Europese parlementsleden roepen Egyptische president Sisi op om gewetensgevangenen vrij te laten

De Egyptische president wordt geconfronteerd met toenemende oproepen van wetgevers uit de VS en Europa om een ​​einde te maken aan de schendingen van de rechten van zijn regering.

Meer dan 200 Europese wetgevers stuurden woensdag een brief naar de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi, waarin ze publiekelijk de aanhoudende schendingen van de mensenrechten door zijn regering aan de kaak stelden als een bedreiging voor de veiligheid en stabiliteit van het land.

De brief, waarvan een kopie naar Middle East Eye werd gestuurd, riep Sisi ook op om verdedigers van mensenrechten die in voorlopige hechtenis worden gehouden vrij te laten, met name vanwege de gezondheidsrisico’s die samenhangen met de Covid-19-pandemie. 

‘Het blijven vasthouden van gewetensgevangenen ondermijnt niet alleen onze gedeelde belangen, maar ook de basis van onze gedeelde relaties’

– Brief van Europese parlementsleden

“Onze landen hebben een lang gedeeld partnerschap met Egypte op basis van wederzijdse belangen en waarden. Het waarborgen van fundamentele rechten en vrijheden zoals vastgelegd in de Egyptische grondwet en de internationale mensenrechtenverdragen die we allemaal hebben ondertekend, is essentieel voor dit partnerschap”, aldus de brief. 

Protesten tegen SISi in London Januari 2020 (shutterstock)

“Het blijven vasthouden van gewetensgevangenen ondermijnt niet alleen onze gedeelde belangen, maar ook de basis van onze gedeelde relaties.”

De brief voegde eraan toe dat “schendingen van de mensenrechten niet noodzakelijk noch productief zijn om veiligheid en stabiliteit te bewerkstelligen”. 

De gedetineerden die in de brief worden genoemd, zijn onder meer de politieke activist Ramy Shaath , wiens Franse vrouw Celine Lebrun-Shaath lobbyt bij de internationale gemeenschap om Egypte onder druk te zetten om hem vrij te laten.

‘Significante brief’

“Deze brief is belangrijk omdat voor het eerst wetgevers van verschillende parlementen, uit landen met strategische betrekkingen met Egypte, in ongekende aantallen samenkomen om er bij Egypte op aan te dringen gewetensgevangenen vrij te laten”, vertelde Lebrun-Shaath aan Middle East Eye.

De brief is ondertekend door 222 wetgevers van het Europees Parlement en zeven Europese nationale parlementen – waaronder Frankrijk, Duitsland en Italië, alle belangrijke bondgenoten van Egypte.

De mobilisatie wordt voornamelijk aangestuurd door het Europees parlement, onder leiding van de Franse Mounir Satouri, de vaste rapporteur van het parlement voor Egypte, en de Belgische Marie Arena, voorzitter van de subcommissie mensenrechten.

82 andere EP-leden ondertekenden de brief, waaronder Fabio Massimo Castaldo, een van de vicevoorzitters van het parlement, en Isabel Santos uit Portugal, voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Masjrak-landen.

De Europese brief komt twee dagen nadat meer dan 50 Amerikaanse democratische wetgevers een soortgelijk bericht naar Sisi hadden gestuurd , waarin ze hem aanspoorden om mensenrechtenactivisten, advocaten, journalisten en andere gewetensgevangenen vrij te laten ‘voordat hun onrechtvaardige opsluitingen doodvonnissen worden in het licht van massale Covid. uitbraken “. 

Senatoren Bernie Sanders en Elizabeth Warren, twee voormalige kandidaten voor de nominatie voor de Democratische president, ondertekenden ook de brief.

De waarschuwing van de wetgever aan Sisi kwam twee weken voor de Amerikaanse verkiezingen in november. President Donald Trump, die een nauwe alliantie heeft gesloten met Sisi, blijft in de peilingen achter op Democraat Joe Biden.

‘We hopen dat de Egyptische regering gehoor zal geven aan de oproepen van haar bondgenoten, van wetgevers en internationale instellingen en Ramy en de duizenden anderen binnenkort zal vrijlaten,’

– Celine Lebrun-Shaath

Sisi, in functie sinds 2014, wordt door internationale rechtengroepen beschuldigd van het voorzitten van het ergste harde optreden tegen de mensenrechten in zijn moderne geschiedenis.

Human Rights Watch beschuldigt Sisi ervan minstens 60.000 politieke gevangenen vast te houden in de notoir overvolle gevangenissen van het land. 

Volgens het in Genève gevestigde Comité voor Justitie, dat sterfgevallen in Egyptische gevangenissen volgt, zijn sinds juli 2013 bijna 1000 gevangenen omgekomen in hechtenis, voornamelijk als gevolg van medische nalatigheid , toen Sisi zijn democratisch gekozen voorganger Mohamed Morsi verdreef tijdens een militaire coup.

Ramy Shaath wordt volgens zijn vrouw vastgehouden in een overvolle cel van 25 vierkante meter met ongeveer 15 celgenoten. Zijn voorlopige hechtenis is in 15 maanden 18 keer verlengd, ondanks gebrek aan bewijs. Hij is de afgelopen vijf maanden uitgesloten van familiebezoek en heeft in meer dan een jaar tijd slechts twee keer met zijn vrouw gesproken.

“We hopen dat de Egyptische regering gehoor zal geven aan de oproepen van haar bondgenoten, van wetgevers en internationale instellingen, en Ramy en de duizenden anderen spoedig zal vrijlaten”, zei Lebrun-Shaath tegen MEE. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Egyptische inlichtingenofficier beraamt een coup tegen de Ennahda-partij

Bronnen melden aan Middle East Eye dat kolonel Ali Mohammed Al-Farran(een hoog geplaatste Egyptische functionaris)die …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: