Nieuwste artikelen:

Armenië erkent de staat Palestina

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de 'catastrofale humanitaire...

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen...

Amnesty dringt er bij de G20-leiders op aan ‘op te komen voor dappere activisten’ die in Saoedi-Arabië gevangen zitten

Leestijd: 3 minuten

Empowerment van vrouwen staat prominent op de G20-agenda, ondanks het feit dat verschillende activisten wegkwijnen in de gevangenis of worden berecht.

Lidstaten van de Group of 20 (G20) die deze week bijeenkomen tijdens de virtuele top, georganiseerd door Saudi-Arabië, moeten het koninkrijk oproepen om zijn gevangengenomen vrouwenrechtenactivisten vrij te laten, zegt Amnesty International.

In een verklaring die donderdag werd vrijgegeven, zei de mensenrechten organisatie . dat activisten die campagnes voor vrouwenrechten in de Golfstaten hebben geleid, nog steeds gevangen zitten of worden berecht, ondanks dat empowerment van vrouwen een prominente plaats inneemt op de G20-agenda.

De in het VK gevestigde rechtengroep riep de G20-leden op om er bij het koninkrijk op aan te dringen Loujain al-Hathloul, Nassima al-Sada, Samar Badawi, Nouf Abdulaziz en Maya’a al-Zahrani vrij te laten, die in 2018 werden gearresteerd, kort voordat in Saudi-Arabië het verbod op vrouwelijke chauffeurs werd opgeheven.

Demonstraties tegen de mensenrechtenschendingen in Saoedi-Arabië (shutterstock)

“Voor de Saoedische autoriteiten is de G20-top van cruciaal belang: het is een moment voor hen om hun hervormingsagenda aan de wereld te promoten en te laten zien dat hun land openstaat voor zaken”, aldus Lynn Maalouf, plaatsvervangend regionaal directeur van Amnesty International voor het Midden-Oosten en Noord. Afrika.

‘Ondertussen zitten de echte hervormers van Saudi-Arabië achter de tralies.

“In plaats van mee te spelen met het propaganda verhaal van de Saoedische regering, zouden de leiders van de G20 deze top moeten gebruiken als een kans om op te komen voor de dappere activisten wiens oprechte inzet voor de empowerment van vrouwen hen hun vrijheid heeft gekost.” ”

De ambassadeur van Saudi-Arabië in het VK zou vorige maand hebben gezegd dat de regering de vrijlating van enkele van haar gevangen vrouwelijke activisten voor de top overweegt, maar de ambassade ontkende de statements later weer.

‘Er moet naar ze worden geluisterd, en niet worden opgesloten’

Saudi-Arabië had de G20-top, een jaarlijkse bijeenkomst van de twintig grootste economieën ter wereld, bedoeld om de ambitieuze moderniseringsdrift van kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) te demonstreren. Toen dwong de pandemie van het coronavirus de top virtueel te worden, waardoor de hoop van Riyad om zijn nieuwste moderniseringsprojecten te laten zien, werd ondermijnd.

In de aanloop naar de G20-top bekritiseerde Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz MBS over de gevangenneming van vrouwenrechtenactivisten en de moord op Jamal Khashoggi, een journalist die schreef voor de Washington Post en Middle East Eye.

Tijdens zijn toespraak op de Think 20 (T20) -top vorige maand veroordeelde Stiglitz de kroonprins omdat hij de mensen die Khashoggi hebben vermoord, heeft laten ontsnappen aan strafrechtelijke veroordelingen.

De econoom hield toen een moment van stilte “ter nagedachtenis aan Khashoggi en ter ere van al die vrouwen die in de gevangenis werden vastgehouden” door de Saoedische autoriteiten. De toespraak werd onmiddellijk gecensureerd door Saoedi-Arabië.

Khashoggi, een insider van de koninklijke familie die criticus werd, werd twee jaar geleden vermoord en uiteengereten in het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul in een zaak die de reputatie van de kroonprijs, de feitelijke heerser van het koninkrijk, aanzienlijk aantastte.

Protest voor Jamal Khashoggi (shutterstock)

Zijn stoffelijk overschot is nooit gevonden.

Rechtengroeperingen zeggen dat ten minste drie van de gevangengenomen vrouwen, waaronder Hathloul, maandenlang in eenzame opsluiting werden vastgehouden en het slachtoffer waren van misbruik, waaronder elektrische schokken, geseling en aanranding.

“We dringen er bij de G20-leiders op aan om zich uit te spreken tegen deze schaamteloze hypocrisie. De activisten die blijven vechten voor de mensenrechten in Saoedi-Arabië zijn de ware stemmen voor hervormingen, en er moet naar hen worden geluisterd, ipv ze op te sluiten”, zei Maalouf van Amnesty.

Laatste nieuws

Armenië erkent de staat Palestina

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de 'catastrofale humanitaire...

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Saudi-Arabië stijgt naar 100 executies in 2023

Amnesty International waarschuwt dat doodstraf wordt gebruikt in 'grove...

Amnesty International dringt er bij G20 op aan mensenrechtenschendingen Kasjmir aan te pakken

Open brief roept regeringen op er bij India op...

Cop28: VAE huurt PR-bedrijf in om imago op te poetsen voor klimaattop

Abu Dhabi wordt geconfronteerd met een spervuur van kritiek...

Arabisch persoverzicht: Syrisch pond verliest derde van zijn waarde in twee maanden

Ondertussen staat een Marokkaan terecht in Duitsland wegens spionage...

Egyptisch-Amerikaanse activist klaagt Interpol, Egypte en VAE aan na detentie in Dubai

Advocaten voor Sherif Osman zeggen dat hij werd ontvoerd...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

8 + 2 =

Canada wijst de IRGC van Iran aan als een terroristische groepering

Iran veroordeelde de beslissing over haar Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) en noemde het 'onbezonnen en provocerend'. Canada heeft aangekondigd dat het de Islamitische Revolutionaire Garde...

‘Mijn bloed zal voor niets zijn’: Egyptische soldaten zeggen dat hun land Gaza in de steek heeft gelaten.

Dienstplichtigen aan de grens van Sinaï en Gaza hekelen de stilte van de regering-Sisi over de moord op eigen soldaten en het gebrek aan...

Iran’s Masoud Pezeshkian: is hij een hoop voor hervormers of een valstrik van conservatieven?

Conservatieven proberen presidentskandidaat Pezeshkian in diskrediet te brengen, terwijl sommige hervormers hem zien als hun laatste kans om aan de macht te komen. Toen de...