Het Europees Parlement dringt er bij de EU op aan om de Saoedische G20-top af te boycotten vanwege schendingen van mensenrechten

Het Parlement stemt binnenkort om zijn deelname aan de G20-top in november in Saudi-Arabië te verlagen vanwege grote bezorgdheid over de mensenrechten, en drong aan op sancties tegen het land.

Het Europees Parlement heeft  donderdag een wetsvoorstel aangenomen waarin Saoedi-Arabië wordt veroordeeld wegens bezorgdheid over de mensenrechten en riep de Europese Unie op om een ​​G20-top die later dit jaar in Riyad zal plaatsvinden, te boycotten.

De stemming is de laatste in een reeks maatregelen die zijn aangenomen door het lichaam dat Saoedi-Arabië berispt voor kwesties van de detentie van Ethiopische migranten onder erbarmelijke omstandigheden tot de leidende rol in de oorlog in Jemen en de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi.

De resolutie werd ingediend om “te voorkomen dat straffeloosheid voor mensenrechtenschendingen en voortdurende illegale en willekeurige detenties in Saudi-Arabië wordt gelegitimeerd”.

Het wetsvoorstel roept Saoedi-Arabië ook op om Jemenitische vluchtelingen te accepteren en te verzorgen, deportaties van migranten te beëindigen, onderzoek naar mensenrechtenschendingen toe te staan, het Kafala-systeem af te schaffen en een moratorium op doodvonnissen af te kondigen.

Kroonprins Mohammed bin Salman (shutterstock)

Het wetsvoorstel kan betekenen dat de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel niet aanwezig zullen zijn op de virtuele top van november in Riyad.

De EU is, naast drie van haar lidstaten – Duitsland, Frankrijk en Italië – een volwaardig lid van de G20 en een economische macht in de groep.

Saudi-Arabië is het eerste Arabische land dat gastheer is van de G20, een groep van ’s werelds grootste economieën die jaarlijks bijeenkomt om de internationale financiële stabiliteit te bespreken.

Het koninkrijk was van plan de top volgende maand te gebruiken om de ambitieuze moderniseringsdrang van de de facto heerser kroonprins Mohammed bin Salman te demonstreren, wiens internationale reputatie is aangetast door de moord op Khashoggi.

Toch dwong de pandemie van het coronavirus de top om virtueel te gaan, waardoor de hoop van Riyad om zijn nieuwste moderniseringsprojecten te laten zien, werd ondermijnd.

De oproep om het aantal aanwezigen op de top te verminderen komt te midden van een soortgelijke beweging van de burgemeesters van grote wereldsteden, waaronder New York, om af te zien van het bijwonen van een virtuele G20-conferentie georganiseerd door Riyadh.

De burgemeesters van New York, Parijs, Los Angeles en Londen hebben allemaal geweigerd deel te nemen aan de conferentie.

De mensenrechtenkwesties die in de resolutie van het parlement van donderdag werden genoemd, omvatten de “gruwelijke benarde situatie” van Ethiopische migranten die in Saoedische gevangenissen worden vastgehouden, de voortdurende opsluiting van dissidente blogger Raif Badawi en voorvechters van vrouwenrechten, waaronder Loujain al-Hathloul .

Het benadrukte ook de “willekeurige” detentie van meerdere Saoedische koninklijke familieleden, waaronder prins Salman bin Abdulaziz en prinses Basmah bint Saud.

In een brief gericht aan de Saoedische kroonprins deed de Belgische wetgever Marc Tarabella een beroep op de vrijlating van prins Salman bin Abdulaziz, die sinds januari 2018 samen met zijn bejaarde vader wordt vastgehouden.

“Het is duidelijk … dat hun huidige vrijheidsbeneming willekeurig is, en neerkomt op een schending van Saoedische binnenlandse en internationale verplichtingen”, schreef Tarabella in de brief, gezien door AFP, van 29 september.

“Als zodanig verzoek ik u dringend om Salman bin Abdulaziz Saud en (zijn vader) Abdulaziz bin Salman onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.”

Tarabella, vice-voorzitter van de delegatie van het parlement voor de betrekkingen met het Arabische schiereiland, heeft in het verleden soortgelijke oproepen naar de Saoedische autoriteiten gestuurd, maar kreeg geen antwoord, aldus de bron van het parlement.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

VS “moedigen” Saudi-Arabië aan om met Iran in zee te gaan, zegt topdiplomaat tegen MEE

Saoedi-Arabië “wil heel graag voordeel zien” van gesprekken met Iran, vertelt Timothy Lenderking, gezant van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: