Nieuwste artikelen:

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

VS bestempelen Israëlische boycotbeweging BDS als ‘antisemitisch’

Leestijd: 3 minuten

Staatssecretaris Mike Pompeo maakte deze aankondiging terwijl hij zich voorbereidt op een bezoek aan de illegale Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.

De Verenigde Staten zullen de campagne Boycot, Desinvestering en Sancties, die erop gericht is Israël te isoleren vanwege de behandeling van de Palestijnen, als antisemitisch bestempelen , zei minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo donderdag.

Pompeo noemde de beweging “kanker” en zei dat de VS “de wereldwijde anti-Israëlische BDS-campagne als antisemitisch zullen beschouwen … We willen achter alle andere naties staan die de BDS-beweging erkennen voor de kanker die het is.”

‘Pompeo maakte zijn opmerkingen tijdens een gezamenlijke verschijning met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, toen hij zich voorbereidde op een bezoek aan een illegale Israëlische nederzetting, dat wordt gezien als . een controversiële schending van het diplomatieke protocol.

‘We willen achter alle andere naties staan die de BDS-beweging erkennen voor de kanker die het is’

– Mike Pompeo

Netanyahu onderbrak Pompeo en zei tegen hem dat zijn aankondiging “hem geweldig in de oren klinkt”.

Als reactie daarop gaf het Palestijnse BDS National Committee (BNC) een verklaring af waarin stond dat de regering van Donald Trump en Israël blanke suprematie en antisemitisme in de VS en wereldwijd mogelijk hadden gemaakt, “terwijl ze tegelijkertijd BDS … als antisemitisch wegzetten”.

Mike Pompeo (shutterstock)

“BDS heeft consequent en categorisch alle vormen van racisme verworpen, inclusief anti-joods racisme, als een kwestie van principe”, aldus de verklaring. 

BDS zei dat de Trump-Netanyahu “fanatieke alliantie” kritiek op “Israëls regime van bezetting, kolonisatie en apartheid tegen Palestijnen” had versmolten met “anti-Joods racisme … om pleitbezorging voor Palestijnse rechten onder internationaal recht te onderdrukken”.

Pompeo zei donderdag ook dat hij de conventie zal trotseren en de bezette Golanhoogten zal bezoeken.

De Golanhoogvlakte is Syrisch grondgebied dat sinds de oorlog in het Midden-Oosten van 1967 door Israël wordt bezet, maar vorig jaar door de VS eenzijdig als Israëlisch werd erkend.

Pompeo’s aankondigingen komen terwijl vier Republikeinse senatoren de Amerikaanse president Donald Trump oproepen om toe te staan dat goederen die in Israëlische nederzettingen zijn gemaakt, worden geëtiketteerd als “Made in Israel”. 

Van hem wordt ook verwacht dat hij een wijnmakerij bezoekt in Psagot, een illegale Israëlische nederzetting nabij Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, gebouwd in 1981 op het Palestijnse land Jabal al-Taweel. Ter viering van zijn bezoek heeft de Israëlische wijnmakerij een wijnetiket geproduceerd met de naam “Pompeo”.

Honderden Palestijnse demonstranten kwamen woensdag samen om tegen het eerste bezoek van een Amerikaanse diplomaat aan een illegale nederzetting te protesteren, het Israëlische leger reageerde snel met traangas en geluidsbommen.

Psagot-wijnmakerij is een van de vele waar Amerikaanse evangelische christenen zich vrijwillig aanmelden om Joodse boeren te helpen bij het oogsten van hun wijngaarden. Het is ook een van een aantal Israëlische bedrijven die, na een uitspraak van de hoogste rechter van de Europese Unie, de producten die het in EU-landen verkoopt, moet bestempelen als zijnde gemaakt in nederzettingen.

Nu Trump de verkiezingen van 3 november van Joe Biden heeft verloren, wordt aangenomen dat Pompeo een poging beraamt voor het presidentschap in 2024, en Israël wordt beschouwd als een belangrijk onderwerpen voor de christelijk-evangelische basis van de Republikeinse partij.

De BDS-beweging, opgericht in 2005, probeert financiële druk uit te oefenen op Israël om de schending van de rechten van de Palestijnen aan te pakken, een tactiek die de Israëlische regering actief in diskrediet heeft willen brengen. De beweging is geïnspireerd door de internationale druk op het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

In de loop der jaren hebben de Israëlische autoriteiten hun inspanningen opgevoerd om BDS te bestrijden, door een aantal wetten aan te nemen die oproepen tot een boycot van Israëlische of Israëlische bedrijven strafbaar stellen.

Het opbouwen van nederzettingen wordt door velen gezien als het grootste obstakel voor de Israëlisch-Palestijnse vrede. Er zijn veel meer nederzettingen gebouwd sinds Trump, een fervent aanhanger van Israël, aantrad in 2016.

Laatste nieuws

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

Nieuwsbrief

Ook intressant

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“Hind Rajab: Palestijns meisje dood gevonden nadat ze dagenlang vastzat onder Israëlisch vuur”

Hind Rajab, een vijfjarig Palestijns meisje, is zaterdag dood...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

75 − 67 =

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de buurt van de havenstad Sidon maandag opgeschrikt, waarbij videobeelden vlammen en puin van een explosie...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om te doen alsof ze vechten in Gaza, trekt kritiek aan als zijnde 'grotesk' en 'angstaanjagend' Een...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.