VS bekritiseert Turkije vanwege hernieuwde seismische onderzoeken in het oostelijke Middellandse Zeegebied

Ankara wijst de opmerkingen van Washington af en zegt dat Griekenland en de Grieks-Cypriotische regering degenen zijn die de spanningen laten escaleren.

De Verenigde Staten zeiden dat het het besluit van Turkije om het geologische onderzoek te hervatten in gebieden in de oostelijke Middellandse Zee die volgens Griekenland binnen zijn territoriale wateren liggen, “betreurt”.

Kustlijn tussen Turkije en Griekenland (shutterstock)

In een verklaring op dinsdag noemde de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Morgan Ortagus de zet een “berekende provocatie” die de spanningen binnen de NAVO zou doen oplaaien, een standpunt dat op dezelfde manier wordt gedeeld door de Duitse minister van Buitenlandse Zaken. 

“De aankondiging van Turkije leidt eenzijdig tot spanningen in de regio en bemoeilijkt opzettelijk de hervatting van cruciale verkennende gesprekken tussen onze NAVO-bondgenoten Griekenland en Turkije”, zei Ortagus. 

Zowel Turkije als Griekenland claimen gebieden in het oostelijke Middellandse Zeegebied, waar experts geloven dat er enorme, onaangeboorde koolwaterstofbronnen zijn.

 

“Dwang, bedreiging, intimidatie en militaire activiteit zullen de spanningen in het oostelijke Middellandse Zeegebied niet oplossen”, vervolgde Ortagus, waarbij hij benadrukte dat pogingen om het gebied te onderzoeken moeten worden beëindigd en onmiddellijk verkennende gesprekken met Griekenland moeten beginnen. 

“Eenzijdige acties kunnen geen vertrouwen scheppen en zullen geen blijvende oplossingen opleveren”, zei Ortagus. 

Het Turkse schip Oruc Reis vertrok maandag om seismische onderzoeken uit te voeren in de oostelijke Middellandse Zee, wat Griekenland ertoe aanzette om een ​​woedende nieuwe eis uit te vaardigen voor sancties van de Europese Unie tegen Ankara in de ruzie over de rechten op offshore-exploratie van koolwaterstoffen, meldde Reuters.

Turkije had dit eerder gedaan op 10 augustus, toen het een onderzoeksschip vergezeld van oorlogsschepen naar betwiste wateren in de buurt van een Grieks eiland stuurde, en de missie meerdere keren verlengde ondanks herhaalde oproepen van de EU en Griekenland om te stoppen.

‘Ernstige inconsistentie’

Een impasse over gasexploratie in betwiste wateren had ertoe geleid dat de NAVO-buren rivaliserende oorlogsspelletjes hadden georganiseerd en hun retoriek hadden opgevoerd. Maar de toon was verzacht tijdens pogingen om de spanning te verminderen, waardoor de hoop op een diplomatieke oplossing werd gewekt.

In een verklaring die dinsdag laat werd uitgegeven, zei de woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken Hami Aksoy dat sinds Washington de kaart van Sevilla, die de beweringen van Griekenland en de Grieks-Cypriotische regering in het oostelijke Middellandse Zeegebied vertegenwoordigt, had afgewezen, de VS “ernstige inconsistentie” vertoonde met zijn laatste opmerkingen.

“Het is niet Turkije dat de spanningen in de Egeïsche Zee en de Middellandse Zee doet escaleren, maar eerder Griekenland en Grieks Cyprus”, voegde Aksoy toe .

Turkije en Griekenland hadden eind september ingestemd met verkennende gesprekken over betwiste wateren, maar de recente stap van Ankara heeft die plannen in de war gestuurd. 

Ankara heeft betoogd dat het de grootste kustlijn had van alle landen in het oostelijke Middellandse Zeegebied, maar een onevenredig klein deel van de zee vanwege de verafgelegen eilanden van Griekenland – waarvan sommige binnen het zicht van de Turkse kust.

Ondertussen zegt Athene dat haar aanspraken op territoriale rechten in het gebied zijn gebaseerd op het internationaal recht en eerdere overeenkomsten die door Ankara zijn ondertekend.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staakt-het-vuren Jemen eindigt zonder verlenging nu VN-gezant aandringt op kalmte

De wapenstilstand van zes maanden in Jemen is sinds april tweemaal verlengd en heeft het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: