De G20 drong erop aan Saudi-Arabië ter verantwoording te roepen voor schendingen van de mensenrechten

Human Rights Watch roept Riyadh op om VN-experts toegang te verlenen tot plaatsen in Jemen waar aanslagen hebben plaatsgevonden, en een onafhankelijk orgaan toe te staan ​​de moord op Jamal Khashoggi te onderzoeken.

Human Rights Watch (HRW) heeft er bij de G20-lidstaten op aangedrongen om Saoedi-Arabië onder druk te zetten om activisten vrij te laten die onrechtmatig zijn vastgehouden en om verantwoording af te leggen voor misstanden in het verleden voorafgaand aan een topconferentie van leiders die later deze maand in het koninkrijk zal worden gehouden.

De in New York gevestigde rechtenorganisatie zei maandag in een verklaring dat het voorzitterschap van de G20 “een onverdiend teken van internationaal prestige” heeft toegekend aan het bewind van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, ondanks zijn “niet aflatende aanval op de vrijheden”.

‘G20-landen kunnen een verschil maken en een belangrijke rol spelen bij het overtuigen van Saoedi-Arabië om zijn schendingen van de mensenrechten te stoppen’

–  Michael Page, HRW adjunct-directeur Midden-Oosten

“De G20 is de versterking van de Saoedische overheid goed gefinancierde publiciteit inspanningen om het land als ‘hervormend’ te portretteren ondanks een aanzienlijke toename van de repressie sinds 2017”. Dit zei  Michael Page, HRW adjunct-directeur Midden-Oosten, in een verklaring.

“G20-landen kunnen een verschil maken en een belangrijke rol spelen bij het overtuigen van Saudi-Arabië om zijn schendingen van de mensenrechten te stoppen”, zei hij.

Als huidige voorzitter van de grote economieën van de G20 heeft Riyad geprobeerd zijn imago te herstellen na wereldwijde verontwaardiging over de moord op journalist Jamal Khashoggi in 2018 op het consulaat in Istanbul, de detentie van vrouwenrechtenactivisten en de oorlog in Jemen.

HRW lanceerde de # G20SaudiArabia-campagne en riep op tot de onvoorwaardelijke vrijlating van Saoedische mensenrechtenactivisten, waaronder vrouwelijke activisten Loujain al-Hathloul, Nassima al-Sadah en Nouf Abdulaziz, evenals blogger Raif Badawi, journalist Salah Haidar en rechtenadvocaat Waleed Abu al- Khair.

Rechtengroeperingen zeggen dat sommige vrouwen, waaronder Hathloul, maandenlang in eenzame opsluiting werden vastgehouden en werden blootgesteld aan misbruik, waaronder elektrische schokken, geseling en aanranding.

Riyadh censureert kritische toespraken op T20

Naast de vrijlating van dissidenten en activisten, eiste HRW ook dat Riyad deskundigen van de Verenigde Naties toegang zou verlenen tot Jemen, waar ze aanvallen op burgers konden beoordelen, en een onafhankelijk en internationaal orgaan de moord op Khashoggi kon laten onderzoeken en Saoedische gerechtelijke documenten zou kunnen herzien.

Riyadh heeft in deze zaak acht mensen gevangen gezet voor tussen de zeven en twintig jaar. MBS ontkende de moord op Khashoggi te hebben bevolen, maar erkende in 2019 enige persoonlijke verantwoordelijkheid door te zeggen dat het tijdens zijn wacht gebeurde.

In de aanloop naar de G20-top in november bekritiseerde de Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz MBS voor de moord op Khashoggi en de gevangenneming van vrouwenrechtenactivisten.

Tijdens zijn toespraak op de Think 20 (T20) -top vorige maand veroordeelde Stiglitz de kroonprins omdat hij de personen die de journalist hebben vermoord, heeft laten ontsnappen aan strafrechtelijke veroordelingen. 

De econoom hield toen een moment van stilte “ter nagedachtenis aan Khashoggi en ter ere van al die vrouwen die in de gevangenis werden vastgehouden” door de Saoedische autoriteiten.

De toespraak werd onmiddellijk gecensureerd door Saoedi-Arabië.

Rechtengroepen hebben de aanwezigen van de G20 opgeroepen om hun platforms te gebruiken om op te roepen tot de vrijlating van politieke gevangenen, terwijl anderen verder hebben gepleit voor een volledige boycot van de top.

De Amerikaanse democraten  hebben er bij Washington op aangedrongen de top te boycotten, terwijl het Europees parlement ook de EU heeft opgeroepen om niet aanwezig te zijn. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saoedi-Arabië benoemt senior diplomaat tot eerste klimaatgezant

Het Koninkrijk ontkent beschuldigingen dat het opvoeren van de olieproductie en het nastreven van ambitieuze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: