Abu Dhabi Royal krijgt groen licht voor overname van voetbalclub Derby County

Sheikh Khaled, neef van Manchester City-eigenaar Sheikh Mansour, is van plan de Engelse tweedeklasser over te nemen.

Een  royal uit Abu Dhabi is van plan de voetbalclub Derby County te kopen, nadat de Engelse Football League (EFL) een overnamebod heeft goedgekeurd. 

Het team van de tweede divisie wordt overgenomen door Derventio Holdings (VK), dat uiteindelijk wordt gecontroleerd door Bin Zayed International, eigendom van Sheikh Khaled bin Saquer Zayed al-Nayhan.

Counties in Groot-Britannië (shutterstock)

Sheikh Khaled is een neef van Sheikh Mansour, de vice-premier van de Verenigde Arabische Emiraten en eigenaar van Manchester City. 

Derby County zei vrijdag dat de huidige eigenaar van de club, Mel Morris, sinds mei in gesprek was met Derventio over een mogelijke overname.

“Deze gesprekken zijn zo ver gevorderd dat er in principe een deal is bereikt tussen de twee partijen”, zei hij in een verklaring. “De inzending van de club onder de Owners and Director’s test voor Derventio werd donderdag goedgekeurd door het bestuur van EFL.”

Het zei dat de partijen nu door konden gaan met de transactie en dat de deal “naar verwachting zeer binnenkort zou worden afgerond”. 

Gulf royals blijven investeren in Engels voetbal

Sjeik Mansour uit de VAE verwierf Manchester City in september 2008 voor £ 150 miljoen. Sindsdien heeft de Premier League-club vier Premier League-titels, vijf League Cups en twee FA Cups gewonnen – en daarbij is meer dan $ 2 miljard uitgegeven aan het kopen van spelers. 

Als zijn neef, Sheikh Khaled, zelfs maar een fractie van dat bedrag uitgeeft, verwachten de fans van Derby County – wiens team momenteel 23ste is van de 24 teams in het tweede niveau van het Engelse voetbal – een ommekeer in hun succes.

Sheikh Khaled probeerde in 2018 Liverpool te kopen, in een deal van $ 2,6 miljard die de duurste overname in de voetbalgeschiedenis zou zijn geweest. 

De koninklijke familie uit de Emiraten was vorig jaar ook niet succesvol in een poging om Newcastle United te kopen, naar verluidt $ 460 miljoen. 

Investeerders uit buurland Saoedi-Arabië in de Golf slaagden er ook niet in om Newcastle te kopen, nadat eerder dit jaar een overnamedeal onder leiding van het soevereine vermogensfonds – voorgezeten door de facto leider kroonprins Mohammed bin Salman – instortte .

De deal werd vanaf het begin tegengewerkt door verschillende mensenrechtenorganisaties en advocaten, die Saoedi-Arabië ervan beschuldigden Newcastle United te gebruiken om zijn reputatie op het gebied van de mensenrechten  schoon te willen  spoelen. 

Het werd ook ontsierd door een vernietigend rapport van de Wereldhandelsorganisatie waarin werd vastgesteld dat prominente Saoedi’s een piraten-tv-netwerk promootten dat illegaal Premier League-voetbal streamde van de regionale rivaal beIN Sports uit Qatar.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Inkomsten uit toerisme in de VAE bedragen meer dan 5 miljard dollar: Ambtenaren

Er wordt ook een economische impuls verwacht van het ontvangen van fans die deze winter …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: