De VAE wordt de eerste Arabische staat die een consulaat opent in de door Marokko gecontroleerde Westelijke Sahara

De Marokkaanse koning Mohammed VI verwelkomde de beslissing als ‘historisch’.

De Verenigde Arabische Emiraten zullen de eerste Arabische staat worden die een consulaat opent in de betwiste, door Marokko gecontroleerde regio van de Westelijke Sahara, meldde Rabat dinsdag.

Het consulaat wordt geopend in Laayoune, de grootste stad in de Westelijke Sahara , die sinds het einde van de Spaanse koloniale overheersing in 1974 onder de controle van Marokko staat. 

Het door Algerije gesteunde Polisario-front heeft tevergeefs gepleit voor de onafhankelijkheid van de regio, terwijl de inspanningen van de Verenigde Naties om een ​​regeling tussen Rabat en Polisario tot stand te brengen herhaaldelijk zijn mislukt. 

De Marokkaanse koning Mohammed VI verwelkomde de beslissing dinsdag als “historisch”, tijdens een telefoongesprek met de kroonprins van Abu Dhabi, sjeik Mohammed Bin Zayed Al Nahyan. Aldus volgens een verklaring van het Koninklijk Paleis.

Koning Mohammed VI van Marokko (shutterstock)

De aankondiging kwam een ​​paar dagen nadat Abu Dhabi tijdens de vierde commissie van de Algemene Vergadering van de VN zijn steun had uitgesproken voor de Marokkaanse controle over de betwiste regio.

Het verwerven van internationale erkenning voor zijn claim op de Westelijke Sahara is lange tijd de belangrijkste diplomatieke ambitie van Marokko geweest en het besluit van de VAE kan helpen bij het opbouwen van steun voor dat doel om andere Arabische bondgenoten te laten volgen.

Zo’n 15 Afrikaanse staten hebben ook consulaten geopend in de Westelijke Sahara. Zambia en Eswatini hebben de hunne dinsdag geopend.

Hoewel de Westelijke Sahara een dunbevolkt woestijngebied is, heeft het rijke viswateren, fosfaatafzettingen en de enige werkende landroute van Marokko naar de rest van Afrika, aangezien de grens met Algerije is gesloten.

Rabat heeft gezegd dat autonomie het meeste kan bieden als politieke oplossing voor het geschil. De Polisario en zijn bondgenoot Algerije verwerpen dit en zeggen dat ze een referendum willen, met onafhankelijkheid voor de Westelijke Sahara als een van de opties.

Gespannen relaties

Het standpunt van de VAE ten aanzien van de Westelijke Sahara is ongewijzigd gebleven ondanks de gerapporteerde diplomatieke spanningen tussen de twee landen sinds 2017, toen de VAE en zijn bondgenoten in de Golf begonnen met hun boycot van het naburige Qatar, een actie die Marokko niet waardeerde.

De spanningen in de diplomatieke betrekkingen werden verder weerspiegeld nadat van Abu Dhabi in juni 2018 stemde voor het bod van de VS en Canada, in plaats van dat van Marokko, om het WK in 2026 te organiseren.

Daarnaast hebben de twee landen opgeroepen hun ambassadeurs op verschillende momenten in de afgelopen twee jaar teruggeroepen, maar de besluiten zijn nooit officieel aangekondigd door een van beide kanten.

Bovendien zijn de VAE, net als Marokko, een nauwe bondgenoot van de Verenigde Staten en hebben ze vorige maand een overeenkomst getekend om de betrekkingen met Israël te normaliseren, kort daarna gevolgd door een andere Golfmonarchie, Bahrein.

Israëlische media meldden in februari dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu had gelobbyd bij de VS om de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara te erkennen in ruil voor het nemen van maatregelen om de banden met Israël te normaliseren.

De Marokkaanse regering heeft tot dusver echter  verklaard de normaliseringsovereenkomst tussen de VAE en Israël te verwerpen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

De minister van energie van de VAE waarschuwt dat de Amerikaanse ‘Nopec’-wet de olieprijs met 300% kan doen stijgen

Suhail al-Mazrouei zegt dat de Opec onterecht wordt aangevallen nadat een Amerikaanse senaatscommissie  een wetsvoorstel …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: