Amerikaanse democratische senatoren introduceren wetsvoorstel om de verkoop van F-35-jets aan de VAE te beperken

Senatoren willen dat het Witte Huis bevestigt dat het militaire voordeel van Israël in de regio niet in gevaar komt door verkoop aan andere landen in het Midden-Oosten.

Twee democratische senatoren dienden een wetsvoorstel in om de inspanningen van de regering-Trump om F-35-straaljagers aan de Verenigde Arabische Emiraten te verkopen, te beperken.

De wetgeving , geïntroduceerd door senatoren Bob Menendez en Dianne Feinstein, zou van het Witte Huis eisen dat het verklaart dat het militaire voordeel van Israël in de regio niet in gevaar komt voordat de VS zijn meest geavanceerde militaire vliegtuigen aan landen in het Midden-Oosten gaat verkopen.

Kaart van Midden-Oosten (shutterstock)

Feinstein zei dinsdag dat het Congres de plicht heeft om ervoor te zorgen dat de meest geavanceerde technologie van het land beperkt blijft tot het gebruik van het Amerikaanse leger en zijn naaste bondgenoten.

“Daarom legt deze wetgeving aanzienlijke beperkingen op aan het vermogen van deze of enige toekomstige regering om het F-35-vliegtuig aan landen in het Midden-Oosten te verkopen, waar het onze belangen en de militaire voorsprong van Israël in de regio zou kunnen bedreigen”, zei ze.

De VAE hebben al eerder belangstelling getoond voor het kopen van de stealth-jets en hadden de kans om ze te kopen in een nevenovereenkomst die werd gesloten toen ze in augustus overeenkwamen om de betrekkingen met Israël te normaliseren.

Toch hebben wetgevers van beide partijen hun bezorgdheid geuit dat de verkoop van de F-35’s in strijd zou zijn met een Amerikaanse toezegging die in de wet is vastgelegd om de ‘kwalitatieve militaire voorsprong’ van Israël te behouden.

Vanwege de kwalitatieve militaire randbeperking werden de F-35’s eerder geweigerd aan Arabische staten, terwijl Israël ongeveer 24 van de vliegtuigen heeft verworven.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: