Nieuwste artikelen:

In VAE gearresteerde Amerikaan dreigt te worden uitgezet naar Egypte

Amerikaan gearresteerd in VAE met uitzicht op uitzetting naar...

WK Qatar: Tunesië uitgeschakeld ondanks historische overwinning op Frankrijk

Overwinning op titelverdediger niet voldoende om Carthage Eagles naar...

Muslim Council of Britain noemt toename Britse moslimbevolking ‘strategische nationale troef’.

Uit nieuwe volkstelling blijkt dat christenen nu een minderheid...

Amnesty dringt er bij de G20-leiders op aan ‘op te komen voor dappere activisten’ die in Saoedi-Arabië gevangen zitten

⏱ Leestijd: 3 minuten

Empowerment van vrouwen staat prominent op de G20-agenda, ondanks het feit dat verschillende activisten wegkwijnen in de gevangenis of worden berecht.

Lidstaten van de Group of 20 (G20) die deze week bijeenkomen tijdens de virtuele top, georganiseerd door Saudi-Arabië, moeten het koninkrijk oproepen om zijn gevangengenomen vrouwenrechtenactivisten vrij te laten, zegt Amnesty International.

In een verklaring die donderdag werd vrijgegeven, zei de mensenrechten organisatie . dat activisten die campagnes voor vrouwenrechten in de Golfstaten hebben geleid, nog steeds gevangen zitten of worden berecht, ondanks dat empowerment van vrouwen een prominente plaats inneemt op de G20-agenda.

De in het VK gevestigde rechtengroep riep de G20-leden op om er bij het koninkrijk op aan te dringen Loujain al-Hathloul, Nassima al-Sada, Samar Badawi, Nouf Abdulaziz en Maya’a al-Zahrani vrij te laten, die in 2018 werden gearresteerd, kort voordat in Saudi-Arabië het verbod op vrouwelijke chauffeurs werd opgeheven.

Demonstraties tegen de mensenrechtenschendingen in Saoedi-Arabië (shutterstock)

“Voor de Saoedische autoriteiten is de G20-top van cruciaal belang: het is een moment voor hen om hun hervormingsagenda aan de wereld te promoten en te laten zien dat hun land openstaat voor zaken”, aldus Lynn Maalouf, plaatsvervangend regionaal directeur van Amnesty International voor het Midden-Oosten en Noord. Afrika.

‘Ondertussen zitten de echte hervormers van Saudi-Arabië achter de tralies.

“In plaats van mee te spelen met het propaganda verhaal van de Saoedische regering, zouden de leiders van de G20 deze top moeten gebruiken als een kans om op te komen voor de dappere activisten wiens oprechte inzet voor de empowerment van vrouwen hen hun vrijheid heeft gekost.” ”

De ambassadeur van Saudi-Arabië in het VK zou vorige maand hebben gezegd dat de regering de vrijlating van enkele van haar gevangen vrouwelijke activisten voor de top overweegt, maar de ambassade ontkende de statements later weer.

‘Er moet naar ze worden geluisterd, en niet worden opgesloten’

Saudi-Arabië had de G20-top, een jaarlijkse bijeenkomst van de twintig grootste economieën ter wereld, bedoeld om de ambitieuze moderniseringsdrift van kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) te demonstreren. Toen dwong de pandemie van het coronavirus de top virtueel te worden, waardoor de hoop van Riyad om zijn nieuwste moderniseringsprojecten te laten zien, werd ondermijnd.

In de aanloop naar de G20-top bekritiseerde Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz MBS over de gevangenneming van vrouwenrechtenactivisten en de moord op Jamal Khashoggi, een journalist die schreef voor de Washington Post en Middle East Eye.

Tijdens zijn toespraak op de Think 20 (T20) -top vorige maand veroordeelde Stiglitz de kroonprins omdat hij de mensen die Khashoggi hebben vermoord, heeft laten ontsnappen aan strafrechtelijke veroordelingen.

De econoom hield toen een moment van stilte “ter nagedachtenis aan Khashoggi en ter ere van al die vrouwen die in de gevangenis werden vastgehouden” door de Saoedische autoriteiten. De toespraak werd onmiddellijk gecensureerd door Saoedi-Arabië.

Khashoggi, een insider van de koninklijke familie die criticus werd, werd twee jaar geleden vermoord en uiteengereten in het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul in een zaak die de reputatie van de kroonprijs, de feitelijke heerser van het koninkrijk, aanzienlijk aantastte.

Protest voor Jamal Khashoggi (shutterstock)

Zijn stoffelijk overschot is nooit gevonden.

Rechtengroeperingen zeggen dat ten minste drie van de gevangengenomen vrouwen, waaronder Hathloul, maandenlang in eenzame opsluiting werden vastgehouden en het slachtoffer waren van misbruik, waaronder elektrische schokken, geseling en aanranding.

“We dringen er bij de G20-leiders op aan om zich uit te spreken tegen deze schaamteloze hypocrisie. De activisten die blijven vechten voor de mensenrechten in Saoedi-Arabië zijn de ware stemmen voor hervormingen, en er moet naar hen worden geluisterd, ipv ze op te sluiten”, zei Maalouf van Amnesty.

Laatste nieuws

In VAE gearresteerde Amerikaan dreigt te worden uitgezet naar Egypte

Amerikaan gearresteerd in VAE met uitzicht op uitzetting naar...

WK Qatar: Tunesië uitgeschakeld ondanks historische overwinning op Frankrijk

Overwinning op titelverdediger niet voldoende om Carthage Eagles naar...

Muslim Council of Britain noemt toename Britse moslimbevolking ‘strategische nationale troef’.

Uit nieuwe volkstelling blijkt dat christenen nu een minderheid...

Turkije: Roman Abramovich ‘huurt Istanbulse villa aan zee voor 50.000 dollar per maand’.

Volgens Turks rapport koos de Russische oligarch het Feyyaz...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Amerikaanse rechtbank oefent druk uit op Biden vanwege immuniteit voor MBS in civiele zaak

De oproep van de rechtbank om de status van...

Washington hernoemt de Saoedische ambassadestraat

Wetgevers, activisten en journalisten kwamen bijeen om de naamsverandering...

Amnesty dringt er bij de VAE op aan om 10 gevangenen vrij te laten

Mensenrechtenorganisatie Amnesty-International zegt dat er nog steeds mannen in...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

WK Qatar: Tunesië uitgeschakeld ondanks historische overwinning op Frankrijk

Overwinning op titelverdediger niet voldoende om Carthage Eagles naar knock-outfase te sturen. Tunesië is er ondanks een historische overwinning op titelverdediger Frankrijk woensdag niet in...

Muslim Council of Britain noemt toename Britse moslimbevolking ‘strategische nationale troef’.

Uit nieuwe volkstelling blijkt dat christenen nu een minderheid vormen in Engeland en Wales, terwijl het aantal mensen zonder religie toeneemt. De Muslim Council of...

Turkije: Roman Abramovich ‘huurt Istanbulse villa aan zee voor 50.000 dollar per maand’.

Volgens Turks rapport koos de Russische oligarch het Feyyaz Tokar Mansion als zijn residentie in de stad DeRussische oligarch Roman Abramovich heeft een herenhuis aan...