Golfstaten gebruiken coronavirus-pandemie om dissidenten te bestrijden volgens Amnesty

De mensenrechtenorganisatie beschuldigt Saudi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Koeweit en Oman van het onderdrukken van meningsuiting op sociale media.

Golfstaten gebruiken de coronavirus-pandemie als een voorwendsel om de vrijheid van meningsuiting en afwijkende meningen aan te pakken, dit meldde  Amnesty International afgelopen donderdag.

De rechtengroep beschuldigde verschillende leden van de Gulf Cooperation Council (GCC) – Saoedi-Arabië, de VAE, Bahrein, Koeweit en Oman – van het gebruik van “reeds bestaande patronen” om meningsuiting te onderdrukken, vooral op sociale media.

GCC golfstaten (shutterstock)

“Vanaf maart 2020, toen het virus zich begon te verspreiden in de GCC, hebben al deze regeringen verklaringen afgegeven aan alle mensen in het land waarin ze waarschuwden voor strafrechtelijke aansprakelijkheid voor het publiceren van ‘vals nieuws’ of ‘het verspreiden van verkeerde informatie’,” zei Amnesty in een verklaring .

De landen vervolgden vervolgens personen die op sociale media hadden gepost over de virusuitbraak of de reactie van de regering erop.

Amnesty zei dat geen van de opgelegde beperkingen op sociale media nodig was om de volksgezondheid in de landen te beschermen. Het zei ook dat de straffen voor kritische of “misleidende” posten onevenredig waren.

“Nogmaals, GCC-staten kiezen ervoor om de middelen die ze tot hun beschikking hebben te gebruiken om elk openbaar debat, in dit geval over de pandemie, het zwijgen op te leggen, en maken zich duidelijk meer zorgen over het afwenden van publieke kritiek dan over de bescherming van de volksgezondheid”, aldus Lynn Maalouf, Amnesty International’s plaatsvervangend regionaal directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

“Toegang tot informatie is in feite essentieel om het publiek op de hoogte te houden van hoe ze zichzelf tegen het virus kunnen beschermen.”

Cyberwetten

Rechtengroeperingen hebben een aantal landen in het Midden-Oosten ervan beschuldigd de pandemie te gebruiken om de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen.

Amnesty zei dat personen in de GCC het slachtoffer zijn van pesterijen en intimidatie door autoriteiten omdat ze de pandemie online hebben besproken.

De rechtengroep zei dat het officiële verklaringen van Golfstaten had beoordeeld die waren afgegeven via sociale media-accounts van de staat en opmerkingen van overheidsbronnen, van maart tot heden.

In Bahrein en Koeweit zijn overheidsmiddelen gebruikt om online discussies over Covid-19 te volgen en de kritiek op de aanpak van de pandemie door de overheid te vernietigen.

In Saoedi-Arabië gebruikten openbare aanklagers vaak cyberwetten om dissidenten en activisten te vervolgen voor de “productie, voorbereiding, verzending of opslag van materiaal dat de openbare orde, religieuze waarden, openbare zeden en privacy schaadt”, met straffen oplopend tot maar liefst vijf jaar gevangenisstraf en boetes van maar liefst drie miljoen riyals ($ 800.000).

Sinds het begin van de crisis zijn verschillende mensen vervolgd op grond van artikel 6 van de cyberwetten van het koninkrijk wegens “de spot drijven met de Covid-19-crisis” en het plaatsen van foto’s van lege schappen in winkels, te midden van de vrees voor een voorraadtekort, zei hij.

De VAE, de thuishaven van enkele van de strengste cybercriminaliteitswetten ter wereld, heeft ook personen vervolgd tijdens de Covid-19-crisis, omdat “het verspreiden van valse informatie en geruchten een strafbaar feit is”.

Iedereen die betrapt wordt op “het verspreiden van geruchten over het virus op sociale media” – zelfs “uit onwetendheid” – “zal te maken krijgen met juridische gevolgen”, waarschuwde de federale procureur-generaal van de VAE, Hamad Saif Al-Shamsi in maart.

Amnesty riep de Golfstaten op om een ​​einde te maken aan het criminaliseren van kritische uitspraken en een proactievere benadering te kiezen bij het overbrengen van volksgezondheidsinformatie over het virus aan haar burgers.

“ Daarom roepen we de GCC-staten op om niet alleen een einde te maken aan dergelijke ongegronde praktijken en ervoor te zorgen dat mensen zich kunnen uiten zonder bang te hoeven zijn voor represailles, maar ook om dringend hun inspanningen op te voeren om ervoor te zorgen dat zij betrouwbare, toegankelijke, op bewijzen gebaseerde en betrouwbare informatie, die cruciaal is om valse en misleidende informatie tegen te gaan, “zei Maalouf.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: