Nieuwste artikelen:

Israël: Ziekenhuis ontslaat arts voor het geven van snoep aan gewonde Palestijnse minderjarige

Rechtengroep noemt het ontslag een 'racistische, nationalistische en populistische...

WK 2022: VS-team vervormt Iraanse vlag in aanloop naar voetbalclash

Iranese voetbalorganisatie zegt klacht in te dienen bij Fifa...

WK 2022: Identiteitsvragen werpen schaduw over Duits voetbal

Duitsers van Turkse afkomst, de grootste minderheidsgroep van het...

‘Gevaarlijk precedent’: de Palestijnse premier waarschuwt Pompeo voor het bezoek aan een nederzetting

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het bezoek van Mike Pompeo, een primeur voor een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zal Israëlische nederzettingen ‘legitimeren’ ondanks internationale consensus over hun illegaliteit, waarschuwt premier Shtayyeh.

De Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh veroordeelde het plan van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo om illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en de Syrische Golanhoogten te bezoeken, en zei dat het een “gevaarlijk precedent” zou scheppen.

Kaart van Palestina en Israël en de Westelijke Jordaan-Oever (shutterstock)

Pompeozou het eerstehoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken worden dat een van de nederzettingen van Israël zou bezoeken, die door het grootste deel van de internationale gemeenschap als illegaal worden beschouwd.

Het bezoek, gepland voor volgende week, is een manier om “de nederzettingen te legitimeren” die “een gevaarlijk precedent zal scheppen dat het internationaal recht schendt”, zei Shtayyeh vrijdag, zoals geciteerd door het Palestijnse staatspersbureau WAFA. 

Hanan Ashrawi, lid van het uitvoerend comité van de PLO en de PLO-afdeling van Public Diplomacy and Policy, die zij leidt, hebben ook de plannen van Pompeo veroordeeld in posts op Twitter.

“Na toezicht te hebben gehouden op een verschuiving in het Amerikaanse beleid naar volledige medeplichtigheid aan Israëlische #WarCrimes, zal de vertrekkende @SecPompeo een illegale Israëlische nederzetting bezoeken die is gebouwd op gestolen # Palestijns land in de stad Al-Bireh bij Ramallah, in een poging om zijn persoonlijke politieke plannen vooruit te helpen,” afdelinggetweet

Hussein al-Sheikh, een lid van het centrale comité van de Palestijnse Fatah-beweging,tweettevrijdag dat Pompeo’s geplande bezoek aan nederzettingen een “uitdaging van de internationale legitimiteit” is.

“Het bezoek vormt een uitdaging voor de standpunten van alle vorige Amerikaanse regeringen, die de illegaliteit van [Israëlische] nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden benadrukten”, schreef hij.

Pompeo’s bezoek aan Israël komt precies een jaar nadat hij zei dat de VS de Israëlische nederzettingen op bezet Palestijns land niet als illegaal beschouwden, waardoor Washington op gespannen voet staat met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Israël annexeerde in 1981 eenzijdig de Golanhoogvlakte en streefde ernaar in juli de Westelijke Jordaanoever te annexeren, voordat het plan werd uitgesteld te midden van door de VS geleide normalisatie-overeenkomsten met de VAE en Bahrein. 

Pompeo’s nederzetting wijn label

Pompeo zal naar verwachting een bezoek brengen aan de Westelijke Jordaanoever-wijnmakerij van Psagot, dieeerder dit jaaraankondigdedat het een naar hem genoemd label had uitgerold in een blijk van waardering voor zijn pro-nederzettingenwerk.

De wijnmakerij is een van de vele waar Amerikaanse evangelische christenen zich vrijwillig aanmelden om Joodse boeren te helpen bij het oogsten van hun wijngaarden. Vorig jaar heeft het tevergeefseen Europees besluitaangevochtenom een label te plakken op alle producten die uit nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever komen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het bezoek van Pompeo niet bevestigd. 

In eenverklaringeerder deze week zei de afdeling alleen dat hij Israël zou bezoeken en premier Benjamin Netanyahu zou ontmoeten om “pogingen om de kwaadaardige activiteiten van Iran aan te pakken” te bespreken tijdens een regionale tour.

Pompeo’s reis komt twee maanden voor de inhuldiging van de verkozen president Joe Biden, die in het verleden kritiek heeft geuit op de nederzettingen van Israël.

Aaron David Miller, een ervaren Amerikaanse diplomaat in het Midden-Oosten,tweette dat Pompeo’s bezoek “niet over Trump of Bibi’s politiek gaat; het over Pompeo en 2024”, verwijzend naar Netanyahu zijn bijnaam.

Pompeo heeft nooit een geheim gemaakt van zijn aspiraties voor een hoger ambt en heeft vaak gewezen op zijn steun aan Israël, een belangrijke oorzaak van de evangelische christelijke steun aan zijn Republikeinse Partij.

Trump’s normalisatie van de nederzettingen

De reis van volgende week zou een van de vele precedent-doorbrekende stappen zijn van Pompeo en het Witte Huis van Trump. 

In maart 2019 ondertekende Trump een uitvoerend bevelwaarin de Israëlische controleover de Golanhoogten werderkend, daarbij verwijzend naar een “cruciaal strategisch en veiligheidsbelang” voor Israël.

De opvolgende maand kondigde Netanyahu plannen aan om een nieuwe Israëlische nederzetting op de Golanhoogten te vestigen, vernoemd naar de Amerikaanse president Donald Trump, genaamd ” Trump Heights“.

In november van datzelfde jaar zei de regering-Trump dat het de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever niet langer als een schending van het internationaal recht beschouwde, hetgeen indruist tegen een brede diplomatieke consensus. 

Voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van dit jaar sprak Pompeo de Republikeinse Nationale Conventie toe vanuit Jeruzalem, die zijn regering in 2017 erkende als de hoofdstad van Israël. 

Pompeo putte verontwaardiging uit deDemocratische Partij , die hem beschuldigde van het gebruiken van diplomatie voor politiek gewin.

Ongeveer 450.000 Israëlische kolonisten wonen op de bezette Westelijke Jordaanoever en hebben toegang tot meer land dan de 2,8 miljoen Palestijnse inwoners. 

Laatste nieuws

Israël: Ziekenhuis ontslaat arts voor het geven van snoep aan gewonde Palestijnse minderjarige

Rechtengroep noemt het ontslag een 'racistische, nationalistische en populistische...

WK 2022: VS-team vervormt Iraanse vlag in aanloop naar voetbalclash

Iranese voetbalorganisatie zegt klacht in te dienen bij Fifa...

WK 2022: Identiteitsvragen werpen schaduw over Duits voetbal

Duitsers van Turkse afkomst, de grootste minderheidsgroep van het...

WK Qatar: Marokko verslaat België in zinderende overwinning

De Atlas Leeuwen komen dichter bij kwalificatie na een...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Hamas “arresteert twee personen” wegens raketbeschietingen op Israël

Palestijnse facties hadden "niets te maken met" raketaanvallen vanuit...

Egypte nadert overeenkomst met Israël en PA om Gaza’s offshore-gasproductie nieuw leven in te blazen

De Gaza Marine aardgasvelden zijn twee decennia lang onbenut...

Hamas herstelt banden met Syrië na ontmoeting leiders met Bashar al-Assad

De dooi tussen oude bondgenoten werd bewerkstelligd door Iran...

Onderzoekers in Canada worden lastiggevallen en geïntimideerd wegens pro-Palestijnse uitspraken, zo blijkt uit een rapport

Academische omgeving in Canada 'bijzonder onwelkom' voor mensen die...

Palestijnse deskundigen vrezen dat toenemend geweld kan leiden tot nieuwe oorlog met Israël

"De oorlog van 2021 zou de komende dagen opnieuw...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

WK 2022: VS-team vervormt Iraanse vlag in aanloop naar voetbalclash

Iranese voetbalorganisatie zegt klacht in te dienen bij Fifa over 'onethische en illegale' weglating.   De Iraanse voetbalbond zal een klacht indienen bij de Fifa tegen...

WK 2022: Identiteitsvragen werpen schaduw over Duits voetbal

Duitsers van Turkse afkomst, de grootste minderheidsgroep van het land, worstelen met identiteit op sportgebied. Sezgin Aksakal is een vaste waarde op de voetbaltraining van...

WK Qatar: Marokko verslaat België in zinderende overwinning

De Atlas Leeuwen komen dichter bij kwalificatie na een indrukwekkende overwinning op halve finalisten van het WK in Rusland 2018. Marokko heeft zondag een tweede...