Nieuwste artikelen:

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

‘Gevaarlijk precedent’: de Palestijnse premier waarschuwt Pompeo voor het bezoek aan een nederzetting

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het bezoek van Mike Pompeo, een primeur voor een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zal Israëlische nederzettingen ‘legitimeren’ ondanks internationale consensus over hun illegaliteit, waarschuwt premier Shtayyeh.

De Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh veroordeelde het plan van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo om illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en de Syrische Golanhoogten te bezoeken, en zei dat het een “gevaarlijk precedent” zou scheppen.

Kaart van Palestina en Israël en de Westelijke Jordaan-Oever (shutterstock)

Pompeozou het eerstehoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken worden dat een van de nederzettingen van Israël zou bezoeken, die door het grootste deel van de internationale gemeenschap als illegaal worden beschouwd.

Het bezoek, gepland voor volgende week, is een manier om “de nederzettingen te legitimeren” die “een gevaarlijk precedent zal scheppen dat het internationaal recht schendt”, zei Shtayyeh vrijdag, zoals geciteerd door het Palestijnse staatspersbureau WAFA. 

Hanan Ashrawi, lid van het uitvoerend comité van de PLO en de PLO-afdeling van Public Diplomacy and Policy, die zij leidt, hebben ook de plannen van Pompeo veroordeeld in posts op Twitter.

“Na toezicht te hebben gehouden op een verschuiving in het Amerikaanse beleid naar volledige medeplichtigheid aan Israëlische #WarCrimes, zal de vertrekkende @SecPompeo een illegale Israëlische nederzetting bezoeken die is gebouwd op gestolen # Palestijns land in de stad Al-Bireh bij Ramallah, in een poging om zijn persoonlijke politieke plannen vooruit te helpen,” afdelinggetweet

Hussein al-Sheikh, een lid van het centrale comité van de Palestijnse Fatah-beweging,tweettevrijdag dat Pompeo’s geplande bezoek aan nederzettingen een “uitdaging van de internationale legitimiteit” is.

“Het bezoek vormt een uitdaging voor de standpunten van alle vorige Amerikaanse regeringen, die de illegaliteit van [Israëlische] nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden benadrukten”, schreef hij.

Pompeo’s bezoek aan Israël komt precies een jaar nadat hij zei dat de VS de Israëlische nederzettingen op bezet Palestijns land niet als illegaal beschouwden, waardoor Washington op gespannen voet staat met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Israël annexeerde in 1981 eenzijdig de Golanhoogvlakte en streefde ernaar in juli de Westelijke Jordaanoever te annexeren, voordat het plan werd uitgesteld te midden van door de VS geleide normalisatie-overeenkomsten met de VAE en Bahrein. 

Pompeo’s nederzetting wijn label

Pompeo zal naar verwachting een bezoek brengen aan de Westelijke Jordaanoever-wijnmakerij van Psagot, dieeerder dit jaaraankondigdedat het een naar hem genoemd label had uitgerold in een blijk van waardering voor zijn pro-nederzettingenwerk.

De wijnmakerij is een van de vele waar Amerikaanse evangelische christenen zich vrijwillig aanmelden om Joodse boeren te helpen bij het oogsten van hun wijngaarden. Vorig jaar heeft het tevergeefseen Europees besluitaangevochtenom een label te plakken op alle producten die uit nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever komen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het bezoek van Pompeo niet bevestigd. 

In eenverklaringeerder deze week zei de afdeling alleen dat hij Israël zou bezoeken en premier Benjamin Netanyahu zou ontmoeten om “pogingen om de kwaadaardige activiteiten van Iran aan te pakken” te bespreken tijdens een regionale tour.

Pompeo’s reis komt twee maanden voor de inhuldiging van de verkozen president Joe Biden, die in het verleden kritiek heeft geuit op de nederzettingen van Israël.

Aaron David Miller, een ervaren Amerikaanse diplomaat in het Midden-Oosten,tweette dat Pompeo’s bezoek “niet over Trump of Bibi’s politiek gaat; het over Pompeo en 2024”, verwijzend naar Netanyahu zijn bijnaam.

Pompeo heeft nooit een geheim gemaakt van zijn aspiraties voor een hoger ambt en heeft vaak gewezen op zijn steun aan Israël, een belangrijke oorzaak van de evangelische christelijke steun aan zijn Republikeinse Partij.

Trump’s normalisatie van de nederzettingen

De reis van volgende week zou een van de vele precedent-doorbrekende stappen zijn van Pompeo en het Witte Huis van Trump. 

In maart 2019 ondertekende Trump een uitvoerend bevelwaarin de Israëlische controleover de Golanhoogten werderkend, daarbij verwijzend naar een “cruciaal strategisch en veiligheidsbelang” voor Israël.

De opvolgende maand kondigde Netanyahu plannen aan om een nieuwe Israëlische nederzetting op de Golanhoogten te vestigen, vernoemd naar de Amerikaanse president Donald Trump, genaamd ” Trump Heights“.

In november van datzelfde jaar zei de regering-Trump dat het de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever niet langer als een schending van het internationaal recht beschouwde, hetgeen indruist tegen een brede diplomatieke consensus. 

Voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van dit jaar sprak Pompeo de Republikeinse Nationale Conventie toe vanuit Jeruzalem, die zijn regering in 2017 erkende als de hoofdstad van Israël. 

Pompeo putte verontwaardiging uit deDemocratische Partij , die hem beschuldigde van het gebruiken van diplomatie voor politiek gewin.

Ongeveer 450.000 Israëlische kolonisten wonen op de bezette Westelijke Jordaanoever en hebben toegang tot meer land dan de 2,8 miljoen Palestijnse inwoners. 

Laatste nieuws

Voor het eerst sympathiseren meer Amerikaanse Democraten met Palestijnen dan Israëliërs

Uit een peiling van Gallup blijkt dat de sympathie...

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt...

Israël: Protesten escaleren tegen Netanyahu ‘dictatuur’

Ten minste 11 mensen werden gearresteerd toen duizenden demonstreerden...

Israël: Voormalig Mossad-chef dringt aan op toenadering tot Iran

De Saoedi-Iran deal laat zien dat "onwaarschijnlijke verschuivingen in...

Rusland-Oekraïne oorlog: Israël keurt exportvergunningen goed voor anti-drone technologie naar Kiev

Eerste vergunning voor technologie sinds de invasie van februari...

Westelijke Jordaanoever: Vier Palestijnen gedood bij Israëlische inval in Jenin

De 16-jarige Omar Muhammad Awadin was een van de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) − 1 = 7

Brits leger geeft hoogste eer aan soldaat die Iraakse gevangenen ‘sloeg en schopte’.

Chris Roberts werd bevorderd en kreeg een OBE voor "boks diensten aan het leger" ondanks het feit dat hij door het onderzoek naar de...

Israëls voormalige spionage hoofd waarschuwt dat het land in een “dictatuur” kan veranderen

Nadav Argaman, voormalig hoofd van de Shin Bet, haalt uit naar de regering Netanyahu en zegt dat "de anarchist de heerser is geworden". Israëls voormalig...

Tunesië: Europees Parlement veroordeelt “autoritaire koers” van het land

Parlement roept op tot vrijlating van journalisten, activisten en andere activisten van het maatschappelijk middenveld die in Tunesië gevangen zitten. Het Europees Parlement heeft de...