeg hebben van een decennia-lange impasse die hen ervan weerhoudt de soevereiniteit op te eisen over het betwiste land van de Westelijke Sahara.

De spanningen in de bufferzone van het Noord-Afrikaanse woestijngebied lopen nog steeds hoog op een week nadat Marokko een militaire operatie lanceerde om een belangrijke snelweg te heropenen bij de Guerguerat-grensovergang tussen de Westelijke Sahara en Mauritanië, die naar eigen zeggen al weken werd geblokkeerd door Polisario-aanhangers .

Marokko beweerde dat zijn operatie was gericht om de weg vrij te maken voor commerciële vrachtwagens over te laten steken naar Mauritanië, terwijl Polisario, dat onafhankelijkheid verlangt voor de Westelijke Sahara, zei dat het een schending was van de staakt-het-vuren-overeenkomst van 1991 en dreigde voor de tweede keer met een terugkeer naar de gewapende strijd, sinds de oprichting in 1973.

Marokko zei maandag dat het zich aan het staakt-het-vuren hield en dat er de afgelopen dagen slechts met tussenpozen werd gevochten.

Kamal Fadel, de vertegenwoordiger van Polisario in Australië, zei echter dat de militaire overeenkomst tussen de onafhankelijkheidsbeweging en Rabat bepaalt dat alle schendingen worden beschouwd als zowel een schending van de overeenkomst zelf ook van het vredesplan.

Kaart van de Westelijke Sahara (shutterstock)

“œMilitair akkoord nr. 1 legt een 5 km brede Bufferstrook (BS) aan ten zuiden en oosten van de Marokkaanse militaire muur, waar de troepen of uitrusting van beide partijen binnenkomen, over de grond of door de lucht, en het afvuren van wapens in of boven dit gebied , is te allen tijde verboden en is een overtreding, “vertelde Fadel aan Middle East Eye.

Marokko bouwde in de jaren tachtig een zandmuur van 2700 kilometer langs het grootste deel van de grens die door de woestijn van de Westelijke Sahara loopt om infiltratie door Polisario-jagers te voorkomen.

‘Mijn mensen hebben me nodig’

Militaire operaties van de Polisario worden alom geprezen door de Sahrawi-bevolking. Tientallen jaren van impasse hebben de bevolking uitgeput en de Verenigde Naties kunnen nu al meer dan een jaar geen speciale gezant naar de Westelijke Sahara sturen.

‘ De Sahrawi hebben genoeg van het wachten in de woestijn op een door de VN beloofde luchtspiegeling die met de tijd verder weggaat’
– Kamal Fadel, Polisario

Dinsdag bezocht Polisario’s secretaris-generaal Brahim Ghali tijdens zijn eerste optreden nadat hij de gewapende strijd had aangekondigd, de militaire school waar honderden vrijwilligers, die naar verluidt zijn gemobiliseerd uit Sahrawi-vluchtelingenkampen in Algerije, zijn getraind. ”

Ghali herhaalde dat het Sahrawi-volk zal blijven vechten totdat de “overwinning” is behaald voor jonge Sahrawi’s die graag verandering in hun leven willen zien.

Een van degenen die onlangs bij de frontlinie kwamen, is Mhamid Mohammed, een 25-jarige Sahrawi die besloot Spanje te verlaten en zich bij de beweging aan te sluiten om tegen het Marokkaanse leger te vechten.

“Mijn mensen hebben me nodig en ik zal er voor ze zijn”, zei hij tegen MEE. “Mijn ouders hebben genoeg offers gebracht en het is mijn beurt om mijn plicht te vervullen om een onafhankelijke Sahrawi-staat te bereiken in mijn thuisland, de Westelijke Sahara.”

De laatste escalatie komt doordat verschillende generaties zijn opgegroeid in vluchtelingenkampen in Algerije zonder enige resolutie over hun lot als de inheemse bewoners van de regio, die Marokko claimt als onderdeel van zijn soevereine.

De Sahrawi hebben er genoeg van om in de woestijn te wachten op een door de VN beloofde luchtspiegeling die met de tijd verder weggaat,” vertelde Fadel, een van Polisario’s jonge diplomaten, aan MEE. 

Rabat’s strategie

Ondertussen heeft Marokko geprobeerd de impact van Polisario-operaties langs de muur te bagatelliseren en handhaafde zijn “standvastige inzet” voor een staakt-het-vuren. Desondanks dreigde koning Mohammed VI “stevig” te reageren op elke bedreiging voor de nationale veiligheid van het koninkrijk.

Op de vraag waarom Marokko aandringt op de status-quo-situatie in de Westelijke Sahara, zei Fadel dat dit deel uitmaakt van de strategie van Rabat, die ook inhoudt dat . je ‘de indruk moet wekken dat er een politiek proces gaande en vervolgens doorgaan met de veranderingen ”

‘Marokko handelt min of meer straffeloos sinds de invasie van de door Spanje bezette Westelijke Sahara in 1975’
– Jacob Mundy, Colgate University

“Maar de Sahrawi zijn zich terdege bewust van deze strategie en zouden niet meer worden opgenomen”, voegde Fadel eraan toe.

Jacob Mundy, een assistent-professor aan de Colgate University en co-auteur van een boek over de Westelijke Sahara, zei dat de recente militaire operatie van Marokko in de Buffer Strip niet de eerste was.

“Marokko begon in 2016 voor het eerst met de aanleg van een verharde weg van Guerguerat naar Mauritanië, tijdens een van de belangrijkste schendingen van het VN-staakt-het-vuren die we in decennia hebben gezien, en waarvoor Marokko geen sancties kreeg van de Veiligheidsraad,” vertelde Mundy aan MEE. 

“Marokko begon in 2016 voor het eerst met de aanleg van een verharde weg van Guerguerat naar Mauritanië, tijdens een van de belangrijkste schendingen van het VN-staakt-het-vuren die we in decennia hebben gezien, en waarvoor Marokko geen sancties kreeg van de Veiligheidsraad,” vertelde Mundy aan MEE.

Een dag na de militaire operatie meldden Marokkaanse media dat de situatie bij de grensovergang Guerguerat stabiel was en dat het verkeer was hervat, terwijl andere nieuwsberichten die versie van de gebeurtenissen in twijfel trokken.

In een televisierapport merkte Al Jazeera Arabic op dat er geen dergelijke verkeersbeweging was aan de grens van de Westelijke Sahara met Mauritanië. 

“Marokko heeft min of meer straffeloos gehandeld sinds de invasie van de door Spanje bezette Westelijke Sahara in 1975”, zei Mundy.

De Westelijke Sahara, een voormalige Spaanse kolonie , zou aanzienlijke offshore oliereserves en minerale hulpbronnen hebben. De Polisario heeft Marokko herhaaldelijk beschuldigd van exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen van de regio, terwijl de helft van de bevolking in kampen en in ballingschap wacht op een referendum.

Het Polisario Front schat de inheemse bevolking van de Westelijke Sahara op tussen de 35.000 en 500.000 en roept al lang op voor hun recht op een referendum, iets dat ook is beloofd door de VN. 

Marokko, dat beweert dat de Westelijke Sahara, geannexeerd in 1975 , een integraal onderdeel van het koninkrijk is, heeft autonomie geboden, maar staat erop dat het de soevereiniteit zal behouden.

“œIn de afgelopen jaren heeft Marokko verschillende diplomatieke voordelen behaald, niet alleen in Afrika, maar wat nog belangrijker is binnen de Veiligheidsraad, voornamelijk door het vredesproces stop te zetten en omdat het geen gevolgen ondervindt van het vertragen of verhinderen van het werk van de vorige twee gezanten van de secretaris-generaal van de VN, ‘Zei Mundy. 

De oplossing ligt bij de VS en Frankrijk

Terwijl de gevechten voortduren, is er geen effectieve reactie van de internationale gemeenschap gekomen om het in te dammen voordat het zich verspreidt over de hele regio, inclusief Algerije, waar minstens 165.000 Sahrawi-vluchtelingen in kampen leven.

Frankrijk, de belangrijkste aanhanger van het Marokkaanse voorstel van autonomie en de belangrijkste economische partner van het koninkrijk, heeft alleen opgeroepen tot hervatting van de vredesbesprekingen zonder dat er serieuze druk wordt uitgeoefend.

Ondertussen moeten de Verenigde Staten nog een officiële verklaring afleggen om hun standpunt over de laatste ontwikkelingen in een van Afrika’s langstlopende geschillen in wat vaak “Afrika’s laatste kolonie” wordt genoemd, te verduidelijken .

De twee grootmachten waren nauw betrokken bij de ondersteuning van Marokko tijdens de oorlog tegen de Polisario in het midden van de jaren zeventig en tachtig. 

De betrekkingen tussen Marokko en de VS zijn de afgelopen jaren gegroeid. Het koninkrijk organiseert jaarlijks een van de grootste trainingsoefeningen, de Afrikaanse leeuw, georganiseerd door het United States Africa Command (Africom). Een dag voordat Marokko zijn militaire operatie in de Westelijke Sahara lanceerde, hadden de militaire commandanten van Africom een ontmoeting met Marokkaanse generaals om zich voor te bereiden op de Afrikaanse Leeuw.

Stephen Zunes, auteur en hoogleraar politieke studies aan de Universiteit van San Francisco, zei dat hij gelooft dat de oplossing voor het conflict in de Westelijke Sahara bij Frankrijk en de VS ligt.

“Frankrijk en de Verenigde Staten moeten stoppen met het blokkeren van de VN-Veiligheidsraad om zijn resolutie af te dwingen en alle wapenleveringen en andere veiligheidsondersteuning aan het Marokkaanse regime bevriezen totdat het zijn verplichtingen onder internationaal recht nakomt”, zei Zunes tegen de MEE.

Laatste nieuws

Erdogans populariteit stijgt naar het hoogste punt in twee jaar na verhoging van de uitgaven

Turkse president plukt vruchten van populistische uitgaven, maar heeft...

Israël’s Ben-Gvir beveelt sluiting van door Palestijnse gevangenen gerunde bakkerijen

De uiterst rechtse minister van veiligheid zegt dat Palestijnse...

Saoedi-Arabië overtreft India als snelst groeiende grote economie ter wereld

De niet-oliesector van het Koninkrijk trekt aan, maar IMF-prognose...

Saoedi-Arabië: Executieratio bijna verdubbeld sinds Mohammed Bin Salman aan de macht is gekomen, zegt rapport

Rechtengroep Reprieve hekelt het falen van bondgenoten van het...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Broer van Saoedische man smeekt Marokko zijn uitlevering tegen te houden

Ahmed al-Rabea zegt dat de Saoedische autoriteiten zijn broer...

Arabisch persoverzicht: Vrouwelijke journalisten in Marokko klagen over intimidatie en ongelijke beloning

Ondertussen is er een bom gegooid op een Libanese...

Mandela’s kleinzoon krijgt te maken met racistisch geweld over solidariteit met de Westelijke Sahara

Zwelivelile Mandla Mandela noemde het door Marokko gecontroleerde gebied...

Arabisch persoverzicht: Houthi-autoriteiten arresteren twee mannen voor aankondiging huwelijk

Ondertussen kampt Egypte met medicijntekorten, heeft Koeweit vorig jaar...

Dood van migranten in Melilla: Marokko’s veroordeling van asielzoekers bekritiseerd als “onrechtvaardig

Marokkaanse autoriteiten hebben lange gevangenisstraffen opgelegd aan migranten die...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 4 × = 40

Israël’s Ben-Gvir beveelt sluiting van door Palestijnse gevangenen gerunde bakkerijen

De uiterst rechtse minister van veiligheid zegt dat Palestijnse gevangenen elke dag vers brood krijgen een 'absurditeit' is. Israëls minister van nationale veiligheid heeft de...

Saoedi-Arabië overtreft India als snelst groeiende grote economie ter wereld

De niet-oliesector van het Koninkrijk trekt aan, maar IMF-prognose onderstreept blijvende afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Saudi-Arabië heeft India ingehaald als de snelst groeiende grote economie...

Saoedi-Arabië: Executieratio bijna verdubbeld sinds Mohammed Bin Salman aan de macht is gekomen, zegt rapport

Rechtengroep Reprieve hekelt het falen van bondgenoten van het koninkrijk om massa-executies aan te vechten nadat uit gegevens blijkt dat het gebruik van de...