Nieuwste artikelen:

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

‘Gevaarlijk precedent’: de Palestijnse premier waarschuwt Pompeo voor het bezoek aan een nederzetting

Leestijd: 4 minuten

Het bezoek van Mike Pompeo, een primeur voor een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zal Israëlische nederzettingen ‘legitimeren’ ondanks internationale consensus over hun illegaliteit, waarschuwt premier Shtayyeh.

De Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh veroordeelde het plan van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo om illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en de Syrische Golanhoogten te bezoeken, en zei dat het een “gevaarlijk precedent” zou scheppen.

Kaart van Palestina en Israël en de Westelijke Jordaan-Oever (shutterstock)

Pompeozou het eerstehoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken worden dat een van de nederzettingen van Israël zou bezoeken, die door het grootste deel van de internationale gemeenschap als illegaal worden beschouwd.

Het bezoek, gepland voor volgende week, is een manier om “de nederzettingen te legitimeren” die “een gevaarlijk precedent zal scheppen dat het internationaal recht schendt”, zei Shtayyeh vrijdag, zoals geciteerd door het Palestijnse staatspersbureau WAFA. 

Hanan Ashrawi, lid van het uitvoerend comité van de PLO en de PLO-afdeling van Public Diplomacy and Policy, die zij leidt, hebben ook de plannen van Pompeo veroordeeld in posts op Twitter.

“Na toezicht te hebben gehouden op een verschuiving in het Amerikaanse beleid naar volledige medeplichtigheid aan Israëlische #WarCrimes, zal de vertrekkende @SecPompeo een illegale Israëlische nederzetting bezoeken die is gebouwd op gestolen # Palestijns land in de stad Al-Bireh bij Ramallah, in een poging om zijn persoonlijke politieke plannen vooruit te helpen,” afdelinggetweet

Hussein al-Sheikh, een lid van het centrale comité van de Palestijnse Fatah-beweging,tweettevrijdag dat Pompeo’s geplande bezoek aan nederzettingen een “uitdaging van de internationale legitimiteit” is.

“Het bezoek vormt een uitdaging voor de standpunten van alle vorige Amerikaanse regeringen, die de illegaliteit van [Israëlische] nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden benadrukten”, schreef hij.

Pompeo’s bezoek aan Israël komt precies een jaar nadat hij zei dat de VS de Israëlische nederzettingen op bezet Palestijns land niet als illegaal beschouwden, waardoor Washington op gespannen voet staat met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Israël annexeerde in 1981 eenzijdig de Golanhoogvlakte en streefde ernaar in juli de Westelijke Jordaanoever te annexeren, voordat het plan werd uitgesteld te midden van door de VS geleide normalisatie-overeenkomsten met de VAE en Bahrein. 

Pompeo’s nederzetting wijn label

Pompeo zal naar verwachting een bezoek brengen aan de Westelijke Jordaanoever-wijnmakerij van Psagot, dieeerder dit jaaraankondigdedat het een naar hem genoemd label had uitgerold in een blijk van waardering voor zijn pro-nederzettingenwerk.

De wijnmakerij is een van de vele waar Amerikaanse evangelische christenen zich vrijwillig aanmelden om Joodse boeren te helpen bij het oogsten van hun wijngaarden. Vorig jaar heeft het tevergeefseen Europees besluitaangevochtenom een label te plakken op alle producten die uit nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever komen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het bezoek van Pompeo niet bevestigd. 

In eenverklaringeerder deze week zei de afdeling alleen dat hij Israël zou bezoeken en premier Benjamin Netanyahu zou ontmoeten om “pogingen om de kwaadaardige activiteiten van Iran aan te pakken” te bespreken tijdens een regionale tour.

Pompeo’s reis komt twee maanden voor de inhuldiging van de verkozen president Joe Biden, die in het verleden kritiek heeft geuit op de nederzettingen van Israël.

Aaron David Miller, een ervaren Amerikaanse diplomaat in het Midden-Oosten,tweette dat Pompeo’s bezoek “niet over Trump of Bibi’s politiek gaat; het over Pompeo en 2024”, verwijzend naar Netanyahu zijn bijnaam.

Pompeo heeft nooit een geheim gemaakt van zijn aspiraties voor een hoger ambt en heeft vaak gewezen op zijn steun aan Israël, een belangrijke oorzaak van de evangelische christelijke steun aan zijn Republikeinse Partij.

Trump’s normalisatie van de nederzettingen

De reis van volgende week zou een van de vele precedent-doorbrekende stappen zijn van Pompeo en het Witte Huis van Trump. 

In maart 2019 ondertekende Trump een uitvoerend bevelwaarin de Israëlische controleover de Golanhoogten werderkend, daarbij verwijzend naar een “cruciaal strategisch en veiligheidsbelang” voor Israël.

De opvolgende maand kondigde Netanyahu plannen aan om een nieuwe Israëlische nederzetting op de Golanhoogten te vestigen, vernoemd naar de Amerikaanse president Donald Trump, genaamd ” Trump Heights“.

In november van datzelfde jaar zei de regering-Trump dat het de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever niet langer als een schending van het internationaal recht beschouwde, hetgeen indruist tegen een brede diplomatieke consensus. 

Voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van dit jaar sprak Pompeo de Republikeinse Nationale Conventie toe vanuit Jeruzalem, die zijn regering in 2017 erkende als de hoofdstad van Israël. 

Pompeo putte verontwaardiging uit deDemocratische Partij , die hem beschuldigde van het gebruiken van diplomatie voor politiek gewin.

Ongeveer 450.000 Israëlische kolonisten wonen op de bezette Westelijke Jordaanoever en hebben toegang tot meer land dan de 2,8 miljoen Palestijnse inwoners. 

Laatste nieuws

Turkije arresteert Syrische activist voor vermeend spioneren voor Franse inlichtingendienst

Ahmed Katie werd beschuldigd van spionage nadat hij asiel...

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

Nieuwsbrief

Ook intressant

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om...

“Hind Rajab: Palestijns meisje dood gevonden nadat ze dagenlang vastzat onder Israëlisch vuur”

Hind Rajab, een vijfjarig Palestijns meisje, is zaterdag dood...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

8 + 1 =

“Libanon: Israëlische luchtaanvallen bestoken gebied rond havenstad Sidon”

Israëlische luchtaanvallen hebben het zuiden van Libanon in de buurt van de havenstad Sidon maandag opgeschrikt, waarbij videobeelden vlammen en puin van een explosie...

Israëli’s verkleden zich als Palestijnen voor live-action oorlogsspel gesitueerd in Gaza

Simulatiespel stelt spelers in Tel Aviv in staat om te doen alsof ze vechten in Gaza, trekt kritiek aan als zijnde 'grotesk' en 'angstaanjagend' Een...

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.