Saoedi-Arabië feliciteert Biden eindelijk met zijn overwinning

Het duurde meer dan 24 uur voordat de koning en de kroonprins Joe Biden feliciteerden, die beloofd heeft de banden met het koninkrijk opnieuw te gaan beoordelen.

Saudi-Arabië feliciteerde zondag eindelijk Joe Biden met zijn verkiezingsoverwinning, meer dan 24 uur nadat hij Donald Trumpdie nauwe persoonlijke banden heeft met kroonprins Mohammed bin Salman had verslagen.

De voormalige vice-president van de VS beloofde in zijn campagne om de banden met het koninkrijk opnieuw te beoordelen, eiste meer verantwoording over de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in het consulaat van Istanbul, en riep op tot stopzetting van de Amerikaanse steun voor de oorlog in Jemen. 

Feitelijke heerser van Saoedi-Arabië , Mohammed bin Salman (shutterstock)

Terwijl andere Arabische staten de winnaar van de Democraten verwelkomden, zweeg de feitelijke heerser van het koninkrijk, kroonprins Mohammed bin Salman, over de verkiezingsuitslag in de VS, zelfs toen hij de president van Tanzania hartelijke woorden stuurde over zijn herverkiezing en een bericht aan de koning van Cambodja stuurde op de verjaardag van de onafhankelijkheid van zijn land.

Zondag om 1932 GMT feliciteerden de Saoedische koning Salman en zijn zoon, de kroonprins, Biden en de verkozen vice-president Kamala Harris met het winnen van de presidentsverkiezingen, meldde het staatspersbureau SPA.

Koning Salman prees de voorname, historische en nauwe betrekkingen tussen de twee bevriende landen en hun mensen, die iedereen op alle niveaus wil versterken en ontwikkelen”, voegde SPA toe.

De relatie van prins Mohammed met Trump vormde een buffer tegen internationale kritiek op de rechten van Riyad, aangewakkerd door de moord op Khashoggi, de rol van Riyad in de oorlog in Jemen en de detentie van vrouwelijke activisten.

Die gebieden kunnen nu wrijvingspunten worden tussen Biden en Saoedi-Arabië, een belangrijke olie-exporteur en koper van Amerikaanse wapens.

“Het enige dat erger is dan COVID-19 zou BIDEN-20 zijn”, schreef de Saoedische Twitter-gebruiker dr. Muna, terwijl veel andere Saoedische gebruikers van het sociale mediaplatform het resultaat simpelweg negeerden in de eerste uren nadat Amerikaanse netwerken de verkiezingen in het voordeel van Biden hadden uitgeroepen.

Een Saoedische politieke bron bagatelliseerde het risico van een ruzie tussen het koninkrijk en de Verenigde Staten en wees op de historische banden van Riyad met Washington.

Maar de Okaz-krant van Saoedi-Arabië gaf een gevoel van onzekerheid over hoe de toekomst eruitziet voor het koninkrijk. “De regio wacht … en bereidt zich voor … op wat er gebeurt na de overwinning van Biden”, schreef het in een artikel op de voorpagina.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: